.

STOP PUŠENJU

STOP

Broj umrlih od pušenja do kraja stoljeća dosegnut će milijardu

– 6. mart 2013.

Jedini koji ima koristi od prenošenja pušačkih navika s jedne siromašne generacije na drugu je industrija duhana – upozorava Gregory Connolly, ravnatelj centra za globalni nadzor nad duhanom pri harvardskoj školi javnog zdravlja i predsjedatelj konferencije koja je u Bostonu okupila predstavnike više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija poput EU-a, Afričke unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Ukoliko svijet želi spriječiti da broj umrlih od posljedica pušenja do kraja stoljeća premaši milijardu, duhansku industriju mora početi tretirati kao prijetnju javnom zdravstvu, poručili su zdravstveni stručnjaci okupljeni na međunarodnom skupu koji je organiziralo sveučilište Harvard.

– Jedini koji ima koristi od prenošenja pušačkih navika s jedne siromašne generacije na drugu je industrija duhana – upozorava Gregory Connolly, ravnatelj centra za globalni nadzor nad duhanom pri harvardskoj školi javnog zdravlja i predsjedatelj konferencije koja je u Bostonu okupila predstavnike više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija poput EU-a, Afričke unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

– Ovaj je sastanak povijesni korak prema pretvaranju pušenja u svijetu u prošlost – rekao je.

Zdravstveni stručnjaci poručili su s konferencije kako se kontrola nad duhanskim proizvodima mora uklopiti u programe UN-a i drugih razvojnih agencija širom svijeta, a zemlje pojedinačno moraju donošenjem zakona ne samo zaštititi zdravlje nacije nego i ograničiti štete koje su posljedica te industrije.

Connolly upozorava da osim duhanske, od posljedica pušenja štetu trpe sve druge industrije, a isto vrijedi i za ekonomije siromašnih zemalja i njihovo stanovništvo.

Skup je pozvao da se u središte svake odluke o trgovinskim sporazumima koji uključuju duhansku industriju postavi pitanje štetnih posljedica na zdravlje te da se ulože napori kako bi se broj pušača smanjio na manje od pet posto stanovništva u svijetu do 2048.

Pušenje u zemljama u razvoju već je do sada odnijelo oko stotinu milijuna života.

http://www.dnevno.hr/magazin/lifestyle/80452-broj-umrlih-od-pusenja-do-kraja-stoljeca-dosgnut-ce-milijardu.html

PUŠENJE_-_rezultat

Svake godine od  pušenja umre 5 milijuna ljudi

http://izaberi-zdravlje.com/index.php?option=com_content&task=view&id=175&Itemid=38

***

Zanimljiv je epilog sa suđenja u SAD: neko je umro veoma mlad od raka pluća i roditelji su osnovali fondaciju koja se zalaže za zabranu prodaje duhanskih proizvoda – posebno cigareta, i onda su im se vremenom priključivali mnogi drugi roditelji sa istom žalosnom sudbinom… Na kraju su podnijeli kolektivnu tužbu protiv Philip Moris-a (jedne od najjačih i najvećih korporacija s polja duhanske industrije) i poslije određenog vremena DOBILI TUŽBU NA SAVEZNOM SUDU (a kasnije potvrđena i na Vrhovnom sudu). Odšteta je bila frapantno visoka i kao primjer za druge, sud je uživo prenosio završne riječi tužilaštva i odbrane i na kraju odluku suda s obrazloženjem. Najzanimljiviji dio te priče je bio u duelu sudac – advokat odbrane. Sudac decidno pita odbranu (koja je satjerana u kut i nema više načina za suvislu odbranu, jer su je svojim iskazima pokopali stručnjaci s polja medicine i propagandno-reklamnog polja) – “dakle, RECITE NAM JASNO I GLASNO, KAKO VI – koji postavljate proizvodnu i prodajnu strategiju u vašoj branši  UOPŠTE TRETIRATE PUŠAČE?”

Odgovor advokata odbrane je ostavio i sud i javnost bez daha.
Odgovor je glasio: “KAO BUDALE. KAKO DRUGAČIJE BI IH TRETIRALI… SAMO BUDALE PLAĆAJU DA SAMI SEBE TRUJU. MI ONDA SAMO KORISTIMO NJIHOVU GLUPOST I RAZNIM HEMIJSKIM SREDSTVIMA KOJA SE KAO ADITIVI DODAJU OSNOVNOJ SUPSTANCI – dakle, duhanu u cigareti, JOŠ POJAČAVAMO TU OVISNOST. NA TAJ NAČIN, MI OSIGURAVAMO I SEBI ALI I OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA I MEDICINSKOJ NAUCI STALNI PRILIV PACIJENATA I STALNI PRILIV NOVCA U NJIHOVE BLAGAJNE. ALI NE ZABORAVITE, NI SAVEZNA VLADA NIJE TU NEVINA. Naime, ZAKONI SU TAKO FORMULIRANI, DA U POTPUNOSTI IDU NA RUKU INDUSTRIJI SMRTI, JER TO OSIGURAVA PROFIT SVIMA NAMA U OVOJ DRŽAVI I U OVOJ SALI”
***

O SUICIDALNOM GENOCIDU 

piše: Marjan Hajnal

15.3.2009.

  NIKOTIN

Ako se pušačima kaže za pušenje da je nonsens, glupost, besmislica, protuprirodna i nelogična radnja, produženo samoubistvo, njihove moguće reakcije variraće u rasponu ovisnom o njihovom trenutnom raspoloženju, stepenu lične kulture, ali uglavnom će pokušati da skrenu temu na drugi kolosjek, ili će biti agresivni. Pušenje obično indicira sklonost depresiji, autodestrukciji, i agresiji.
Definitivno, ono nije izraz emancipacije, ne smiruje, nije dokaz položenog ispita zrelosti, prikriva težnju dominaciji, ono je bolest koja vodi uništenju vlastitog bića, osiromašenju porodice, narušavanju prirodne okoline, često vodi, kroz požare, katastrofalnim posljedicama. Od pušenja još niko nije postao srećniji, ljepši, uspješniji, ono trajno i svestrano degradira.
Umjereniji oponenti nastoje (verbalno) relativizirati problem svodeći ga na poznate izgovore i poređenja: “Sve je danas opasno”, ili, “Moj dedo je pušio škiju do stote”…
Dedo je pio vodu sa svog izvora, jeo krompir iz svoje “bašče”, u mesu i jajima nije bilo aditiva i sintetskih hormona, nije po cijeli dan provodio na stolici uz jednookog elektronskog Polifema, nisu ga brinule rupe u ozonskom omotaču, otrovane rijeke. Genetski modificirana hrana bila bi mu smiješna kao pojam.
Moj otac je pušio tri kutije “Morave” dnevno. Što je najgore, kad bi mu ponestalo, slao je mene da mu ih kupim, nekad i u kasnim satima kad bi samo poneki kiosk slučajno još bio otvoren. I prestao stari, odjednom, donijevši neopozivu odluku. Prekasno, organizam mu je bio napadnut i njegova naknadno otkrivena bolest bila je strašna. Rizik od pušenja traje i 15 godina nakon prestanka. Najbolja moja prijateljica govorila je ako umre nek je nađu s cigarom. Bolovala je jako dugo. Smrt je bila jedini preostali lijek, posljednji i spasonosni u takvom stradanju. Prijatelju kojeg sretoh ugradili tranzistor na mjestu adamove jabučice, da nekako artikulira glas. Ako koleginici kritikujem njeno druženje s “bijelim  prijateljicama”, kao da sam je prstom u oko dotakao. Pušači, osim što su autodestruktivni, kao i svi drugi egoisti prešli s onu stranu emocionalne i moralne tolerancije, nemaju osjećaj za svoju okolinu. Rijetki su koji se svojim sinovima izvinjavaju jer su pušili pred njima, ali jedan rođak tako čini. Ima, dakle, i pozitivnih primjera uviđavnosti i samokorekcije. Sve ovo bila bi poznata tema, da nije podataka do kojih je nakon višedecenijskog istraživanja došla Svjetska zdravstvena organizacija. Ti podaci suštinski mijenjaju predstave o posljedicama pušenja. Ne radi se samo o medicinskom problemu, on je i ekonomski. Koliko košta jednu zemlju u kojoj se liječe oboljeli od pušenja? Samo u Indiji zbog pušenja godišnje umire oko 900.000 ljudi, a uglavnom bezizgledno liječenje državu košta 300 milijardi rupija, ili 5 milijardi eura. Koliko će oboljeti indirektnih, takozvanih pasivnih pušača? Da li pušači uzimaju u obzir mogućnost da će zahvaljujući suicidalnom egocentrizmu i njihovi unuci oboljeti? Međunarodna organizacija rada procjenjuje kako izlaganje pasivnom pušenju  uzrokuje oko 200.000 smrtnih slučajeva godišnje. Čak oko 700,000.000 djece je izloženo duhanskom dimu, čime se kod njih povećava rizik od astme i ostalih teških bolesti. Pušenje doprinosi obolijevanju srca i krvotoka, organa za disanje i moždanom udaru. Ono je krivac za više od 50 vrsta bolesti, od kojih je 20 smrtonosno.  Pušenje uzrokuje oštećenje DNA, vodi sterilitetu, prijevremenom porođaju i organskim manama.
Nažalost, pušače uopće ne zanimaju psihoanalitički i kulturno-antropološki zahvati u korijen njihove ovisnosti o dimu, kultu vatre i ognjišta, astralnom biću. Ne žele ni da čuju o magijskoj moći halucinogenih alkaloida i radioaktivnim supstancama koje muškarce čine manje muškima, žene manje ženstvenim. Dokazano je da nikotinska kiselina razara muške polne hormone. Glas kod žena postaje kao u Hemfrija Bogarta, koža neprirodno naborana, a oči… O izravnoj vezi pušenja s tumorima dojki izlišno je da se govori.  Uz nikotin u cigari se nalaze arsenik, kadmijum, amonijak, metan, butan, ugljični monoksid… ukratko, svaka cigara je laboratorija smrti, prava mala atomska bomba.
Nije slučajno što se jedan Fidel Kastro već odavno nije mogao vidjeti s poznatim tompusom, havanom, njegovim zaštitnim znakom. Nije slučajno što mnoge zemlje ne dopuštaju svojim kinematografskim kućama produkciju filmova sa scenama pušenja, već naprotiv, uvode oštre sankcije za reklamiranje duhanskih proizvoda i pušenje na javnim mjestima. To samo znači da postepeno dozrijeva svijest o katastrofalnoj cijeni koju društvena zajednica plaća jednom od vidova posve antilogičkog oblika bezumlja. Mnogi mazohisto-nesrećnici nikako da shvate da ljudski mozak funkcionira normalno zahvaljujući isključivo molekularnom kisiku, u vodi i zraku.
Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije u 20. vijeku od posljedica pušenja umrlo je 100,000.000 ljudi, dvostruko više nego u svim ratovima. Sada svake godine umre 5 – 7,000.000 što znači da bi u 21. vijeku stanje moglo biti mnogo poraznije nego u bliskoj prošlosti.
Šire gledano, pušenje je samo jedan dio narko-kartelskih oblika ratovanja protiv humane civilizacije. Ono je jedan od izvora bogaćenja onih kojima nikakva statistika smrtnosti ne znači ništa. Njih ne uznemirava činjenica da je novac stečen dilerskim transakcijama obilježen karmom nesretnih, zavedenih, neprosvijećenih, neobaviještenih. Do njih sigurno neće doprijeti zaključak da fizička, psihička i emocionalna ovisnost o nikotinu spadaju u kategoriju teških mentalnih poremećaja. Ne postoji bezazleno pušenje. Prethodno navedeni podaci ne idu u prilog podjeli narkotika na jake i slabe. Svi oni efikasno ubijaju. Problem je samo u tome što je općeprihvaćena predrasuda da je nikotin manje opasan, te se njegova prodaja i šverc lakše opraštaju, a druge vrste narkotika se prohibiraju kao prividno opasnije. U nizu uzročnosti, početak vodi kraju, prva karika tvori jedan te isti lanac zavjere protiv čovjeka. Od jedne vrste ovisnosti kratak je put do sljedeće, brže i još pogubnije, jer uključuje otvoreno nasilje. 

