Propast američkog imperija

http://www.tacno.net/SvijetNovost.aspx?id=22122
.
28.12.2012.

                        

Jakob Augstein

(Preveo: Ešref Zaimbegović)
.
Romney kao kandidat bogatih i Obama kao kandidat naroda – Nijemci su skloni tome da američke izbore posmatraju kao izbor između dobra i zla. To je zabluda. Svejedno ko je predsjednik, u Americi vlada totalni kapitalizam. On ima snagu da razori zemlju.
.
Američka armija razvija oružje kojim se u toku jednog sata može dostići i razoriti svaka tačka ne zemaljskoj kugli. Istovremeno vise u Brooklynu, Queensu i New Jerseyu električni kablovi na drvenim banderama. Oluja ih je srušila, kao i u mnogim mjestima na istočnoj obali, i milioni ljudi su ostali bez struje. To je Amerika: Visoka tehnologija za elite, zemlja u razvoju za ostale. Nijedna zemlja nije dala više nosilaca Nobelove nagrade od USA. Ali u New Yorku su morali evakuisati bolnice jer rezervni agregaati nisu mogli startovati.
.
Ko to smatra protivriječnošču, nije shvatio da je Amerika zemlja totalnog kapitalizma. Za njeno funkcionisanje nisu neophodne bolnice a niti snabdijevanje privatnih domaćinstava električnom energijom. Elite raspolažu vlastitom infrastrukturom. Totalni kapitalizam je omogućio da se američko društvo razdijeli, a vlada paralizuje. Sudbina Amerike nije operativna nezgoda u sistemu. To je njegova konzekvenca.
.
Obama na tome nije mogao ništa izmijeniti. Romney na tome ne bi ništa mijenjao. Evropa se vara kada izbor između ove dvojice posmatra kao izbor između dobra i zla. A da će izbori odrediti novi pravac, kao što se može čitati u nekim novinama, to sasvim sigurno ne.
.
Predsjednik bez moći
.
Romney, bogati bankar i Obama, kultivirani advokat i borac za ljudska prava, dva su lica političkog sistema, koji sa demokratijom, kakvom je mi razumijemo, nema više puno zajedničkog. Demokratiji pripada mogućnost izbora. Ali Amerikanci izbora, ustvari, nemaju. Obama nam to potvrđuje. Kada je prije četiri godine stupio na svoju dužnost, izgledalo je kao američki novi početak. Ali to je bio nesporazum.Obama nije zatvorio logor u Guantanamu, nije oduzeo imunitet navodnim ratnim zločincima iz Bushove administracije, nije regulisao finasijska tržišta, a o klimi u izbornoj kampanji skoro da nije bilo ni govora. Vojska, administracija, banke, industrija – protiv njihove moći sva moć naroda je ništa, a protiv njih je i predsjednik nemoćan.
Moguće je da je Obama više htio nego što je mogao. Pitanje je kakvu ulogu to ima?
Htjeli bismo vjerovati da Obama nije uspio zbog desnice u vlastitoj zemlji. I stvarno: fanatici, od kojih je Romney postao ovisan, bacili su preko palube sve što je karakterisalo Zapad: nauku i logiku, razum i umjerenost ili jednostavno pristojnost. Oni mrze homoseksualce, slabe i državu, oni terorišu žene i progone useljenike, a njihov moral oko abortusa ne vodi računa ni o žrtvama silovanja. Oni su talibani Zapada.
.
Za Evropu je svejedno ko će dobiti izbore
.
Oni su simptom američkog neuspjeha. Nisu njegov uzrok. U stvarnosti nemaju niti idealisti među demokratima niti korisni idioti iz Tea Party moć nad odnosima.
.
Sa evropskog stanovišta je svejedno ko će dobiti izbore. Za nas je važna američka vanjska politika. A tu nije Obama nikakav golub, a Romney nije jastreb. Sadašnji predsjednik vodi, doduše, svoje ratove radije bespilotnim letjelicama nego trupama. Žrtvama je, međutim, svejedno hoće li biti ubijeni od čovjeka ili od mašine. Izazivač Romney uprkos svim govorima neće krenuti na strani Izraela u rat protiv Irana, jer si to Amerika stvarno ne može dozvoliti.
.
U svakom slučaju je pogrešno označavati republikance kao partiju rata, a demokrate kao partiju mira – ili čak kao ljevičarsku partiju. To su bili demokrati Truman, Kennedy i Jonson koji su započeli ratove u Koreji i Indokini. A republikanci Eisenhower i Nixon su te ratove okončali. A Ronald Reagan, koji je sa stanovišta evropske ljevice predstavlja ono što je zlo i istovremeno smiješno u američkoj politici  bio je prema mjerilima, na koje smo se u međuvremenu navikli, jedan miroljubiv čovjek. On je okupirao samo Grenadu.
.
Istina je da mi više ne razumijemo Ameriku. Kada mi iz Njemačke, iz Evrope tamo gledamo vidimo jednu stranu kulturu. Sistem je u rukama kapitala i njegovih lobista. Kontrole i bilance su zakazale. A perverzna mješavina iz neodgovornosti, žudnje za profitom i religioznog fanatizma ovladava javno mišljenje.
.
Propast  američkog imperija je započela. Može biti da je Amerikanci, uprkos svih nastojanja, ne mogu zaustaviti. Ali oni to ustvari i ne pokušavaju
.
5.11.2012

* Jakob Augstein, 1967. godište, je od 2008. izdavač nedjeljnika „Petak“. Prije toga radio je za „Süddeutsche Zeitung”  i  “Zeit“. „Petak“ stoji iza kritičkog žurnalizma iz politike, kulture i društva

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s