OLUJNA HERALDIKA

Koje li negativne simbolike sadržane u grbu bivše, ubijene Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije – šest plamenova sjedinjenih u jedan, buduću veliku lomaču. Šest nepomirljivih vatri, šest uspaljenih državica. Neprolazni pakleni Yu-heksagon.

Grb SFRJ

Ime dobih po brdu Marjanu, simbolu slobodarskog partizanskog Splita. O bijesnoj rulji koja je na Poljudu 1991. zapalila trobojku sa petokrakom, o tom činu kojim je započelo rušenje Jugoslavije, ne bih mogao da mislim bez mučnine, uzrokovane prizorom divlje rimo-krstaške crnokošuljaške gomile koja kidiše na titovsku antifašističku slobodu i mir. Oni koji su vodili rat dokazali su se kao monstrumi, ali zastava je bila Titova. Sada se sve izmijenilo, tekst lijepe pjesme zloupotrebljavaju. Koji se to čudni bajrak Marjanom sada vije? Gdje nesta slobodarski Split?

 Linč hrvatskih “domoljuba” nad zastavom SFRJ

I sam sam uočio krst u krstu, prije nego je neko napravio animaciju transformacije NATO simbola u svastiku. Nije njima do integrirane Bosne. Naprotiv. Ali, ako Zbigniew Brzezinski misli da je zaboravljena bajka o zlotvoru koji je slomio krila lastavici pa je onda liječio, ljuto se vara. Sva zla koja su se izlila na kuću takvog „izbavitelja“ zadesiće i kuću iz koje umišljeni vitezovi pravde i demokratije nameću svijetu prinudu na “slobodu.” Napokon, domobranitelji će se pobuniti kad im ponestane djevojaka, koje s rive pokupiše i odvedoše američki marinci. Neće glasno da priznaju, ali već mnogi žale za “Jugom”. Radili su mnogo manje, a imali više. Bili sigurni i imali sve. I nisu im djeca bila na službi u Afganistanu, već tu, u blizini, za par sati stizali su vlakom doma. Preko Bosne.

**

ŠTA JE NAMA BOSNA?

Grb SRBiH

Bosnu su davno prevarili i izdali. Dok su na grbovima ostalih pet socijalističkih republika bivše Jugoslavije zastupljeni pastoralni motivi, sunce, more, jezera, planine, žitnice, dominantni znamen na grbu Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine prezentiraju fabrički dimnjaci. Rodio sam se pored dimnjaka elektrane i, kao jedan među desetinama hiljada djece radnika u okolnim rudnicima, koksarama i željezarama, zauvijek sam u kostima ponio kiseli dim, sumpor, čađ, i sve ostale nusprodukte teške industrije iz centralno-bosanskog bazena (Zenica-Kakanj-Ilijaš-Breza-Vareš). Djeci rudara uvijek je bilo najteže jer su znala da je uz pozdrav “Srećno!” ležala vječita zebnja: da li će se otac vratiti? Zeleni vijenac na obodima grba su šume. Smisao: bezobzirna eksploatacija. Bosna je izabrana da bude nosilac teške industrije, i da postane najzagađenije odlagalište otpada svih vrsta. Ostala je nerazvijena, jer je lavovski dio kapitala odnijela neracionalna politika podlih gramzivih oligokrata. Ipak, svi znaju, živjelo se mnogo bolje nego danas. U neslavnom finalu, mnoge planine i riječne doline ostale su pod minama. Posljedice rata precizno su predvidjeli njegovi programeri. Znali su odlično koji im je cilj. Bosna je lijepa i bogata. Trebalo je samo malo raspiriti stare nezaboravljene netrpeljivosti i moja zemlja je postala sramnim stratištem bivše zajedničke države i njenom kolektivnom grobnicom, oko koje jedva da tinja neka nada. Ali, nade ima. Morali bi to imati u vidu glavari i poklisari u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru. Moraće shvatiti da je Dayton bio samo urgentno provedena kozmetička intervencija, kojom se što prije morala rekonstruirati slika o lažnom dobročinstvu. Greške i izdaje, velike i male, činili su svi, od UN do pojedinaca. Ipak, najvažnije se ne smije zaboraviti: društveni sistem se ne regenerira spolja. Mora se čistiti iznutra, svako svoje dvorište, tavan i podrum, i još treba pomoći susjedu. Samo se tako može steći povjerenje. A vrijeme će već pregaziti kriminalne bahate urotnike. Urbana evolucija eliminiraće skrivene zločince.

Možda bi iskru budućnosti, kao protutežu ilegalnom protivustavnom paradržavnom secesionizmu, mogao inicirati jedan svebosanski kongres Bosanaca/Bošnjaka/Bošnjana/Južnoslavena/Ostalih Pro-Bosanaca. Ekskluzivitet samo jedne grupe ne bi donio naročito prihvatljive rezultate. Potrebno je iz temelja promijeniti ekološke nazore. Za probleme nacija i vjera mogu se naći rješenja. Kada se uspostavi puna svijest o zajedničkim dobrima i razvije poštovanje cjelokupnosti biotopa, svima će biti značajniji kulturni status od vjerskog i nacionalnog. Nove generacije domaćih stručnjaka, skupa sa entuzijastima iz dijaspore, imali bi šta ponuditi Bosni i Hercegovini. Ne treba očekivati milost starih struktura, one će odumrijeti i u arhivima mračne prošlosti predstavljaće sekvencu iz koje se nikakvom ekstrakcijom neće više moći razviti virus rasula i destrukcije. Humana životna filosofia Bogumila doživjeće svoju punu i nenarušivu renesansu. Bosne je bilo, i Bosne će biti!

9.1.2010.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s