“HORS”

Rusija drži neslavno prvo mjesto u svijetu po potrošnji heroina. Godišnje umre više od 30.000 ljudi uzrasta između 18 i 39 godina od posljedica upotrebe droge. Samo u prva dva mjeseca 2009. zaplijenjeno je 400 kg heroina, što je za 70 % više u odnosu na isti period prošle godine. U Rusiji skoro 2,500.000 Rusa konzumira drogu, od kojih je 140.000 maloljetnika. Ruski zvaničnici smatraju da je riječ i o specijalnom ratu dirigovanom preko afganistanske mafije. Direktor ruskih službi za borbu protiv droge Viktor Ivanov optužuje SAD i NATO koji tamo imaju kontingent vojnika. “Sramota je za međunarodnu zajednicu da se 93 % heroina akumulira u jednoj zemlji u kojoj se nalazi kontingent od 100.000 ljudi”, izjavio je Ivanov.
Kandahar. Talibani su ubili jednog petnaestogodišnjaka na jugu Afganistana, jer je imao američke dolare u džepu. Objesili su ga s novčanicama od jednog dolara u ustima, kao upozorenje ostalim mještanima da ne koriste američki novac. To se dogodilo u provinciji Helmand koja je po proizvodnji opijuma prva u svijetu. Izvršitelji tog gnusnog linča nisu mislili da od prodaje narkotika indirektnim linijama i oni sami dobivaju isti takav novac, samo u drugom obliku. Zabilježen je porast proizvodnje opijuma u Afganistanu za 34% (ili 8000 tona više nego u prethodnoj godini), odnosno 23.529 tona ukupno. Razorni učinak droge i eksplozivnih naprava je isti. Zamislimo 10 vlakova od kojih svaki ima sto vagona punih eksploziva. To je približna slika opasnosti koja se samo iz Afganistana upućena kreće po evropskim diskotekama, školama, koledžima, kafićima, parkovima, a nerijetko i u strukturama zaduženim za suzbijanje širenja narkotika.

BIN_LADEN_I_ZBIGNIEW

Zbignew Brzezinski i Osama Bin Laden  

 Afganistan snabdjeva 93 % svjetskog tržišta droge. U Afganistanu je mak od koga se pravi opijum, gajen na 193.000 hektara, što je za 59 % više u odnosu na prethodnu godinu.  To je dovelo do povećanja proizvodnje na 42,5 kilograma po hektaru. Radi poređenja, tokom istog perioda, uništeno je samo 19.000 hektara pod makom, a afganistanski heroin se šalje u čitav svijet, posebno u Evropu, gdje ima oko 3,3 miliona ovisnika. Istovremeno, prema istom izvještaju, uzgajanje kanabisa (indijske konoplje) povećano je u cijelom svijetu. Kanabis je najtraženiji u Italiji i Španiji, kokain u Španiji, Velikoj Britaniji i Italiji. U Avganistanu je dozvoljen slobodan uvoz kemikalija neophodnih za prečišćavanje opijuma u heroin. Taj detalj mnogo govori o moći djelovanja podzemnih sila koje izvoze te kemikalije. One ratuju protiv zakona vlastitih zemalja i protiv sopstvenog naroda. Uistinu, njima nije bitan nijedan čovjek, nijedan narod. Bitan im je samo profit.
Uzgajanje kanabisa donosi 2,000.000.000 eura godišnje ilegalnim uzgajivačima u Holandiji. Velika je potražnja u Britaniji, Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, skandinavskim i baltičkim zemljama, izjavio je zvaničnik holandske policije Max Daniel, zadužen za borbu protiv uzgoja kanabisa. Prema podacima policije, godišnje se izveze iz Holandije do 500 tona kanabisa. 80 % proizvodnje namijenjeno je za izvoz. U Holandiji ima oko 400.000 korisnika kanabisa i hašiša. Većina slučajeva ubistava, droge ili šverca oružja, povezana je sa gajenjem kanabisa.
U zemljama EU ima oko 2,000.000 narkomana, od kojih 7.000 umre svake godine.
Narkomafija preko opranog novca, ucjenama, prijetnjama, otmicama, insceniranim medijskim skandalima, prevarama i korupcijom, direktno utiče na visokopozicionirane službenike, ugledne naučnike, profesore, umjetnike. Riječ je o najperfidnijoj metodi uništavanja civilizacije. No, Afganistan nije jedina zemlja u kojoj se proizvode narkotici. I uopšte, kakva je veza religije s ubijanjem putem intoksikacije zavedenih, nesrećnih, naivnih, neobaviještenih, žigosanih, u suštini, odbačenih i uglavnom apolitičnih ljudi? Ko od toga ima najviše koristi nije teško naslutiti.
Malo je teže povezati činjenice i pojasniti motiv zašto je potrebno da se ogromna populacija na Planeti drži u drogiranom stanju. Narkotici mijenjaju svijest, prag osjetljivosti se svodi na nulu, savjest i moral brišu, ostaje poslušna kreatura koja će u trenucima krize pristati na svaku ucjenu i komandu. Vladari banana-republika to znaju, jer kako bi se inače moglo prodati oružje lojalnim podanicima neophodnim za održavanje režima? Svojevrsni paradoks je da mafija do te mjere utiče na tokove svjetske politike da se previđa postojanje krupnog raskoraka između zvaničnih stavova vlada velikih sila prema regionima visokog rizika i povratnih negativnih efekata po te vlade. Svaki put se suradnja s lokalnim diktatorima preobraćala u bumerang.

TROJANSKI RULET

Koliko znamo o tome ko se krije pod imenom William Jefferson? Svima odmah zvuči poznatije Bill Clinton, nekadašnji guverner Arkanzasa. Tih 70.-ih godina prošlog vijeka, kada je eskalirao rat u Hondurasu, direktor CIA bio je George Bush (Stariji). Njih dvojica bili su savršeno harmoniziran tandem u borbi protiv sandinista u Nikaragvi. Ako neko pomisli da su  kauboji darodavci, očigledno ne poznaje mentalitet osvajača “Divljeg Zapada”. Protiv naroda, tenkovima pregaženih malih srednjoameričkih država, kao u Granadi, prethodno je korišten jedan od najstarijih metoda ratovanja, osvajanje iznutra. Takozvani “kontraši”, peta kolona, dobili su svu logističku pomoć da potkopaju vlast u sopstvenoj zemlji. Da li se to u nečemu razlikovalo od obaranja narodne vlasti i uspostavljanju Americi lojalne diktature u Čileu, Hondurasu, Panami ?


CLINTON_I_BUSH Prema Ilijadi, Grci su deset godina osvajali Troju, i ne bi je ni osvojili da nisu iskoristili od prirode posuđenu svirepu domišljatost ptice kukavice – dok poraste u tuđem gnijezdu ona izbaci van u smrt male ptiće čiji roditelji nastavljaju da hrane nju, ne shvatajući da im je podmetnuta. U SAD postoje jasno izdiferencirani  narko-putevi tolerisane distribucije droga proizvedenih u Meksiku i Kolumbiji prema populacijama ilegalno ili legalno useljenih lica iz Latinske Amerike i drugih, mahom azijskih zemalja. Neznatan dio droge što završi o rukama američkih narkomana, predstavlja konstantan rizik za male dilere koje čekaju drakonske kazne ako ih uhvate čuvari bijelačke civilizacije. To što se truju hispano i afro Amerikanci, to nikog ne brine.
Chip Tatum je bio tajni agent koji je 1986. po naređenju uvozio kokain u SAD. Naravno, on nije trebao znati što prenosi u medicinskim hladnjacima, ali ih je samoinicijativno otvarao – u njima nisu bili donirani organi, za koje mu se tokom preuzimanja tovara u ime naroda SAD lično zahvalio Wiliam Jefferson Clinton.
Drugi Amerikanac koji svjedoči o istom transferu je Terry Reed, uposlen kao obavještajac CIA u Air Force Intelligence i Air America tokom Vijetnamskog rata, kasnije na dužnosti u kontra-obavještajnom odjelu FBI, da bi ga na kraju opet za saradnju pridobila CIA.
Rat se, dakle, prema nedvojbenoj Reedovoj izjavi, finansirao od prodaje kokaina na američkom tržištu, što znači da  je svjesno i u suprotnosti sa Ustavom pravljen kompromis vlade SAD sa narko kartelima, i to ne samo sa sandinistima u Nikaragvi. Reed pominje let zračnim tankerom C-130 s pet  tona kokaina. Jednim manjim dijelom novca od prodate droge kupovano je oružje za kontraše, a ostali dio novca završavao je na privatnim bankovnim računima. Tako su finansirani svi glavni projekti rušenja smjenjivanjem legitimnih političkih sistema, kao i predizborne kampanje. Na pitanje kako je sve to moguće, da američke vlasti dopuste da se protiv narkomafije vodi zapravo lažni rat, on odgovara pitanjem: “Ako se bez presretanja ne može prema Americi uputiti s kubanskog aviona MIG jedan mali projektil, kako u zemlju mogu ući tolike količine droge? ” Iz Meksika u posljednje vrijeme doplovljavaju male podmornice, takozvani mrtvački sanduci, s nekoliko članova posade, i s tankovima punim droge.
Michel Chossudovsky objašnjava metode destabilizacije Bolivije, Salvadora, Pakistana. U krilu Pakistana bi se trebao stvoriti novi veliki Balučistan. Nema veće krize u svijetu u koju nije umiješan State Department. Ključne uloge danas imaju Filip S. Goldberg, John Negroponte, pukovnik Still, Games Foley…
Nema milosti ptica kukavica. Vrijeme će pokazati da je Kosovo, kao i Bosna, samo važan narko-strategijski čvor, kojim CIA u sprezi s mafijom kontrolira sve punktove za protok narkotika, oružja, nafte, bijelog roblja, žena i djece otetih i upletenih u međunarodni trafiking. Nije zasluga kosovskih Albanaca što su zavladali narko dilerskom mrežom u Sarajevu. Nije njihova dobrobit ni to što se na albanskoj obali Jadrana otvara luka specijalno za Kosovo. To samo znači da će Balkan biti još više preplavljen narkoticima svih vrsta, i da, kako to najavljuje glavna tajnica SAD, supruga velikog narko-mahera, njihov posao na Balkanu još nije dovršen. Ako neko misli da je Americi važno da li će stradati još stotine hiljada novih žrtava, ili će svoje domove napustiti još nekoliko miliona novih raseljenih lica, jako se varaju.  Da je NATO savezu bio cilj da zaštiti Bosnu i Kosovo od neljudskog velikosrpskog terora, rata ne bi bilo. Ali, kako bi se, bez rata, utabanim “Putem svile” mogla napraviti narko-transverzala od Afganistana do glavnih evropskih destinacija?
Primjeri povezanosti mafijaša na području bivše Jugoslavije dokazuju da su oni bili i ostali jedini pravi komunisti, ujedinjeni pod zastavom zločina nad Civilizacijom normalnog i moralnog Čovjeka i njegove porodice, za račun naturaliziranih kauboja, od kojih su mnogi potomci ratnih zločinaca. Da nisu u pitanju Komunisti Internacionale Smrti, okupljeni pod bakljom Statue slobode, naivni bi još imali razloga da im se dive kao osloboditeljima čovječanstva.
Ovako, naučeni da marksistički gledaju svijet preko Lamanša, i drugih velikih bara,  možda će se prije velikog Podneva urazumiti Balkanci i shvatiti da im je bez kaubojštine, čak i za Enver Hodže i Čaušeskua, da ne govorimo o Titu, bilo i još uvijek može biti mnogo bolje.
Kao ni njegovi krvavi genocidni prethodnici (Stefan Nemanja, i psihopatni palikuća i ubica domaćica i maloljetnih zarobljenika, psihijatar K-radovan), ni Dodik ne shvata da se treba okrenuti bratstvu sa prvim susjedima, prije nego se i sam nađe u lancima koje mu neosjetno stavljaju sibirski naftni magnati i njihovi, nimalo različiti od kauboja u svojoj narkoidnoj mahnitosti, krivoslavni kazačok-pajdaši.

***

Obavezno pogledati film!

https://www.youtube.com/watch?v=KwuaSMBvaVE

http://www.youtube.com/watch?v=lMDfyF1VF6o 

***

Nikotin stvara zavisnost koliko i kokain, heroin i druge vrste droga

 

Naučnici već godinama veruju da nikotin stvara zavisnost kao i najzloglasnije vrste droge ali nisu bili u stanju da utvrde zašto.  Prema otkrićima Američkog instituta za borbu protiv zavisnosti, u mozgu pušača se dešavaju hemijske promene slične onima koje u mozgu zamorčića izazivaju kokain, heroin i druge vrste droga.

