FRONT PROTIV FAŠIZMA

Antifašisti poručuju:
.

Vrijeme je da otvorimo front protiv fašizma!    

               

.

Naše društvo, šta god riječi „naše“ i „društvo“ značile, ima problem sa raznoraznim izmima. Kod nas su oni vazda bili nekako površno uklopljeni u vladajuće ideologije, nerazumljive udžbenike i naučne radove, besmislene razmirice hejtera po internetu, itd. Naša praksa da teretimo tekst ovim izmima zapravo pokazuje naš strah od sadržaja pred kojim bježimo, tobož, uljepšanom formom. Međutim, ponekad je neki izam neophodan da bi se opisalo sveopšte stanje jedne kulture i društva, a usljed njegove nedozirane i, vrlo često, pogrešne primjene čini se da ostajemo bez njega kad nam najviše treba.

Takav je, upravo, i fašizam. Obučeno nespretno upakovanim školskim udžbenicima, čitankama i lektirama u kojim se savremenim još uvijek smatra ono što je bilo prije pedesetak i više godina, riječ fašizam se na ovim prostorima fiksirala za nepromjenjiva značenja: kontekst Drugog svjetskog rata, dihotomiju partizani – drugi, nešto što stoji kao Neprijatelj pred crvenom zvijezdom na kapi. Međutim, uzimajući u obzir da sve ove konotacije svakako nisu pogrešne, gubimo iz vida da fašizam nije nekakva istorijska kategorija koje se ponekad sjećamo u napadu kakve jugonostalgije.

U našem društvu se rađa nova grupa/generacija mladih mislilaca i intelektualaca koji ne proživljavaju nostalgiju za onim što je prošlo, koliko nostalgiju za boljim sada. Fašizam nas okružuje od trenutka kada ujutro ustanemo i otvorimo dnevne novine, do trenutka kada uveče izađemo i razgovaramo sa različitim ljudima. Fašizam je, čini se, pogrešno protumačen kod nas kao nešto što se vezuje isključivo za generacije naših baka i njihovu borbu. Međutim, mi tu istu borbu vodimo na svom frontu. Dva pitanja koje svako od nas sebi treba da postavi jeste: 1. kakva je moja svakodnevica i 2. ko je odabrao da ona bude takva? Ko su oni koji biraju naše živote? Ko su oni koji biraju da li smo vrijedni uključivanja? Ko su oni koji biraju da nas isključe zbog naše nacionalnosti, vjeroispovijesti ili ateizma, naše rodne (ne)pripadnosti, naših drugačijih političkih stavova?

Svaka žena u svakom domaćinstvu koja trpi nasilje (koje može biti manifestovano fizički, ali i kroz simboličko spuštanje na nivo nižeg bića) treba da si postavi pitanje: Da li sam ja učestvovala kada se birao ovaj poredak? Da li sam ja odlučila da imam ovakav život? Ko ima pravo da odluči kakav će biti moj život i ko mu je to pravo dao? Svaki student koji biva marginalizovan zbog nacionalne ili vjerske pripadnosti treba da postavi sebi to isto pitanje. Svaka studentkinja kojoj se profesor obrati riječima „Bolje ti je da se udaš i rađaš djecu“ (slučaj koji se desio na Filološkom fakultetu u Banjaluci, odsjek za srpski jezik) treba da postavi pitanje: Ko odlučuje šta je za MENE bolje? Svaki penzioner doveden na rub egzistencije treba da postavi to isto pitanje. Neko će se naći naučan pa reći – ali fašizam predstavlja krajnju ideologiju autoritarnog nacionalističkog programa. Tačno. Ali hajde da vidimo šta to znači na primjeru običnog građanina ili građanke. Šta ovo nametanje identiteta proizvodi u konkretnim primjerima?

Odmaknimo se od akademskog diskursa, od pozivanja na definicije, citate i tumačenja naučnih radova. Oni imaju svoje zašto i svoju važnost, ali mi treba da se bavimo uticajem ove ideologije na običnog čovjeka. A gdje je običan čovjek? Ostavljen je po strani. Svrha antifašističke borbe ne treba da se pretvori u novu, radikalnu ideologiju. Ona je to često i bivala. Antifašistička borba je vidljiva u svakoj onoj domaćici koja odbija da prihvati nametnutu prirodu prema kojoj je prirodno da ona ćuti i sluša. Antifašistička borba je vidljiva u brisanju uličnih grafita koji pozivaju na mržnju ljudi koje ne poznajete. Antifašistička borba je vidljiva uvijek kada odlučimo uzeti odluke o svom životu u svoje ruke i odnositi se jedni prema drugima po ljudskim načelima, a ne prema prolaznim, konstruisanim kategorijama nacije, vjere i roda.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s