http://ihalilovic.wordpress.com/2012/08/15/s-a-o-p-c-e-n-j-e-u-vezi-prijetnji-o-rusenju-drzave-bosne-i-hercegovine/
S A O P Ć E N J E u vezi prijetnji o rušenju države Bosne i Hercegovine

15 aug 2012 Napiši komentar

od Ibrahim HALILOVIĆu Uncategorized

Pokret za Republiku Bosnu i Hercegovinu

FACEBOOK GRUPA OD OKO 80.000 GRAĐANA KOJA ZATIJEVA POVRATAK U ŽIVOT USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

S A O P Ć E N J E

u vezi prijetnji o rušenju države Bosne i Hercegovine izrečene od strane milicionera Dragana Kaurina a u povodu isticanja simbola RBiH pred zgradom ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu

Kao što je dijelu javnosti već poznato, naša dva lidera – gosp. Ibrahim Halilović i gosp. Marjan Hajnal su dana 6. augusta ove godine posjetili u Mrkonjić-Gradu (Varcar Vakuf) mjesto na kojem se nalazi zapuštena i ničim obilježena zgrada u kojoj je 25. novembra 1943. održano historijsko Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Tu su snimili kamerom svoje kratke izjave za javnost o značaju tog objekta i događaja u njemu od prije nepunih 69 godina. Tom prilkom su razvili zastavu RBiH – s ljiljanima i mirno napustili to mjesto, ne provocirajući i ne vrijeđajući pri tom nikoga.

Sve to su mirno promatrala dvojica milicionera.

Međutim, na gradskoj glavnoj ulici, blizu mjesta porušene Krzlar-agine džamije, zaustavila su ih dvojica lokalnih-srpskih policajaca, a jedan od njih (Dragan Kaurin) ih je verbalno maltretirao, prijeteći da će ih lišiti slobode te oduzeti im kameru i zastavu ako još jednom istaknu zastavu sa ljiljanima.

Policajac Dragan Kaurin je na kraju zaprijetio da će oni (valjda Karadžićevi i Dodikovi Srbi) srušiti Bosnu i Hercegovinu, što je javnost mogla čuti i vidjeti.

Uslijedili su potom korektni medijski tretmani tog događaja (Dnevni avaz, You Tube, Facebook), te medijska haranga (RTRS) protiv naših hrabrih lidera. Upućene su mnogobrojne prijetnje smrću anonimnih korisnika interneta, kao i Dimitrije Jaslara na ulici koji je prijetio ubojstvom Ibrahimu Haliloviću.

I boračka organizacija Mrkonjić Grada (BORS) reagirala je tražeći istragu u povodu ovog čina, ali je pri tome ignorirala činjenice. .

Smatramo kako ovaj događaj zaslužuje pažnju i nadležnih institucija u BiH, pa im se obraćamo s konkretnim zahtjevima:

1. Visokom predstavniku, gospodinu Valentinu Inzku, da se on i njegov Ured odrede o postupku jednog službenika MUP-a RS budući da je isti javno zaprijetio rušenjem države čiji je entitet RS samo jedan dio, države čiji suverenitet mora štititi i OHR;

2. Visokom predstavniku, gospodinu Valentinu Inzku, da zahtijeva hitno postavljanje obilježja BiH u Mrkonjić-Gradu i na svim javnim zakonom predviđenim mjestima, posebno na putnim raskrsnicama gdje sada postoje jedino obilježja RS.

3. Zatijevamo od Vijeća ministara BiH da se odredi o statusu i stanju objekta u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakuf) u kojem je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, kao i o samom ZAVNOBiH-u te da se iznađu potrebna materijlana sredstva i zgrada dovede u funkciju Spomen-muzeja Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a sa svim autentičnim eksponatima i spomen-pločama, te ispred zgrade postave znamenja države BiH. Ovo nije obična zgrada, nego važan spomenik povijesti naše države koja se temelji na antifašizmu.

4. Zahtijevamo od Tužilastva Bosne i Hercegovine da podigne optužnicu protiv policajca Dragana Kaurina i njegovih pretpostavljenih, a posebno protiv Milorada Dodika i Nikole Špirića zbog javnih prijetnji o rušenju jedne međunarodno priznate i suverene države i njene disolucije nakon njihove svakodnevne opstrukcije i potkopavanja;

5. Tražimo od Ministarstva unutrašnjih poslova RS da suspendira policajca Dragana Kaurina i pokrene disciplinski postupak protiv njega i njegovih pretpostavljenih;

6. Tražimo od Ministarstva sigurnosti pri Vijeću ministara BiH da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja poduzme odgovarajuće mjere protiv izvršnih organa vlasti u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakuf) kako bi se omogućila sigurnost svih građana u tom gradu, posebno onih koji “drugačije misle” i koriste demokratska sredstva da javno iznose svoja mišljenja i stavove na osnovu jedino važećih zakona, međunarodnih konvencija, pravovaljanih presuda domaćih i svjetskih sudova o agresiji i genocidu u RBiH, te da se poštuje volja građana izražena na referdumu 1992. i važeći Ustav RBiH.

7. Zahtijevamo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da upozna ambasadu Izraela sa činjenicom da je BH-državljanin i državljanin Izraela, gospodin Marjan Hajnal, bezrazložno maltretiran od strane policije u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakufu).

8. Tražimo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da upozna Ambasadu Canade da je BH-državljanin/državljanin Canade, povratnik Ibrahim Halilović maltretiran od strane policije u Mrkonjić-Gradu (Varcar Vakufu) iako se ničim nije orgriješio o domaće zakone niti međunarodno pravo.

9. Tražimo podršku od nevladinih organizacijama u BiH, posebno onih koja se bave zaštitom ljudskih prava, uz zahtjev da se javno odrede o ovom incidentu;

10. Predlažemo medijskim kućama u BiH da ovom događaju pridaju medijsku pažnju kakvu on objektivno zaslužuje, umjesto što ga ignoriraju i marginaliziraju.

RUKOVODSTVO GRUPE

ZAHTJEV ZA POVRATAK U ŽIVOT USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Napomena: Ovdje je link na You Tube gdje se može pogledati kompletan događaj

https://www.facebook.com/groups/ustavrbih/

Preneseno sa:

http://bedrudingusic.wordpress.com/2012/08/15/s-a-o-p-c-e-n-j-e-u-vezi-prijetnji-o-rusenju-drzave-bosne-i-hercegovine-izrecene-od-strane-milicionera-dragana-kaurina-a-u-povodu-isticanja-simbola-rbih-pred-zgradom-zavnobih-a-u-mrkonjic-gradu/

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s