Naučnik Roj Vajz u njegove kolege došli su do tog otkrića zahvaljujući istraživanjima na mozgu osoba koje su za života taj organ zaveštale nauci, a čija celokupna zdravstvena istorija je takodje stavljena na raspolaganje naučnicima.  Naučnici su bili u stanju da uporede moždano tkivo pušača i zavisnih zamorčića, kaže Roj Vajz:

“Svaka ćelija mozga je mašina koji proizvodi peptide koji se mogu nazvati hemijskim kuririma odnosno receptorima koji omogućavaju komunikaciju izmedju ćelija i odražavaju osetljivost mozga na droge.”

Kada su naučnici  uporedili tkivo mozga pušača sa moždanim tkivom zamorčića zavisnih od droge utvrdili su u peptidima identične promene koje stvaraju veću osetljivost mozga na droge.  Dr. Vajz kaže da je zabrinjavajuće koliko su te promene dugotrajne.

“Radi se i o pušačima koji su se te loše navike odrekli više godina pre smrti tako da smo bili iznenadjeni da se njihov mozak tako dugo nije oporavio od posledica nikotina.“

Dr. Vajz zaključuje da ti podaci pokazuju da zavisnost od pušenja, odnosno nikotina, izaziva strukturalne promene u mozgu koje opstaju dugi niz godina čak i kad se prekine sa pušenjem.

***

Pasivno pušenje teško oštećuje dečije arterije

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/447355/Pasivno-pusenje-tesko-ostecuje-decije-arterije

Pasivno pušenje nanosi trajnu štetu dečijim arterijama koji borave u zadimljenoj prostoriji i izaziva prevremeno starenje njihovih krvnih zrnaca za više od tri godine, saopštili su naučnici.

Zadebljanje zidova krvnih ćelija povećava rizik od srčanog udara u kasnijem  dobu, navode naučnici u žurnalu “Evropsko srce”.

Oni su u istraživanju koje je obuhvatilo više od 2.000 dece uzrasta od tri do 18 godina zaključili da izrazita šteta nastaje ako su oba roditelja pušači. Stručnjaci kažu da ne postoji “bezbedan” nivo pasivnog pušenja. Istraživanje je provedeno u Finskoj i Australiji i bilo je fokusirano na fizičke efekte odrastanja u domu ispunjenom duvankim dimom, iako je nemoguće potpuno odbaciti ostale faktore. Snimanje ultrazvukom otkrilo je da se kod dece čiji roditelji puše dešavaju izmene u zidu glavne arterije koja se proteže od vrata do glave. “Naša studija pokazuje da izlaganje pasivnom pušenju izaziva direktnu i nepovratnu štetu na strukturi arterija”, izjavila je autorka studije Dr Sina Gol. Ona je insistirala da roditelji ili oni koji razmišljaju o tome da postanu roditelji treba da prestanu da puše, jer će to ne samo popraviti njihovo zdravlje, nego će i zaštititi zdravlje njihove dece u budućnosti.

***

Svakih 8 sekundi jedna osoba umre od posljedica pušenja

DANAS u cijelome svijetu čak oko 1,3 milijarde osoba puši cigarete, a porazni   su podaci da svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre pet milijuna ljudi. U Hrvatskoj puši gotovo svaka treća odrasla osoba – 33,8 posto muškaraca i 21,7 posto žena. Pušenje je vodeći uzrok preuranjene smrti, a Svjetska zdravstvena   organizacija ( SZO ) procjenjuje da će se broj osoba koje umiru od bolesti   povezanih s pušenjem do 2020. godine udvostručiti na 10 milijuna godišnje ako   se nastave postojeći trendovi pušenja. Prema podacima SZO – a svakih osam sekundi jedna osoba umre od neke bolesti povezane s pušenjem, a dodatno zabrinjava činjenica da se jednako tako brzo po prvi put zapali cigareta.

Prestanak

Dobrobit koja proizlazi iz prestanka pušenja trenutačna je i izravna.   Prestanak pušenja u bilo kojoj dobi smanjuje opasnost od preuranjene smrti.   Danas se zna da  prestankom pušenja pušači umanjuju povišeni   kardiovaskularni rizik do 50 posto. U prilog odbacivanju te ovisnosti govori   i činjenica da se 15 godina nakon prestanka pušenja rizik od nastanka   koronarne bolesti srca izjednačuje s onim u nepušača.

Ovisnost

Danas je i znanstveno dokazano da je pušenje više od navike i da kod većine stvara ovisnost. Mnoge karakteristike to potvrđuju – tolerancija te fizička,   psihička i emocionalna ovisnost o nikotinu. Tu tvrdnju potvrđuje i SZO.   Naime, duhanska ovisnost službeno je zavedeni organski mentalni poremećaj u   SZO – ovoj Internacionalnoj klasifikaciji bolesti i ozljeda. Dobra je vijest da znanstvenici danas bolje razumiju ovisnost o nikotinu,   posebice ulogu nikotinskih receptora. Naime, nikotin je psihoaktivna tvar i   veže se na nikotinske receptore u mozgu uvećavajući otpuštanje   neurotransmitera, uključujući dopamin koji stvara osjećaj ugode vezan uz   pušenje. Pušači ne ugrožavaju samo svoje zdravlje. Nepušači izloženi pasivnom dimu  također su ugrožena skupina. Međunarodna organizacija rada procjenjuje kako izlaganje pasivnom dimu na radnom mjestu uzrokuje oko 200 tisuća smrtnih   slučajeva godišnje. Izlaganje pasivnom dimu može povećati rizik od koronarne srčane bolesti kod nepušača za 25 do 30 posto. Čak oko 700 milijuna djece –  gotovo polovina djece na svijetu – redovito je izloženo pasivnom dimu, čime  se kod njih povećava rizik od razvoja astme i ostalih teških bolesti.

ODAR

Pušenje šteti gotovo svakom organu u tijelu te se povezuje s mnogim   bolestima, uključujući bolesti srca i krvnih žila, karcinom, bolesti dišnih   putova i moždani udar. Pušenje je direktni ili indirektni krivac kod više od   50 bolesti, od kojih je 20 smrtonosno. SZO je utvrdila kako će jedna od dvije   osobe koje trenutačno puše umrijeti od bolesti povezane s pušenjem, a da u   populaciji višegodišnjih pušača svaka druga osoba umre u srednjim godinama.

•    Pušenje može prouzročiti deformacije spermija i oštetiti   DNK uzrokujući pobačaj ili prirođene mane

•    Pušenje također smanjuje broj spermija i reducira dotok   krvi u penis, što može dovesti do impotencije

•    Neplodnost se češće javlja kod pušača

Izvor: metro express

***

I nakon luftanja otrovni sastojci cigarete ostaju svuda oko nas

Pušenje narušava zdravlje i onih koji nisu u blizini pušača.

Opasni sastojci dima zavlače se u kosu, odjeću, zastore, tapete i druge predmete izložene zagađenju.

Ližu li ih djeca?

Stručnjaci su otkrili kako se dim cigarete uvlači u odjeću, kosu, automobile čak i nakon zračenja prostorije, a to može biti opasno za djecu koja ustima i rukama dotiču razne površine, prenosi Večernji list.

Dakle i nepušači koji izbjegavaju dim cigareta mogu spadati u rizičnu skupinu, pokazuje to novo američko istraživanje.

Rezultati istraživanja dokazuju kako nije dovoljno samo izbjegavati prostoriju u kojoj se puši ili u kojoj se pušilo kako bismo zaštitili sebe i svoje zdravlje.

Preporuka stručnjaka je i da se riješite starih tepiha, zastora i drugih predmeta koji su bili izloženi dimu cigarete.

***

Riskantni hemijski sastojci: Cigarete ne samo da su toksične, nego su i radioaktivne!

S. K. | 17. 12. 2012[24 sata info]

(24SI) – Još krajem 20-ih godina prošlog stoljeća naučnici su znali kako duhan ima u sebi malu enciklopediju riskantnih hemijskih sastojaka, od ugljičnog monoksida, vodikovog cijanida, vodikovog sulfida, formaldehida, amonijaka i piridina.

 Prema nekim studijama i izvješćima, u cigaretama se nalazi oko 4.000 hemijskih spojeva, od kojih je Američka administracija za hranu i lijekove (FDA), njih 100 okarakterizirala kao opasnim hemikalijama – bilo da stvaraju ovisnost ili su kancerogene.

Međutim, Deborah Blum, novinarka Wireda, pripremajući materijal za priču o mogućem trovanju pokojnog palestinskog vođe Jasera Arafata, otkrila je zaista uznemirujuće nove informacije oko hemikalija koje se nalaze u cigaretama. Otkrila je kako se u njima nalaze i radioaktivni elementi te da jedan od najčešćih izvora kojim se čovjek izlaže štetnom zračenju, je upravo dim cigarete.

Čitajući s popisa FDA, Blum je otkrila ne samo polonij-210 (radioaktivni element kojim je navodno otrovan Arafat), nego i vrlo dobro poznate izotope urana, koje inače vežemo isključivo za nuklearne reaktore, a oni su uran-235 i uran-238.

Ko je skrivao informaciju? 
Pravo pitanje je, kako se za to nije znalo dosad? Odgovor leži u samim proizvođačima duhana, koji su skrivali tu informaciju. Proizvođači cigareta otkrili su taj problem i proučavali ga u tajnosti još u 60-im godinama prošlog stoljeća. Najbolji dokaz za to su povjerljivi dokumenti tih kompanija, koji su objavljeni 1998. godine u takozvanom ‘Tobacco Master Setlementu’, kojeg su potpisale četiri velike američke duhanske kompanije – Phillip Morris, R.J. Reynolds, Brown&Williamson i Lorillard te državni odvjetnici 46 američkih država.

Radioaktivni elementi prirodna su pojava u tlu pa ne treba čuditi da ih ima i u tlu na kojem čovjek uzgaja usjeve, prenosi dnevnik.hr. U slučaju duhana, njihov efekt je pojačan, ali ne zbog biljke, već zbog gnojiva, koje je uglavnom bogato mješavinama fosfata, baziranim na mineralu apatitu. Apatit je poznat i po tome što se dobro miješa s radioaktivnim elementima. ‘Kad se fosfatno gnojivo koristi u poljima duhana iz godine u godinu, razina olova-210 i polonija-210 u tlu raste’, ističe Američka agencija za zaštitu okoliša.

Postoji i metoda kojom se radioaktivni elementi mogu ukloniti iz duhana, a ona podrazumijeva korištenje kiselina. No prema dokumentima koje su pregledali istraživači s kalifornijskog Univerziteta UCLA, proizvođači cigareta odbili su primijeniti tu metodu, zbog straha da bi kiselina mogla izmijeniti nikotin i umanjiti hemijski ‘šut’ zbog kojeg su cigarete toliko popularne.

***

U 20 stoljeću od posljedica pušenja umrlo 100 milijuna ljudi

Zagreb, 08.02.2008.

Crne prognoze za sve pušače stižu iz Svjetske zdravstvene organizacije. Milijardu ljudi umrijet će od posljedica pušenja u ovom stoljeću, ako vlasti ne poduzmu odgovarajuće mjere.

Države od poreza na duhanske proizvode zarađuju više od 200 milijardi dolara svake godine.

Svjetska zdravstvena organizacija poziva ih da pojačaju napore kako bi spriječili mlade da počnu pušiti, onima koji puše pomogli da prestanu te zaštite nepušače od pasivnog pušenja.

Procjenju se da je u 20. stoljeću od posljedica pušenja umrlo 100 milijuna ljudi.

ŠTETNA NAVIKA

Dvadeset činjenica o pušenju

 09.03.2009.

Autor: E.K.

Najveći postotak pušača počne pušiti u tinejdžerskoj dobi, a mnoge su ankete pokazale da oko 80 posto pušača postane ovisno o nikotinu prije nego napuni 18 godina. Možda niste znali za neke od ovih činjenica, no ako i jeste, nije loše podsjetiti se mnogih loših strana ove štetne navike

1. Čak oko 70 posto pušača kaže da bi najradije prestalo kad bi moglo.

2. Tinejdžeri koji puše kašlju i imaju problema s disanjem tri puta više nego tinejdžeri koji nisu ovisni o nikotinu.

3. Pušenje uzrokuje rak, bolesti srca i pluća te indirektno može izazvati srčani udar.

4. Istraživanja su pokazala da su kod nekih pušača već u dobi od 18 godina otkriveni neki simptomi bolesti srca.

5. Oko 70 posto tinejdžera kaže da bi voljelo da nikad nisu ni počeli pušiti.

6. Ako pušite kutiju cigareta dnevno, prema nekim izračunima na kraju godine biste za tu svotu novca mogli kupiti kompjutor.

