ATIF KUJUNDŽIĆ
(preuzeto sa: tacno.net – 21.9.2012. http://tacno.net/Novost.aspx?id=19430)

KO O ČEMU JA P/O TEKSTU

BORISA DEŽULOVIĆA

ili

STAROOSMANSKA kao NEOOSMANSKA

POLIKITIKA

* * *

        Ni o čemu nemam pojma. Ama, žive ni blage veze. CIA bi se iznenadila da me uzme predase a treba joj nešto da dozna. Ne pratim medije, printane i elektronske. Kad negdje uletim osjećam se kao u zapuštenoj ćenifi. Nekad su, poput ove države izgledali javni klozeti, a grafiti su bili mediji, pa se znalo ko je koga. Neki su samo ostavljali otiske prstiju, a kako policija nije koristila daktiloskopiju, počinitelji su se cerekali gledajući sa strane kako opet džaba kreče zidove.

Ali, svako malo, ne mogu izbjeći javljanje Borisa Dežulovića i njegov tekst. Ne obradujem se. Osjetim kao da me udario u plexus ili ispod pojasa, ne daj Bože. Zna čovjek i bije kao grom nebeski. Dok vidim u čemu je stvar, osjećam se kao prebijena mačka. On meni, kao Kožo njemu, samo u bilo koje doba dana i noći.

To je nezadrživo. Fajterski!

Tako, svojevremeno moj pjesnički habab, Velimir Milošević Velja, pok. dođe u Lukavac. A volio je doći. Nećemo o razlozima, ali, gdje će, već u Bagremik da nastavi svoje započeto Veče vinske poezije ili čuvenu Bagrem baštu – koju je objavila kao specijalni dodatak Bosanska vila, glasilo SKPD Prosvjeta Sarajevo. Velja je maher za anakreontiku.

Elem, nejse, u neko doba, u Bagremiku, Velja se razrahati i počne recitirati Sergeja Jesenjina, Aleksandra Bloka, Slobodana Markovića, prijatelja Branu Petrovića: Prokleta da si ulico Riga od Fere, Predosećanje budućnosti ili tek: zvezdano lebdi u vinskoj omaglici koja se zgusnula u Bagremiku, kad uleti patrola lukavačke Narodne milicije sa Ševom Korunom na čelu. Već pred vratima isukali su garulje i počinju da biju. Đe Vam je taj Rus, baćuška taj! Nije ovo više 1948. godina i INFORMBIRO!

Pa, ožeži.

Jao čovječe! Jao si ga majci kako ovi vaši u Lukavcu biju! Nisu to milicajci! To je sam grom nebeski! Priča poslije Velja i povija se kao jablan koji tajnu zna. Ne može više ni jesti ni piti! A, ovi me više, neće bit! Krv piša i nedužnim baćuškama majku spominje.

E, tako svojim tekstom mlavi Boris Dežulović po našoj jadnoj i kukavnoj pameti i bljutavoj stvarnosti bez zlatnih kašika, ili barem tamo gdje bi nam pamet trebala biti. A sve kao u šali: morebit a more i nebit. Jer, iz guzice nikako u glavu da dođe.

* * *

        No ne šali se Erdogan i grubo govori, mada je od nekoga dobro upućen da pojača snagu intersa: jesmo mi na Kosovu, u Grčkoj, Albaniji, Bosni i Hrvatskoj! Ali, neka nam to pojačaju Turci svojim povijesnim prisustvom i interesima, svojim suvremeno osnaženim, makar i fiktivnim pravima. Testamentima, oporukama, nasamo saopćenim zaveštanjima. Lako ćemo mi sa njihovom ostavštinom, kao i s ostavštinom drugih beskućnika koji su od 1834. do 1868. došli iz Srbije u Bosnu sa tobolcima punim sjemena i strijela, a prema fermanu koji došao iz Istambula! Tako su i Srbi u sedmom stoljeću sišli sa Karpata!

U Sarajevu se dime čibuci i škripe šiljteta. Evo nas opet na konjima! Sabljo moja roditelja moga! Jah! Jah! Neka oni sve urade, a zna se! Pa, mi smo uvijek uz njih! Samo neka pošalju ferman! Nije lahko promijeniti zeman!

* * *

        Ambasador Srbije u Rimu, piše knjigu o neoosmanskoj politici. Knjigu promovira u Srbiji, čak i na B92, pa onda u Rusiji i svijetu. Ali šta mi o tome imamo pisati kad je to za nas sve stara i ista stvar koju odavno čekamo i uz koju samo moramo biti?! To je za nas staroosmanska politika! Srbi su samo bili ufitiljili kako više nema toga i nečega, makar je oduvijek tu! Aman jarabi, što ti je ugursuz! Nije svijet od jučer! Niti od njihove guzice počinje.

A možda su Turci samo čekali da oni sami sebi dohakaju? Jer, i dva su desetljeća, a Turci po Bosni grade koledže, školuju kadrove, stipendiraju djecu da uče turski jezik. Ocijenili su, kako je to jeftinije nego li sve njih voditi u Istambul, Izmir ili Ankaru na konjima ili sepetima što će neko kasnije nazvati danak u krvi. Mada se ljudi vrate, podignu mostove, džamije, hamame.

Bez sumnje, ta djeca dobro uče i slušaju i uvijek mogu biti raspoređena da dobro vladaju, da caru budu od fajde, ove hefte i inače, zauvijek, samo ih treba pripustiti do šiljteta i narigle.

* * *

        Ovi opet, sami se etnički iščetkali do visokog sjaja, naučili ćirilicu, izolirali se, sada bi još samo da sa Redžepom pregovaraju.

Jeste, ako Redžep bude imao kad od sarajevskih ćevapa, a valaha i muhabeta na šiljtetima. Možda mu se i nešćedne! Možda mu bude i do šege! Šta je htio, poručio je prije dolaska: Neka niko ne dira u suvrenitet Bosne i Hercegovine!

Bio je pisac koji je sve znao o toj grotesci. Staroj, rimskoj likovnoj disciplini krivog srastanja. Imamo i takvog izvrsnog slikara! Obojica su dogurali do mirovine od 186,00KM! Kad dobiju od poštara nobelovca Ivu Andriča, moraju vratiti 14,00KM. Jedan je nedavno umro. Drugi, ne znam kako živi.

Stari Rimljani su naseljavali samo rubna i priobalna područja Carevine, a pravili transverzale preko Balkana. Nisu im odgovarale energije čak ni kad idu po varenu kamenu sol u Dolno Solan /Tuz, Tuzla/ ili po srebro u Argentarium /Srebrenica/! Nije bilo sinergije. Samo krivo srastanje nabrzinu!

* * *

        A mi ni danas ništa, makar što da Boris Dežulović piše. Od svega se više uznemire domuzi. Neki baš ugojeni i zdrigli. Nisu se nadali ni očekivali da to uopće može proraditi. Napravili su toliko ustanaka, ratova, pokolja, a vidi ti sad!? Sila Boga ne moli. Nije to više ni za sprdnju. Ko zna – zna! Čak i kad rade istu stvar kao prije pet stoljeća. A imamo i američke juniverze.

Eh, kad bi makar, Hrvati htjeli uzeti taj treći entitet bez Hrvata u Krajini i bosanskoj Posavini. Ali, Mlečani su stare varalice!

* * *

        Rujna, anno Domini, 2012.

 

 

 

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s