Što nije humano, nije ni umno, ma koliko se činilo inteligentnim

Kada bi se kojim slučajem od naših naroda očekivalo da svaki svojim minimalnim ustupkom može doprinijeti očuvanju svijeta, vjerovatnije je da bi prije svijet propao nego što bi se izdiferencirao spasonosni procenat onih koji svojim odricanjem mogu promijeniti cjelokupnu stvarnost.

Već odavno je postalo nepodnošljivim moraliziranje o izlišnosti popravljanja svijeta. Gotovo da nema ugla na kom vas ne čeka instant-pametar sa svojim drskim, perfidnim savjetom: ne mijenjaj svijet, mijenjaj sebe; ne očekuj da se okolina prilagodi tebi, ti se moraš prilagoditi okolini!

Lijepo zvuči, pod uslovom da niste u bliskoj zoni stotinjak decibela debelog promuklog mutantnog pijanskog pušačkog glasa. Savjetodavac prvo nema namjeru sebe da promijeni, a okolinu je već prilagodio sebi nasilnim stilom i svojom veparskom pojavom. Pozitivna inteligencija podrazumijeva preformiranje, i sebe, i socioambijenta, uvijek u službi kulturnog očovječenja društva. Negativna inteligencija  nije inteligencija, već antium. Što nije humano, nije ni umno, ma koliko se činilo inteligentnim.

Humanost bi, dakle, morala biti prvi i osnovni atribut/kriterijum inteligentnosti.

Tokom dugog perida špekulisalo se tezama o natprosječnom IQ vodećih „umova“ Trećeg Reicha. Nauka jednom zasvagda mora zauzeti rezolutan stav prema svim eugenički „potkrijepljenim“ stavovima o inteligenciji pripadnika „nadrase“.

Moguće je da je Martin Borman bio pametan (kognitivno, memorijski), za eksperta von Brauna ne treba ni sumnjati. Ali, u negativnost uronjen um, sračunat na genocidnu destrukciju, ne može biti uman.

Nije umno propitivanje uma norveškog zločinca Andersa Behringa Breivika. Umjesto pitanja o uračunljivosti, političkoj pozadini motiva, samostalnom djelovanju ili u sklopu organizirane grupe istomišljenika, treba se okrenuti na drugu stranu i odgovor će se ponuditi sam.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s