7. Prema nekim istraživanjima, oko 43 posto pušača koji svaki dan zapale tri ili više cigareta postane ovisno o nikotinu.

8. Više od 434.000 Amerikanaca umre svake godine od bolesti povezanih s posljedicama pušenja.

9. Trećina svih pušača umrijet će od posljedica pušenja.

10. Nikotin stvara ovisnost poput heroina ili kokaina.

11. Nikotin je otrov.

12. Pušači se brže zamaraju i osjećaju se slabije.

13. Pušenje slabi čulo mirisa i okusa.

14. Osim što uništavate sami sebe, stradavaju i oni oko vas – svake godine oko 53 tisuće ljudi umire od posljedica pasivnog pušenja.

15. Cigarete sadržavaju mnoge štetne sastojke poput amonijaka, arsena i ugljičnog monoksida.

16. Prestati pušiti jedna je od najboljih stvari koje možete napraviti za svoje zdravlje.

17. Samo nekoliko dana nakon prestanka pušenja čulo okusa i mirisa se vraćaju u normalu.

18. Deset godina nakon što neka osoba prestane pušiti rizik od raka pluća i bolesti srca jednak je onom kod nepušača.

19. Tinejdžeri pušači skloniji su uporabi alkohola i droga.

20. Oko 70 posto američkih tinejdžera ne puši, a ako u toj dobi ne počnete pušiti, postoji velika šansa da nikad ni nećete postati ovisnici o cigaretama.

Zakonom zabraniti pušenje pred decom

Autor: CDC/IB | 30.11.2008.

U_CIGARAMA

Smanjeni broj obolelih od raka u SAD pokazuje uspeh ozbiljne kampanje koju su Amerikanci pre dvadesetak godina poveli u borbi protiv pušenja. Rak pluća je tokom 50-ih godina prošlog veka, kada je cigareta bila način da se čovek izbori sa stresom i posleratnim sindromom, zabeležio porast

Tokom 80-ih američka vlada postaje svesna da je ova navika uzrok smrtnosti i kod novih generacija. Tada počinje sa informativno-edukativnom kampanjom bez presedana. Danas je pušenje u Sjedinjenim Državama omrznuto i društveno neprihvatljivo ponašanje. Rezultat velike kulturne akcije je sledeći: manje obolelih i manja smrtnost od raka pluća, manji zdravstveni i socijalni troškovi. Isti rezultat delimično je postignut i u Evropi, zahvaljujući pre svega zakonodavstvu u nekim zemljama. Italija je bila među prvim evropskim državama koja je donela zakon kojim se zabranjuje pušenje na javnim mestima. To je primer koji govori kako se normativnim aktima može duboko uticati na kulturnu svest ljudi. Došlo je do toga da se smanjio broj prodatih cigareta, ali, došlo je i do psihosocijalnih posledica – naime, danas se pušač oseća neugodno jer je okružen većinom koja ne puši.
Primer Italije sledile su Španija i Francuska, a odnedavno i Nemačka. Ipak, ostaje još mnogo da se uradi. Kao prvo, potrebno je da se ženska populacija odvikne od ove loše navike. Nažalost, dok su muškarci počeli da preziru cigarete, žene su je prihvatile kao model emancipacije, tako da danas imamo veću smrtnost od raka pluća među ženama. Ukoliko se nastavi ovaj trend, u budućnosti ćemo imati veći broj obolelih od raka pluća nego od raka dojke među ženskom populacijom.
Zbog toga je neophodno preduzeti nove edukativne i zakonske mere. Bivši italijanski ministar zdravlja predlaže da se na prvom mestu apeluje na ulogu majke, koja je prisutna kod gotovo svake žene. On kaže da treba da se donese i zakon koji će zaštiti najmlađe od pasivnog pušenja i od negativnih uzora u ponašanju, zabranjujući roditeljima da puše u prisustvu svoje dece.

Kako prestati pušiti !?!?

Jedna od najgorih i neželjenih navika danas je pušenje. Ono čini osobu,koja puši,osjetljivijom i ranjivijom na razne bolesti naročto na rak i to s 3 puta većom šansom da ta ista osoba oboli nego normalan čovjek koji ne puši. Pušenje uzrokuje mnoge neugodnosti za pušača a i one ljude oko njega.Pušenje prvenstveno vodi raku pluća i mnogim srčanim oboljenjima kao što su astma i efisema. Trebali bi smo se maknuti od pušača a ako smo pušač definitivno prestati.
Ovdje možete vidjeti što sve udišete i stavljate u usta:

Nije lako prestati pušiti

S obzirom na utjecaj i stvaranje ovisnosti nije jednostavno prestati pušiti. Bilo kako bilo ima mnogo načina i medoda koje uvelike mogu pomoći kao što su akupuntura,magnetska rezonanca ili pak aromaterapija.također možemo posegnuti za cigaretama koji imaju manje nikotina ili pak prestati pušiti upotrebljavajući zamjenske nikotinske žvake bonbone itd. Danas čak postoje i specijelni preparati koji se daju isključivo na dozvolu liječnika koji također djeluju na SMANJENJE pušenja ali ne i na njegov potupni prestanak jer to prvenstveno ovisi o vama!!!

Nakon što ste prekinuli pušititu i tamo javit će vam se potreba za cigaretom ali to nije problem-budite uporni i ne dajte se izazovu jer onda nikada nećete prestati. Ljudi inače uspijevaju se odviknuti od pušenja tek nakon drugog ili trećeg pokušaja a oni jake volje i odlučnosti odmah!

Budite spremni na posljedice prestanka pušenja

Oko 80% ljudi vrate se pušenju nakon što su se jedanput odrekli pušenja a tek njih 20% se uspije ostaviti.Neki kažu da cigarete sanjaju,postaju nervozni,imaju suho grlo, grčeve u mišićima, ne mogu normalno spavati i non stop nešto moraju jesti, grickati isl. što u krajnjoj mjeri uzrokuje i povećanje tjelesne težine! Čak i sam miris cigarete postane tako neodoljiv! Ovo su samo simptopi koji traju privremeno tj. već nakon par dana prestaju. Morate biti odlučni i ne posustajati i nakon par dana već će vam biti lakše. Neki nisu u mogućnosti prestati pušiti jer kažu da im se povećaju troškovi zbog navika koje dobiju kada prestanu pušiti ali to jednostavo nije istina jer i takvih navika uzimanja prekomjero hrane,grickalica i stalih gluposti se jednostavno treba OSTAVITI i trpjeti jer jedino tako ćete pomoći sebi i svom zdravlju u budućnosti. Rezultat prestanka pušenje ćete sigurno osjetiti nakon par dana a da ne govorimo nakon godine dvije kada se organizam očisti od otrova kojeg ste godinama unosili u sebe…

***

Od svibnja u Hrvatskoj će se moći pušiti samo na psihijatriji

VLADA je danas usvojila Zakon o potpunoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, prema kojemu zabrana neće važiti samo za psihijatrijske ustanove.

Kafići i restorani dobit će poštedu od pola godine, koju im Vlada daje da se prilagode, a potpuna zabrana pušenja u školama i bolnicama stupa na snagu osam dana od objavljivanja Zakona u Narodnim novinama, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Sabor će ovaj prijedlog zakona morati usvojiti što je ranije moguće, napomenuli su, jer je to jedan od preduvjeta za ulazak u Europsku uniju.

Što se tiče pušenja na radnom mjestu, svaki poslodavac će morati osigurati prostor za pušenje u kojem neće biti posluživano jelo i piće, a veličina tog prostora ovisi o broju pušača u tvrtki. Nabrajajući kako u Hrvatskoj pušači čine tek 30 posto stanovništva te da se ovim zakonom želi zaštititi većina, te kako od pušenja izravno umire deset tisuća osoba u Hrvatskoj, Milinović je spomenuo i sljedeći podatak:

“Od katrana koji se dnevno dobije od popušenih cigareta u Hrvatskoj mogla bi se asfaltirati cesta duga 400 metara”, rekao je ministar zdravstva i pozvao i kolege u Vladi da se pokušaju odviknuti od pušenja. Razlog tome je sljedeći statistički podatak: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje godišnje za bolesti koje se vezuju uz pušenje potroši oko tri milijarde kuna.

Uvodi se i “zloslutno” pakiranje cigareta

Ovaj prijedlog zakona predviđa i da svako pakiranje cigareta u Hrvatskoj mora imati otisnuto opće upozorenje o štetnosti pušenja, te dodatno upozorenje koje mora prekrivati najmanje 40 posto vanjske površine zadnje strane pakiranja. To je već uobičajeno u Europskoj uniji.

Građani puše kazne

Kako smo već pisali, novi zakon propisivat će plaćanje novčane kazne od tisuću kuna za građane koji se ogriješe o zabranu, dok će vlasnici objekata i poslodavci, koji budu pušenje tolerirali platiti čak 10 do 20 tisuća kuna.Prije tjedan dana o zabrani pušenja pozitivno se očitovalo i Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) koje je jednoglasno podržalo Prijedlog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

I.Ć.

Pogrešna taktika u borbi protiv pušenja

12. decembar 2008.

Broj pušača u svetu će, prema predviđanjima Svetske banke, do 2025. godine porasti sa 1,3 na 1,6 milijardi, pa bi reklamne kampanje za odvikavanje od pušenja koje koriste “taktiku zastrašivanja” i očigledno nemaju željeni efekat trebalo promeniti, piše stručnjak za marketing i medije Martin Lindstrom u “Njujork tajmsu”.

Na paklice cigareta postavljaju se upozorenja o štetinim posledicama pušenja, dok se u mnogim zemljama izvan Evrope, a od oktobra i u Velikoj Britaniji, na pakovanjima cigareta koriste “stravične slike” raka pluća, udova zahvaćenih gangrenom, otvorenih rana i pokvarenih zuba zbog raka usne duplje i grla.

Međutim, Lindstrom na osnovu dobijenih naučnih dokaza tvrdi da bi ovakva borba protiv pušenja trebalo da se obustavi zato što je kontraproduktivna.

U Lindstromovom eksperimentu učestvovala su 32 ispitanika pušača iz Velike Britanije, Kine, Nemačke, Japana i SAD, kojima je uz pomoć magnetne rezonance merena moždana aktivnost kao reakcija na upozorenja sa paklica cigareta.

Tokom ekperimenta ustanovljeno je da upozorenja na opasnost od pušenja nisu pokrenula aktivnosti dela mozga koji registruje strah, niti dela moždane kore koji registruje negodovanje, već su, naprotiv, stimulisala takozvani “centar zadovoljstva” u čeonom delu mozga koji postaje aktivan kada nešto želimo.

Autor ističe da je neophodno sprovesti dalja istraživanja, ali je njegova studija nedvosmisleno ukazala na “neplaniranu posledicu” upozorenja na štetnost pušenja, koja su se zapravo pokazala kao marketinško sredstvo koje podstiče pušače da nastave da puše.

U svetu se godišnje popuši 5,7 biliona cigareta, i to izuzimajući cigarete iz bescarinskih zona i sa crnog tržišta, ističe Martin Lindstrom za “Njujork tajms”.

Rak je veća prijetnja od zatopljenja

22. 02. 2009. | 20:53

ZDRAVLJE Broj oboljelih od tumora udvostručit će se za 40 godina.

7 milijuna ljudi godišnje u svijetu umre od različitih karcinogenih bolesti

Indija opet zabranjuje pušenje

  Zabrana pušenja na javnim mjestima u Indiji ponovno stupa na snagu, pet godina nakon donošenja prvog, vrlo strogog, ali nedovoljno poštovanog zakona o borbi protiv pušenja.
Zakon na snagu stupa u četvrtak

Očekuje se da će do 2010. od posljedica pušenja u Indiji, koja ima 1,1 milijardu stanovnika, umirati milijun ljudi na godinu, prema studiji koju je u veljači u SAD-u objavio New England Journal of Medicine.

Na Indiju otpada 15 posto bolesti u svijetu povezanih s pušenjem. Oko 900.000 ljudi umire svake godine od posljedica pušenja, prema ministarstvu zdravstva, čiji sustav osiguranja od bolesti puca pod teretom troškova liječenja pušača od 300 milijarda rupija na godinu (pet milijarda eura).

Vlasti su 2003. već bile zabranile pušenje na javnim mjestima, napose u poslovnim prostorima, a proizvođačima cigareta je zabranjeno svako izravno oglašivanje i sponzoriranje sportskih događaja.

