TREBAJU LI NAM KULTURA I POVIJEST VIŠE OD POROKA?

Trebaju li prosječnom čovjeku bh današnjice kulturni i sportski centri? Novi asfaltirani putevi i obnavljanje postojećih? Renovirani vodovodi? Elektrificirana sela i zaseoci? Ulaganje u prosvjetu, medicinu, znanost, privredu? Nove škole? Trebaju li mu muzeji?

Nesavjesnom građaninu je najlakše da krivi državu za zatvaranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu, nakon 124 godine njegovog postojanja. Naravno, kriva je država kad ima građane s tako niskom sviješću.

„Za funkcionisanje Muzeja s pola kapaciteta potrebno je 118.000 maraka mjesečno, a to ne možemo ni zaraditi, niti možemo napraviti toliko projekata da sve to pokrijemo i jednostavno moramo imati podršku države“, kazao je u oktobru mjesecu direktor Busuladžić.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zatvoren-zemaljski-muzej-bih/121004059#

Znači, da bi muzej poslovao u punom kapacitetu potrebno je 2,832.000 KM. Nije to puno novca. Sitnica.

Pogledamo li novinarske podatke i od njih napravimo proizvoljnu statistiku, ustanovićemo da nije kriva država, već svaki pojedinac koji manje drži do kulture i povijesnog blaga RBiH nego do svog poroka. Bez kulture se ne može, a bez poroka može. Ustvari, možda se može živjeti i nepovijesno, bez kulture?

1. Bosanci potroše godišnje  2,000.000.000 (dvije milijarde) KM na cigarete. (Preporučuje se i iz zdravstveih razloga pročitati cijeli tekst Dr. Adema Zalihića):

http://minber.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1266:bosanci-troe-preko-milijardu-eura-na-cigarete-&catid=58:aktuelno&Itemid=152

2. Bosanci  potroše na kafu 160.000.000 (sto šezdeset miliona) KM

http://www.stolac.co/zanimljivosti/1192-bih-na-kavu-potrosili-80-milijuna-eura

3. U Bosnu je za prvih devet mjeseci ove godine uvezeno 114.026 tona raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 127,600.000 KM

http://krajina.ba/86041/znate-li-koliko-stotina-miliona-km-bh-gradani-trose-na-cigarete-i-alkohol/

4. U RBiH je u prva četiri mjeseca ove godine uvezena 10.381 tona vode u vrijednosti oko 4,700.000 KM, što je za šest puta više od izvezene vode u RBiH. Bosna koja leži na izvorima pitke vode uvozi vodu!? Ima li većeg apsurda?

http://www.akos.ba/bih-sest-puta-vise-vode-uveze-nego-sto-izveze/

Ukupna masa bačenog novca:  2,294.600.000 KM. To nije konačna cifra, a i ova se ne odnosi na sve oblasti uništavanja državnog kapitala.  Nije riječ samo o neodgovornosti pojedinca prema sebi i svom zdravlju, već i prema statusu svoje porodice, a kroz to se projektuje i njegov uništiteljski odnos prema vlastitoj državi. Od neprosvijećenosti nema većeg neprijatelja.

Dodatni komentar: Nije potreban!

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s