Dvije godine kasnije vlada je zabranila objavljivanje domaćih i stranih filmova i emisija u kojima se prikazuju pušači, kutije cigareta i reklame za cigarete. Televizijske kuće morale su izbaciti svaki prizor u kojemu se glumac pojavljuje s cigaretom.

Organizacije za borbu protiv pušenja koje su bile zadovoljne tako strogim zakonom žalile su se na njegovo nepoštovanje u restoranima, disko-klubovima i hotelima.

Provedba tog zakona počevši od četvrtka, na dan rođenja Mahatme Gandhija koji nije pušio, nije pio alkohol i bio je vegetarijanac, proširila se na sveučilišne kampuse, barove, disko-klubove i restorane, a organizirat će se i “antipušačke ophodnje” koje će prekršitelje kažnjavati globom od 200 rupija (tri eura).

Ljudi će i dalje moći pušiti u svojim domovima, u automobilima, na ulici i u nekim parkovima.

Pušači su ljudi skloni ljutnji

24.04.2009.

Osobe koje se često ljute na druge ljude ili ih lako razbijesne situacije u kojima se nalaze imaju veće šanse da postanu ovisni o nikotinu, tvrde naučnici.

Nova studija stručnjaka sa Univerziteta Kalifornija, koji su proučavali uzroke zbog kojih ljudi počinju pušiti, pokazala je da se s ovom aktivnošću najčešće počinje da bi se odgovorilo na provokaciju koja nas ljuti.

Učesnici u istraživanju igrali su kompjuterske igre, a na monitoru su mogli vidjeti osobu za koju su vjerovali da im je protivnik. Ipak, to je bila varka jer su zapravo igrali sami.

Nakon svake runde ispitanici kao pobjednici imali su priliku svom oponentu uputiti salvu neprijatnih zvukova koja je trajala onoliko dugo i bila onoliko glasna koliko su to oni sami željeli.

Osobe koje su uslijed poraza i provokacija posezale za cigaretama imale su mirnije reakcije upravo jer im je nikotin pomagao da se riješe ljutnje koja ih je pritom obuzimala.

“Participanti koji su pokazali promjene izazvane nikotinom u ovim zadacima također su imali i promjene u radu mozga. Njihova ‘osvetnička klicanja’ bila su skraćena zahvaljujući nikotinu i povezana sa radom dijelova mozga koji su odgovorni za orjentaciju, planiranje i procesuiranje emocionalnih poticaja”, kaže doktor Jean Gehricke.

***

Pušači kratko žive

ŽIVJETI_-_UMRIJETI

Evropska komisija je predložila da se 2012. godine zabrani pušenje na javnim mjestima, na radnim mjestima i u prijevoznim sredstvima

Od posljedica pušenja u Njemačkoj godišnje umire 110.000 ljudi. Istraživanja su pokazala da je prosjek pušača u sjevernim njemačkim pokrajinama veći u odnosu na južne

Njemačka je i prva zemlja u Evropi koja je objavila Duvanski atlas. U Atlasu su objedinjene sve preventivne i zakonske mjere koje vode ka smanjenju konzumacije duvana.

Čak jedna trećina stanovništva u Njemačkoj spada u aktivne pušače. Ohrabruje međutim podatak da je prosjek mladih pušača posljednjih godina umanjen za pedeset odsto. Da pušenje krati i do 10 godina života, te činjenice, čini se, mnogi još nisu svjesni. Martina Pečke Langa (Martina Pötschke-Langer), voditeljka Centra za prevenciju raka, kaže: ”Zbog posljedica pušenja dnevno umire 300 ljudi. Toliko putnika može da sjedne u Džambo Džet (Jumbo Jet) avion. Zamislite sada kako bi to izgledalo kada bi svaki dan padao po jedan Džambo Džet avion sa 300 putnika.”

Njemački političari pod uticajem moćnih lobista

  Sedam zemalja, Italija, Malta, Francuska, Švedska, Finska, Letonija, Slovenija i Holandija, prihvatilo je mogućnost da se osiguraju pušačke zone u barovima i restoranima.

 I pored činjenice da je Njemačka jedna od vodećih zemalja, koja zaštiti zdravlja daje prioritet u svakom segmentu, u borbi protiv pušenja nije učinjeno dovoljno, smatra profesor Otma Vistla (Otmar Wiestler), predsjedavajući Njemačkog centra za izučavanje raka. Krivicu pripisuje odgovornim političarima, koji nerijetko padaju pod uticaj moćnih lobista industrije. ”Mi intenzivno diskutujemo o ljudima koji su oboljeli od leukemije jer su bili u okruženju nuklearnih elektrana. Očito je da niko ne vidi ili ne želi da vidi suštinu problema. Pušenje i dalje uživa nevjerovatnu zaštitu.”

Najsiromašniji, ujedno i najveći pušači

Konzumacijom duvana posebno su ugroženi pasivni pušači. Cilj Evropske unije kojim je planirano da do 2012. godine Evropa bude ”bezdimna zona”, moguće je ostavriti samo uz pomoć gastronoma, poručuje Sabine Becing (Sabine Bätzing), opunomoćenica Vlade Njemačke za drogu.Važno je da u svim ugostiteljskim objektima imamo jedinstven zakon koji reguliše zaštitu nepušača. Mora da važi i za sve zemlje, jer će samo na taj način biti stvorene iste ekonomske predispozicije za sve ugostiteljske objekte, a samo će pod tim uslovom Zakon da bude i prihvaćen.”  Procjenjuje se da je za troškove liječenja bolesti, uzrokovanih konzumacijom duvana, neophodno 21 milijardi evra. Najviše aktivnih pušača dolazi iz materijalno ugroženih krugova društva.

Autor: Selma Filipović

Odg. urednica: Belma Fazlagić-Šestić

***

Ugasite svoju posljednju cigaretu

http://www.jutarnji.hr/posljedice-pusenja–kancerogene-tvari-u-cigareti–kopb–rak-pluca–nikotin/1030167/

Autor: Mirka Majoli

Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi 4000 raznih kemikalija, od kojih je tristotinjak pouzdano kancerogeno

– Znaš, i dandanas mi se dogodi da sanjam kako pijem kavu i s užitkom uvlačim dim prve jutarnje cigarete. Kakav me neopisiv osjećaj zadovoljstva i sreće tada obuzme! – priča mi prijateljica koja se prije tri godine ostavila pušenja pomoću akupunkture i nakon toga nije više zapalila niti jednu. Ne znam kakav je to osjećaj, ali ne pokušavam uopće imati razumijevanja za pušače kad znam da na svijetu svake godine od zdravstvenih posljedica uzrokovanih pušenjem umire pet milijuna ljudi, više od 13.000 dnevno. Ne dogode li se neke drastične promjene u populariziranju prestanka pušenja, procjenjuje se da će do 2030. godine zbog posljedica pušenja umirati osam milijuna ljudi godišnje! Na temelju te spoznaje u razvijenim zemljama broj pušača se smanjuje, no u Hrvatskoj je pušenje i dalje velik javnozdravstveni problem koji zahtijeva pažnju.

300 kancerogenih kemikalija

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske. Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi 4000 raznih kemikalija, od kojih je tristotinjak pouzdano kancerogeno. Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima. Nakon malignih, kardiovaskularne bolesti druge su na ljestvici smrtnosti od pušenja. Treće su cerebrovaskularne bolesti. Zvuči li zastrašujuće? Da, i to s razlogom.

– Samo od karcinoma pluća, čiji je izravan uzročnik pušenje, godišnje u Hrvatskoj umire više od dvije tisuće ljudi. Oko 20 posto pušača obolijeva od KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti), zbog izravnog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Bolest je progresivna, bolesnici u prosjeku žive samo pet godina nakon njezine pojave, lijekovi u kasnijoj fazi više ne pomažu. Pedeset posto ljudi koji puše tri kutije cigareta dnevno nakon pedesete godine života obolijevaju od karcinoma pluća – govori prim. dr. sc. Ivan Čučević, specijalist za plućne bolesti.

Nema organa u tijelu koji nije pogođen lošim efektima pušenja, s tim da se rizici izazvani pušenjem progresivno povećavaju s brojem popušenih cigareta. Onaj tko puši 20 cigareta dnevno nije dvostruko ugroženiji od onoga koji puši deset, već četiri puta više. Tko puši 30 cigareta, ugroženiji je osam puta više itd.

Nikotin je legalizirana droga

Unatoč alarmantnim podacima, pušačima je teško prestati pušiti. Malo tko se ponosi time što puši. Čak 80 posto pušača željelo bi prestati ili su to pokušali barem jednom u životu, samo je 20 posto onih koji o tome ne razmišljaju. Pokušavaju na razne načine, prestajukupovati šteke i kupuju samo pojedinačne kutije, ograničavaju se na to da će pušiti samo u određenom prostoru, pokušavaju postupno smanjivati broj cigareta, koriste razne nadomjesne nikotinske pripravke i slično. U jednom trenutku i prestanu, ali onda opet propuše.

Začarani krug

Mnogi se u tom začaranom krugu prestanka i ponovnog vraćanja cigareti vrte dvadesetak i više godina. Zašto? Zato što pušenje nije tek nezdrava navika – ono je ovisnost.

Nikotin je legalizirana droga, odgovorna za razvoj ovisnosti. On ima snažno farmakološko djelovanje i dolazi u mozak samo sedam sekundi nakon udisanja duhanskog dima. U mozgu se veže na nikotinske acetilholinske receptore, čime dolazi do otpuštanja određenih neurotransmitera, među njima i dopamina koji djeluje na raspoloženje. Dakle, efekt nikotina postiže se vrlo brzo i pušači, nakon što zapale cigaretu, osjećaj ugode dobivaju gotovo u trenutku. Nikotin je, međutim, opasan poput drugih opasnih droga jer sve one djeluju preko istog sustava u mozgu. S vremenom tolerancija organizma raste i kad se prekine uzimanje, javljaju se neugodne smetnje. Manifestiraju se nekoliko sati nakon prestanka pušenja.

Apstinencijski sindrom

Apstinencijske smetnje najčešća su prepreka ljudima da ustraju u odluci o prestanku pušenja. Bez cigareta ne osjeća se dobro i taj neugodan osjećaj pušač zatomi paljenjem nove cigarete. Razvija se osjećaj nemira, dolazi do smetnji u koncentraciji, nervoze, ljutnje.

Samopouzdanje je najbolja prevencija

Djetetu je teško odbiti ono što od njega traži društvo, čak i kad smatra da to nije u redu. Stoga je važno odgajati djecu tako da im se gradi samopouzdanje. Izgradnja samopouzdanja najbolja je prevencija razvoja svih ovisnosti. Odgajajte dijete tako da bude svjesno svih opasnosti pušenja i ne dopustite da, ako ste već vi pušač, i ono postane ovisno.

Tri bitke bivšeg pušača

Kad osoba prestane pušiti, istodobno mora voditi tri bitke:

1. Mora promijeniti čvrsto ustaljenu naviku. Pušač jednu cigaretu prinosi ustima desetak i više puta, a ako puši u prosjeku 20 do 30 cigareta dnevno, znači da gotovo 400 puta dnevno čini identične kretnje, koje su mu postale potreba. Navike stječemo, ali ih možemo i mijenjati.

2. Mora se riješiti metaboličke ovisnosti o nikotinu, što se može ublažiti pomoću lijekova.

3. Mora se riješiti psihološke ovisnosti, koja je najteža. Potrebno je razviti sposobnost suočavanja sa svim životnim problemima, bez cigarete u ruci.

Ne odvikavajte se s figom u džepu

Nema čarobnog štapića ni magične pilule koji će pušaču pomoći da cigareti zauvijek kaže zbogom. Za prestanak pušenja potrebna je prije svega čvrsta odluka, a kod teških ovisnika o cigareti za olakšavanje apstinencijske krize potrebni su i dodatni poticaji, poput specijalnih guma za žvakanje, hipnoze ili određenih lijekova.

– Najvažnije su motivacija, čvrsta želja da se prestane pušiti. Počnete li se odvikavati s figom u džepu ili zato što vas je netko na to nagovorio, a niste sigurni da to stvarno želite, unaprijed ste se osudili na neuspjeh. Neće vam pomoći nikakvi nadomjesni pripravci ni lijekovi. Bez čvrste osobne odluke odvikavanje pomoću drugih metoda – medicinskih pripravaka, nadomjesnih flastera, lijekova, žvakaćih guma – donosi porazne rezultate.

Čvrsta odluka je presudna

Dobar motivator može biti i strah. Nisu rijetki slučajevi da su pušači istog trenutka prestali pušiti kada su saznali da boluju od karcinoma pluća ili neke druge bolesti, a da nakon toga nisu imali nikakvih apstinencijskih smetnji. Treba, međutim, prestati pušiti dok ste zdravi, a ne kad ste već zdravstveno ugroženi.

– Razmislite o tome što želite, razmislite o tome da vam neće više smrdjeti iz usta, da vas neće boljeti glava, da nećete imati žute prste, žute zube, sivu, naboranu kožu i da se, što je najvažnije, zbog cigarete nećete razboljeti – kaže dr. Čučević.

Novi stil života

– Prestati pušiti ne znači samo baciti cigaretu već i promijeniti stil života. Želite li doista postati nepušač, morate potpuno promijeniti navike, životni ritam, ako treba – čak i prijatelje. S promjenom stila života otpada i strah od debljanja – smatra dr. Čučević. Primjerice, ako vi prestanete pušiti, a vaš bračni partner puši i dalje, blizina cigarete automatski će vas privlačiti i teže ćete ostati dosljedni u svojoj odluci. Nagovorite, dakle, i partnera, ili drugu blisku osobu, da zajedno s vama prestane pušiti.

Ne odustajte olako

Nipošto ne posustajte ako niste uspjeli u prvom pokušaju odvikavanja. Procjenjuje se da je tek svakom desetom pušaču odvikavanje uspjelo otprve. Većini uspijeva tek iz trećeg ili četvrtog pokušaja. Ako se navika recidivira, ne treba to shvatiti kao poraz i neuspjeh, već se mora pokušati ponovno.

Mnogim bivšim strastvenim pušačima događa se – godinama nakon što su prestali pušiti – da i dalje razmišljaju o osjećaju uvlačenja duhanskog dima, osjećaju paljenja prve jutarnje cigarete. Kad jednom prestanete pušiti, ne razmišljajte više o cigareti. Pomaže i kad se počne razmišljati o financijskom aspektu. U jednoj godini prosječni pušač popuši više od jedne prosječne hrvatske plaće. S ušteđenim novcem priuštite si putovanje ili kupite nešto što već dugo želite. Imajte na umu – ostanite nepušač do kraja života jer pušenje čovjeku oduzima slobodu, ljepotu, novac i zdravlje.

Programi odvikavanja od pušenja

Ovisnost je kompleksna stvar i traži kompleksan pristup. Nekome će trebati kratka priprema da se integrira u redovite terapijske postupke, nekome dulja. Kao prvo, svakoga treba pitati za njegove pušačke navike i procijeniti njegovu spremnost za odvikavanje. Prestanak pušenja nije događaj, već proces u kojem osobu treba pratiti.

Taj proces sastoji se od 5P, a to je: pitati svakog pacijenta za njegovu pušačku naviku, posavjetovati ga, procijeniti njegovu spremnost za prestanak, pomoći mu u tom prestanku i pratiti njegovu apstinenciju.

Nikotinske gume i flasteri

Nikotinska guma za žvakanje može se kupiti u ljekarnama u pakiranju od 15, 30 ili 105 komada. S obzirom na to da sadrži male količine nikotina, pomaže u svladavanju apstinencijske krize. Žvače se svaki put kad se osjeti želja za cigaretom.

Nikotinski flasteri koriste se tako da se zalijepe na nadlakticu te se nikotin lagano otpušta kroz kožu tijekom 24 sata i na taj način ublažava želju za cigaretom. Nakon što prestane djelovanje, potrebno je zalijepiti novi flaster. Dostupni su u ljekarnama u jačini od 7 mg ili 15 mg, a koji odabrati, ovisi o stupnju pušačke ovisnosti.

E-cigareta

Elektronska cigareta ne sadrži ni duhan ni katran, a izrađena je sofisticiranom mikrotehnologijom. E-cigareta pruža isto zadovoljstvo kao pušenje. Još se vode rasprave koliko šteti zdravlju.

Biorezonanca

Zanimljiva metoda za koju se odlučuje sve veći broj pušača, a djeluje tako da određenom frekvencijom blokira bioreceptore za nikotin. Sastojci cigareta prepoznaju se u organizmu kao alergeni pa se intenzivno razgrađuju i uklanjaju. Želja za nikotinom se nakon tretmana smanjuje, a sve prati i antistresni tretman koji će smanjiti krizu i nervozu.

Mezoterapija

Kod tretmana mezoterapijom primjenjuju se homeopatski pripravci koji se pomoću posebnog medicinskog pištolja apliciraju u određene točke na uhu. Ta sredstva izazivaju promjenu u okusu cigarete, poznati okus dima u ustima nije više isti, pa ni cigareta pušačima više ne predstavlja zadovoljstvo. Naravno, ni mezoterapija nije čudotvorna, djelotvorna je ako kod pušača postoji motivacija za odvikavanje. Oko 85 posto dugogodišnjih pušača prestalo je pušiti nakon samo jednog desetominutnog tretmana mezoterapijom.

Akupunktura

Akupunkturnim tretmanima smanjuje se želja za nikotinom, a ujedno se postiže i umirujući efekt kod pacijenta. Stimuliraju se točke pluća, homeostaze, vitaliteta itd. Učinkovitost odvikavanja od pušenja ovisi, kao i uvijek, o volji i motivaciji pacijenta.

– Postoje dvije metode u akupunkturi. Jedna je ušna akupunktura: stavljaju se trajne iglice u obje uške i mijenjaju jednom tjedno tijekom pet tjedana. Druga metoda je kombinacija tjelesne i ušne akupunkture: prvi tjedan se svakodnevno dolazi na tjelesnu (lasersku, bezbolnu) akupunkturu, po mogućnosti u jutarnjim satima, a iduća četiri tjedna nose se trajne ušne iglice. Obje metode su učinkovite, a koju će pacijent odabrati, ovisi o njegovoj motivaciji i dužini pušačkog staža. Ova se metoda primjenjuje u Centru akupunkture i homeopatije u Zagrebu.

BioG Chip Chard

Reklamira se kao neutralizator štetnosti cigareta koji, ako se drži u kutiji s cigaretama, neutralizira štetno djelovanje nikotina, katrana i ostalih kancerogenih i toksičnih spojeva tako da dim cigarete postaje bezopasan i za pušača i za one u njegovoj okolini. Osim toga, proizvođači je reklamiraju i kao učinkovitu pomoć za odvikavanje od pušenja. Nakon 2 do 3 mjeseca pušenja cigareta pod djelovanjem BioG kartice navodno se bez problema i vrlo lako prestaje pušiti jer u tijelu više nema toliko nikotina i ovisnost je znatno smanjenja pa nema apstinencijske krize.

Pušenje u brojkama

• U Hrvatskoj svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh; prosječni hrvatski pušač popuši 20 do 30 cigareta dnevno.

• Znanstveno je dokazano da jedna cigareta skraćuje život osam minuta; dakle, osobi koja puši 30 cigareta dnevno dan je četiri sata kraći.

• Tri minute traje jaka želja za cigaretom, nikada dulje, a može se suzbiti na razne načine: operite zube, prošetajte, istuširajte se, popijte čašu vode, pojedite jabuku.

• Od 1000 odraslih muških pušača jedan umire u nasilnim obračunima, šest u prometnim nesrećama, a 250 ubija duhan kroz razne patološke pojave.

***

Nema više „pušiš kao Turčin“

vijest | 30.07.2009

Naciji pušača odzvonilo je pušenje, bar u zatvorenim javnim prostorima. U zemlji koja je slovila za pušački eldorado već desetak dana cigareta je nepoželjna u svim zatvorenim javnim prostorima.

Razlog za takvu nepopularnu mjeru zdravstvene je prirode. Prema podacima turske vlade više od 100.000 ljudi svake godine umre od bolesti povezanih s pušenjem. Vlada nije imala milosti za zahtjev ugostitelja koji su tražili da im se barem dozvoli korištenje posebnih prostorija za pušače kako bi se spasili od propasti. Da je Turska zaista objavila rat pušenju govori i činjenica da vlada raspolaže s vojskom od 4.500 inspektora koji će obilaziti ugostiteljske objekte u potrazi za pušačima koji ne mare za zakon. U isto vrijeme ugostitelji strahuju za budućnost, pribojavaju se pada prometa i bankrota. Osim strogog zakona, antipušačka kampanja odvija se i preko malih ekrana i reklamnih panoa. Nimalo ugodne reklamne poruke prikazuju amputirane noge i mrtva tijela zu upozorenje da godišnje od posljedica pušenja umiru tisuće ljudi. Kampanja također podsjeća na opasnosti od pasivnog pušenja. Tvrdi se da je duhanski dim najveći ubojica djece mlađe od 5 godina.

 Cigareta državni neprijatelj broj 1

Stoljećima su Turci uživali u čarima nikotina ispijajući šalicu kave ili čaja. Orijentalna kavana iz koje se širi oblak duhanskog dima nekoć je bila tipična razglednica iz Turske. Na žalost 25 milijuna pušača, takve slike postale su dio prošlosti. Osim 25 milijuna nikotinskih ovisnika, očajni su i ugostitelji koji već osjećaju zabranu na vlastitoj koži. Među njima je i vlasnik kavane Suleymain Aktas. „Ako uzmete u obzir materijalni gubitak i emocionalni stres, zabrana pušenja nije bila pametna stvar. Da stvar bude gora, prije 3 mjeseca platio sam dozvolu za prodaju duhana.“, žali se Aktas. Dok ga vrijeme dobro služi Aktas još ima kakav takav razlog za zadovoljstvo, jer je još uvijek dozvoljeno pušiti na terasama. Ali Aktas se pita što će biti kada se vrate jesenske kiše i loše vrijeme?

Umjesto po džepu, sultan nekoć buzdovanom udarao po glavama

Kazna za pušače iznosi 45 eura i 3.000 eura za vlasnika objekta. Međutim, ako zavirite u povijest, današnji ovisnici o nikotinu još su dobro prošli. Primjerice, u 17. stoljeću sultan Murat IV znao je obilaziti ulice Istambula sa 60 kilograma teškim buzdovanom kojim bi zatukao onog tko bi se usudio pušiti ili konzumirati alkohol. Iako današnja vlast ne razmišlja o sličnim mjerama, vlada je ipak ustrajna u namjeri da zakon zaista zaživi. Prema anketama, većina Turaka podržava zabranu pušenja u bolnicama i školama, ali ne i u ugostiteljskim objektima. Treba reći da čak i među nepušačima vlada zabrinutost. Postoji strah da proislamska vlada neće stati samo na zabrani pušenja. Turci se pitaju hoće li alkohol postati sljedeća žrtva? Postoji strah da vlast želi nametnuti ortodoksni način života. Međutim, vlada umiruje. Premijer Recep Tayyip Erdogan ističe da zabrana pušenja nema nikakve veze s vjerom i islamom, već je riječ isključivo o želji da se Turska priključi onim državama Europske unije u kojima također nema mjesta za cigarete.

Autori: Dorian Jones / Goran Prokopec

Odg. urednik: Željka Telišman

***

Vlasnik restorana ubijen jer je tražio od gostiju da ne puše

Svađa je izbila nakon što je Hidir Karajigit (46) naredio grupi gostiju da ugase cigarete u njegovom restoranu…

30.07.2009.

Vlasnik restorana na jugozapadu Turske ubijen je kada je pokušao da spriječi goste da puše, u skladu sa novim zakonom o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, piše list “Hurijet”.

Svađa je izbila nakon što je Hidir Karajigit (46) naredio grupi gostiju da ugase cigarete u njegovom restoranu u gradu Saruhanli.

Jedan gost je ispalio četiri metka u Karajigita nakon što im je on oduzeo cigarete, izjavili su očevici.

Turska Vlada je 19. jula usvojila zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, uključujući kafiće i restorane, uprkos činjenici da su polovina Turaka starosti između 15 i 49 godina pušači.

***

Cigarete su glavni vanjski faktor u nastanku raka dojke

Pušenje je uzrok 95 procenata raka pluća

Smatra se da nastanak većine kancera ovisi o načinu ishrane pa stručnjaci preporučuju smanjenje unosa zasićenih i nezasićenih masti…

24.05.2009.

Iako se originalni naziv tumor odnosi na otok ili tumerfakt, u kliničkom radu tumor je sinonim za neoplazmu – patološki rast i bujanje tkiva. Neoplazma može biti benigna ili maligna, što zavisi od njenih patoloških, histoloških i kliničkih karakteristika.

Maligna neoplazma uglavnom pokazuje nepotpunu diferencijaciju ćelija, atipičnu strukturu tkiva, infiltrativni rast koji ne ograničava prava kapsula. Stvaranje metastaza – širenje u druga tkiva i organe putem limfnih i krvnih sudova je najnesretnija karakteristika zloćudnih tumora. Benigni tumori nemaju takve karakteristike, mada oni ponekad mogu biti fatalni.

Oštećen imunitet

Postoje brojni unutrašnji i vanjski činioci koji učestvuju u pojavi i širenju malignih procesa. Tako se već dugo proučavaju maligna oboljenja nastala kao posljedica imunoloških poremećaja. Mnogi smatraju da nastaje kada je oštećen ćelijski imunitet nadležan za zaštitu organizma.

Najčešći fizički kancerogeni su elektromagnetski talasi koji se sastoje od infracrvenih, ultraljubičastih, X, gama i kosmičkih zraka. Ipak, glavni fizički uzročnici karcerogeneze su jonizirajući i ultravioletni zraci. Sunce je prirodan izvor UV-zračenja, ali ni dugotrajni efekti kvarcne lampe i solarija ne mogu se ignorirati. Mehanizam djelovanja je jonizacija i stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju molekul DNK-a i dovode do malignog preobražaja.

Hemijski kancerogeni su najčešće ciklični ugljovodonici, arsen, atmosferski zagađivači i sl. Većina njih su prekarcerogeni i postaju kancerogeni tek poslije obrade organizma.

Nitriti koji se često koriste kao konzervans u hrani, u želucu se pretvaraju u nitrozamin koji može djelovati kancerogeno na jetru.

Biološka kancerogeneza može biti posljedica aktivacije gena koji imaju potencijal izazivanja raka, nalaze se normalno u jezgri ćelije i pod djelovanjem onkogenih virusa dolazi do hromozomskih oštećenja, ćelija prestane normalno rasti i prelazi u malignu (zloćudnu).

Određeni istraživači procjenjuju da dijeta može biti odgovorna za nastanak jedne trećine do polovine svih kancera (zloćudnih procesa) u čovjeka. Smatra se da nastanak većine kancera (rak) ovisi o načinu ishrane.

Pogubna kombinacija

Preporučuje se smanjenje unosa zasićenih i nezasićenih masti. To bi sigurno smanjilo učestalost raka dojke i debeloga crijeva. Unošenje alkoholnih pića, posebno u kombinaciji s pušenjem, povećava rizik za nastanak raka gornjih dijelova probavnog i disajnog trakta.

Preko 95 posto pacijenata koji obole od raka pluća su pušači. U dimu cigareta nalaze se stotine hemijskih tvari koje su potencijalni izazivači raka. Definitivno je pušenje glavni egzogeni faktor u nastanku raka dojke.

Jedna od najčešćih zabluda kod naših pacijenata je da se tumor ne operira. Upravo suprotno, tumor treba odstraniti na vrijeme i spriječiti prelazak iz dobroćudnoga u zloćudni proces pošto određeni tumori imaju upravo tu sklonost pod djelovanjem određenih vanjskih faktora.

Važno

Na kraju, naglašavamo da je prevencija nastanka raka u velikoj mjeri moguća i da je svaki rak izlječiv ako se pacijent javi ljekaru u optimalno vrijeme.

U svakodnevnu ishranu trebalo bi uvesti više voća, povrća bogatog karotenom i proizvode od integralnih žitarica. Na minimum treba svesti unošenje hrane konzervirane solju i dimljene namirnice. To može smanjiti učestalost raka želuca i jednjaka.

Autor: Dr. sc. prim. dr. Reuf Karabeg

I umjereno pušenje smrtno opasno

Najnovija istraživanja upućuju na zaključak da će pušači koji misle da im neće naštetiti nekoliko cigareta dnevno morati o tome dobro razmisliti.

Prema istraživanju u kojemu je sudjelovalo 43,000 ljudi u Norveškoj kroz više od 25 godina, pušenje samo između jedne i pet cigareta dnevno može utrostručiti rizik od srčane bolesti ili raka pluća.

Istraživanje koje počelo još sredinom sedamdesetih godina raspršilo je uvriježeno uvjerenje da takozvani umjereni pušači mogu izbjeći ozbiljne zdravstvene posljedice s kojima se suočavaju kronični pušači.

Znanstvenici iz Norveškog instituta za javno zdravlje i Nacionalnog zdravstvenog centra u Oslu proučavali su podatke o zdravstvenom stanju i smrti pušača.

Zaključili su da i umjereno pušenje značajno ugrožava zdravlje.

Oni kažu kako je za ljude koji puše između jedne i pet cigareta dnevno gotovo tri puta vjerojatnije da će umrijeti od srčanih bolesti nego za ljude koji nikad nisu pušili.

Muškarci koji umjereno puše izloženi su gotovo tri puta, a žene gotovo pet puta većoj opasnosti da će umrijeti od raka pluća.

Stručnjaci kažu kako su mnogi ljudi u prošlosti smatrali da nekoliko cigareta dnevno ne šteti zdravlju, no sadašnje je istraživanje pokazalo kako je to kriva pretpostavka.

U prethodnim je istraživanjima ustanovljeno da u prosjeku pušači umru deset godina prije nepušača.

No također je zaključeno da nikad nije prekasno prestati pušiti jer čak i srednjoj životnoj dobi to može prepoloviti vjerojatnost da će pušenje biti uzrok smrti.

***

Pola milijarde maraka u BiH godišnje „ispari“ kroz duvanski dim

Od Dejtonskog sporazuma do danas građani BiH na cigarete potrošili 6,5 milijardi maraka

Kafa i cigareta – i danas su neizostavni element u svakodnevici prosječnog Bosanca i Hercegovca. Većina bh. pušača kaže da se cigarete ne bi odrekli nikada, bez obzira što su svjesni zdravstvenih rizika.

Za Vanju Simić iz Doboja odluka da prestane pušiti je jedna od najvažnijih u životu. Kaže da je za to potrebna samo jaka volja, i ništa više. „Svakodnevno sam pušila od sedmog razreda, s tim da u osnovnoj i u srednjoj školi nisam bila toliko aktivan pušač jer sam se dugo godina bavila sportom. Ali po završetku sportske karijere, nastavila sam sa pušenjem baš ozbiljno. Pušila sam kutiju cigareta dnevno“, priča ona. Prema istraživanju koje je provedeno u RS, svaki treći odrasli građanin tog entiteta je pušač. Prosječni pušač popuši dnevno kutiju cigareta. Slični podaci su i na nivou BiH iz čega proizlazi da u BiH ima oko milion odraslih pušača. Uz prosječnu cijenu kutije cigareta od 1,5 KM, dolazimo do podatka da bh. građani godišnje potroše 540 miliona maraka na cigarete. Tom broju treba pridodati i sve veći broj maloljetnih pušača koje ova statistika nije obuhvatila. Iako ne puši već skoro pet mjeseci, Vanja kaže da se još uvijek pojavljuje želja za cigaretama. „Naravno da mi se pojavi želja! Iskreno! Preko dana ne, ali u večernjim satima, da!“. Vanja kaže da je pomoć stručnjaka u procesu odvikavanja i savjetovanje za nju bilo od velike važnosti.

Puno pušača ne želi da prestane pušiti

 U RS je posredstvom Ministarstva zdravlja u toku veliki projekat savjetovanja pušača kroz domove zdravlja kako da prestanu da puše.

 A zahvaljujući doktoru Marinu Kvaterniku, epidemiologu sa Instituta za zaštitu zdravlja RS u regionalnom zavodu Doboj, od 2002. godine u RS se sistematski vrši obuka zdravstvenih radnika u savjetovanju pušača koji žele prestati da puše. Uz pomoć Švajcarske vlade je od te godine do danas obučeno oko 1.100 zdravstvenih radnika iz domova zdravlja RS. Oni se obraćaju svim pacijentima koji bilo kojim povodom dolaze u domove zdravlja i pitaju ih da li su pušači, i ako jesu, da li žele da prestanu. „To je sada jedna snaga da smo time u stvari na području cijele RS obezbijedili jednaku dostupnost ovom vidu zdravstvene zaštite svom stanovništvu u RS“, ističe doktor Kvaternik. Daliborka Pejić iz Doma zdravlja Doboj, objašnjava kako sistem funkcioniše u praksi. „Prosto smo obavezni da svakog pacijenta pitamo za njegov pušački status. Pitamo ga da li je voljan da prestane i kad je voljan da prestane. Na osnovu toga procjenjujemo koliko ćemo mu vremena posvetiti i kakav ćemo mu savjet dati. Imamo i neke pisane materijale i prema njihovom stepenu motivacije odlučujemo šta svakom pacijentu treba dati“.

U BiH ima milion odraslih pušača

 Doktorica Pejić kaže da ljudi reaguju različito. „Odziv je različit. Ima ljudi kojima se to jako dopada, prosto su iznenađeni da mi sad počinjemo razgovarati sa njima o tome, a ima i onih koji to jednostavno ne prihvataju. On puši, on ne razmišlja o tome, on ne želi da prestane, i mi moramo ispoštovati njihovo mišljenje i njihovu odluku“, navodi ona.  Doktor Kvaternik kaže da će tokom ove godine biti provedeno opsežno istraživanje kako bi se vidjelo kolika je efikasnost ovog programa. Prema prvim procjenama sa terena, rezultati su zadovoljavajući. Prema njemu, najveći problem predstavlja porast broja maloljetnih pušača. Iako postoji zakon koji zabranjuje prodaju duvana maloljetnim licima, zakon se nedosljedno sprovodi. „Nažalost, tu je problem što se on nedosljedno primjenjuje. Evo, da sada probate neko maloljetno lice da pošaljete da kupi cigarete, malo gdje ne bi uspio da ih kupi“, kaže. Doktor Kvaternik ističe da društvo još uvijek ne prilazi tom problemu dovoljno ozbiljno. „Pa nažalost mi kada je u pitanju duhan, slično kao i kod narkomanije i alkoholizma, idalje radimo istraživanja i konstatujemo kako je to loše, frapirani smo podacima, ali malo radimo intervencija, malo radimo na sistematičan način“.

 „Duvan je droga“

PUŠENJE - rezultat 

Da je pušenje štetno za zdravlje, nabolje pokazuje snimak pluća pušača

 Starci Gavro, Aleksa i Ostoja svi imaju dodira s cigaretama. I svako od njih o njima misli različito. Gavro puši od 1947. godine. „Nekad sam malo više pušio a sad sam smanjio na deset, 12 cigareta dnevno. Tako da meni to apsolutno ne smeta ništa. Za rizike za zdravlje, sve sam ja čuo, ali dosad ja nemam problema sa tim. Ja normalno komuniciram, normalno radim za svoje godine“, smatra on. Njegov prijatelj Ostoja, koji je takođe pušač, misli drugačije. „Kada sam propušio imao sam 18 godina. Svim mladim bih savjetovao da uopšte ne puše. Meni nije smetalo a kad mi je zasmetalo, već je bilo kasno, velim ja više nemam šta čuvati. To je jedna vrsta droge“. A Aleksa je nekad bio strastven pušač dok danas više ne puši. „Ima deset godina da ja nisam zapalio. I mislim da neću više nikad. Prestao sam piti kafu nakon mjesec dana poslije cigareta. Za mene su kafa i cigareta brat i sestra!“, kaže on. Od kraja rata do danas, građani BiH su na cigarete potrošili oko šest i po milijardi maraka. Da je taj novac utrošen u obrazovanje, razvoj i obnovu i izgradnju domova za izbjeglice i beskućnike, BiH bi danas bila barem korak bliže Evropi.

 Dejan Šajinović

***

Pušači upola slabije osjećaju okuse

Uništene jezične bradavice:

Kada su znanstvenici odgovore potražili endoskopom na jezicima pušača otkrili su da su njihove bradavice ravne te da nemaju dovoljnog protoka krvi koji je nužan za osjetilo okusa.

20.08.2009

SOLUN – Grčki znanstvenici otkrili su da pušači upola slabije osjećaju okuse od nepušača. Naime, tijekom istraživanja znanstvenici su elektrostimulirali bradavice na jezicima ispitanika kako bi utvrdili ne samo razliku u jačini, već i formi okusa između pušača i nepušača.

Primijetili su da su bradavice na jeziku pušača “otpornije” na stimulaciju, te da imaju drukčiji oblik, izgled i veličinu od onih na jezicima nepušača.

– Testiranje je provedeno tako da je stimulacija bradavica “proizvodila” jedinstven metalni okus u ustima ispitanika – tvrde grčki znanstvenici. Ispitanicima koji puše trebalo je dulje vremena da prepoznaju okus metala, a intenzitet i jačina osjeta okusa bila je uvelike smanjena.

Kada su znanstvenici odgovore potražili endoskopom na jezicima pušača otkrili su da su njihove bradavice ravne te da nemaju dovoljnog protoka krvi koji je nužan za osjetilo okusa.

– Ovo istraživanje je važno jer pokazuje koliko je, osim opasnosti od nastanka zloćudnih tvorevina u ustima, pušenje štetno te koliko doista umanjuje kvalitetu života ljudi koji puše – istaknuli su znanstvenici.

***

Na tragu uzročnika raka pluća

Britanski znanstvenici otkrili su da su tri područja DNK povezana pojavom raka pluća kod pušača, od kojih dva utječu na tip raka koji se razvija.

Nova saznanja potvrđuju prethodne studije koje su pretpostavljale postojanje genetske povezanosti, čak i kad se pušenje ne uzme u obzir.

Ipak, pušenje je odgovorno za devet od deset slučajeva raka pluća. Tim Instituta za istraživanje raka usporedio je uzorak od 1900 pacijenata s rakom pluća s uzorkom 1400 zdravih pojedinaca. Dobiveni rezultati iz područja genetskog rizika su dodatno testirani u još 2000 pacijenata i zdravih volontera.

Specifične različitosti povezane s rakom pluća pronađene su na petom, šestom i 15. kromosomu.

Tip raka koji zahvaća stanice ovisi na kojem kromosomu pojedinac ima promjene; anomalije na petom kromosomu najvjerojatnije će uzrokovati adenokarcinom, vrstu zloćudnog tumora koji potječe iz žljezda sluznice bronha. Šesti kromosom utječe na stvaranje adenokarcinoma ili još jednog tipa karcinoma, tzv. karcinoma pločastih stanica. Na 15. kromosomu izolirali su dva mjesta koja utječu na  to hoće li pušač  dobiti rak ili ne.

Ova područja genoma sadrže skupinu gena koja utječe na pušačko ponašanje i na rast odnosno odumiranje stanica.

Kod sadašnjih ili bivših pušača koji nose jednu kopiju svake od navedenih genetičkih varijanti povećava se rizik nastanka raka pluća za 28 posto, a za 80 posto kod onik koji imaju dvije kopije.

Za one koji imaju genetske promjene ali ne puše, rizik se ne povaćava.

Idući korak znanstvenika je otkrivanje i točna izolacija gena u tim područjima koji povećavaju rizik nastanka raka pluća i definiranje načina na koji to rade.

U međuvremenu, znanstvenici savjetuju da je najbolji način smanjenja rizika jednostavno prekinuti s pušenjem.

***

Ovog stoljeća umrijet će milijardu ljudi od pušenja

Sljedeće bi godine zbog konzumacije duhanskih proizvoda moglo umrijeti 6 milijuna osoba širom svijeta

Američko Društvo protiv raka je upozorilo da će zbog pušenja i njegovih posljedica u vidu raka, srčanih bolesti i drugih oboljenja 2010. godine umrijeti šest milijuna ljudi.

Treba napomenuti da svake godine pušenje oštećuje globalnu privredu za 500 milijardi dolara putem direktnih medicinskih troškova, gubitka produktivnosti i štete za okolinu, što samo produbljuje ekonomsku krizu.

Postotak pušača se polako smanjuje od 1970-ih kao što su SAD, Britanija, i Japan, ali je povećan u većini zemalja u razvoju. Trenutačno je broj pušača narastao na 1 milijardu i 250 milijuna. Dnevno puši 1 milijarda muškaraca – sa time da je u bogatim zemljama 35 posto, a u zemljama u razvoju 50 posto muške populacije- i 250 milijuna žena kojih u bogatim zemljama ima mnogo više nego muške populacije.

Od pušenja duhana u prosjeku umiru 15 godina ranije od nepušača, od kojih je u brojkama između trećine i polovice pušača. Isto tako od izlaganja pasivnom pušenju na poslu svake godine umre 200.000 radnika širom svijeta.

U 20. stoljeću cigarete su odvele u grob oko 100 milijuna osoba, dok se za ovo stoljeće predviđa da bi od posljedica pušenja moglo umrijeti čak milijardu ljudi.

***

Lažno informiranje

Ne nasjedajte na natpise s kutija cigareta!

Razlika između znaka light, gold ili mild uopće ne postoji, tvrde britanski znanstvenici

Tekstovi i natpisi na kutijama cigareta o tome kako su neke vrste manje štetne po zdravlje, često su ustvari hrpa lažnih informacija na koje nasjednu pušači, pokazalo je istraživanje Nottinghamskog sveučilišta nakon ispitivanja na 1300 Britanaca.

U Europskoj Uniji ova praksa je zabranjena. No, u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu se naći čak i paketi cigareta koji sugeriraju da su povoljne za zdravlje, da imaju manju količinu katrana ili pak da je lakše odviknuti se od njih.

Cigarete s oznakama kao što su light, silver ili gold koje ostavljaju dojam da su zdrave ili stvaraju manju ovisnost, u stvari se ni po čemu ne razlikuju od ostalih, navodi se u istraživanju.

Europska Unija zabranjuje čak i natpise na pojedinim cigaretama o tome kako su one zdravije od drugih.

Rezultati britanskog istraživanja pokazuju kako je većina ispitanika posegnula za proizvodima koji imaju oznake o manjoj štetnosti iako je dokazano da to u praksi nije slučaj; to je izravan slučaj netočnog informiranja potrošača.

Tako je primjerice, ističu autori istraživanja, paket cigareta Marlboro gold istaknut kao proizvod koji smanjuje rizik po zdravlje za 53%. Navodi se na proizvodu i da konzumacija ove vrste cigareta omogućuje za 31% lakše odvikavanje nego primjerice kod crvenog Marlboroa.

Nakon što su ovi natpisi uklonjeni s proizvoda jer je bilo riječi o netočnim podacima, značajno je opalo i vjerovanje o manjoj štetnosti jedne vrste cigareta od druge.

Od 2002. godine u zemljama pod EU zakonodavstvom zabranjena je uporaba tekstova, loga ili natpisa koje sugeriraju da su neke cigarete zdravije od drugih. Zabranjene fraze uključju oznake light, mild kao i manji udio katrana.

***

Nema razlike

Jedna cigareta na dan već je previše

Pušenje smanjuje elastičnost arterija i reducira količinu kisika u krvi zbog čega se srce više napreže

Nina Đurđević/CROPIX

Samo jedna cigareta na dan može imati negativan utjecaj na zdravlje adolescenata i mladih.

Studija koju je proveo McGill University Health Center iz Kanade pokazala je da konzumiranje jedne jedine cigarete kod osoba dobi između 18 i 30 godina može izazvati smanjenje elastičnosti arterija za 25 posto.

Čvrste arterije pružaju veći otpor prilikom cirkuliranja krvi čime se opterećuje srce te povećava rizik od srčanog udara.

“Nekoliko cigareta na dan može imati velik utjecaj na sveukupno zdravlje”, kaže Stella Daskalopoulou koja je obavila istraživanje te ga prezentirala na Kanadskom kardiovaskularnom kongresu 2009.

Istraživači su promatrali mlade u dobi između 20 i 24 godine, što je skupina ljudi koja najviše puši u Kanadi. Mnogi od njih tvrdili su da puše tek povremeno, odnosno da konzumiraju par cigareta dnevno. No, rezultati studije pokazali su da to ne znači kako su manje izloženi opasnostima po zdravlje.

Mjerenjem elastičnosti arterija pokazalo se da povremeni pušači uopće ne zaostaju za onim okorjelima. Dakle, samo nekoliko cigareta može djelovati negativno.

Daskalopoulou naglašava da je pogrešno tješiti se malim brojem popušenih cigareta jer dovoljna je samo jedna da se kompromitira zdravlje i otpornost organizma na stres.

***

Kompanija Philip Morris USA mora platiti 300 miliona dolara štete

To je do sada najveća odšteta u američkoj saveznoj državi Florida

Autor: SRNA

20.11.2009.

Sud na Floridi presudio je da američki proizvođač duhana, kompanija “Philip Morris USA”, na ime štete mora da isplati 300 miliona dolara Cindy Naugle, koja se, kao bivši pušač, nalazi u invaldiskim kolicima zbog emfizema pluća, saopćio je danas njen advokat Robert Kelley.

To je do sada najveća odšteta u američkoj saveznoj državi Florida, koju će neka duhanska kompanija morati da plati odlukom suda.

Sud je odredio da kompanija na ime prošlih i budućih medicinskih troškova zbog emfizema pluća Naugleovoj treba da isplati 56,6 miliona dolara, dok na ime kazni “Filip Moris” mora da isplati 244 miliona dolara.

Sud takođe smatra da je 10 odsto odgovornosti na Naugleovoj,  jer je počela da puši.

Cindy Naugle, koja se kreće pomoću invalidskih kolica, moraće stalno da koristi respirator.

Ona je nakon 25-godišnje zavisnosti prestala da puši 1993. godine.

– Cindy je priznala svoju grešku pred sudom, izjavio je adokat dok je prema njegovim riječima kompanija odbila da prihvati bilo kakvu odgovornost u vezi sa njenom bolesti.

Prema riječima advokata, proizvođači cigareta dugo su pokušavali da sakriju istinu o svojim proizvodima ali istina je sada poznata.

U saopćenju kompanije navodi se da će američki proizvođač razmotriti presudu, smatrajući da je kazna pretjerana i da je sudija napravio brojne greške u presudi.

Kompaniji “Philip Morris USA” je u martu presuđeno da plati 145 miliona dolara udovici jednog pušača nakon desetogodišnje pravne bitke i tri pretresa pred Vrhovnim sudom SAD.

***

Zastrašujuće!

Pušenje uzrokuje 17 vrsta raka

Rak crijeva nedavno je uvršten na dugačak popis vrsta raka koje pogađaju pušače

Rak bi već 2010. mogao biti glavni uzrok smrtnosti u svijetu, veći i od kardiovaskularnih bolesti, a najveće žrtve eksplozije te bolesti povezane su upravo s pušenjem i masnom prehranom.

S oko 3000 novo-oboljelih godišnje, Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća, a približno 90% oboljelih su aktivni i pasivni pušači, pokazuju statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva.

U usporedbi s europskim zemljama gdje prosječno od raka pluća umre 40 osoba na 100.000 stanovnika, Hrvatska je odmah iza Mađarske s 59 umrlih na 100.000 stanovnika.

Iako je rak pluća najpoznatija vrsta te zloćudne bolesti kod pušača, na službenom popisu se nalazi ukupno 17 vrsta raka uzrokovanog konzumacijom cigareta. Američke studije pokazuju da se kod osoba koje su 40 godina pušile, rizik raka crijeva povećava za 30-50%.

Osim toga, pušači se prije ili kasnije moraju nositi sa srčanim problemima, moždanim udarima, visokim tlakom, problemima s disanjem i astmom.

Od štetnih učinaka cigareta nisu pošteđeni ni nepušači. Zbog pasivnog pušenja i dima kojim su okruženi na brojnim javnim mjestima mogu oboljeti od raka pluća, a žene prije menopauze i od raka dojke, te vjerojatno raka sinusa.

Kod strastvenih pušača, rizik od oboljenja veći je kod sljedećih vrsta raka:

rak crijeva
rak pluća
određeni oblici leukemije
rak želuca
rak mjehura
rak mokraćnih putova
rak grkljana
rak nosa
rak jetre
rak bubrega
rak gušterače
rak vrata maternice
rak dojke (vjerojatno)
rak usne šupljine
rak ždrijela
rak jednjaka
rak jezika

***

Deca u Srbiji rastu u dimu duvana

Slavica Tuvić | 31. 01. 2010.

U danu kada se u Srbiji obeležava Nacio­nalni dan borbe pr­­otiv du­­vanskog dima oko 30 odsto sta­­­­­­­novništva su i dalje aktivni pušači, a dimu od njihovih cigareta izloženo je nekoliko puta više ljudi nego što je slučaj u zemljama koje su uvele zabranu pušenja u zatvorenom prostoru. Zahvaljujući brojnim akcijama o štetnosti duvanskog dima, broj pušača u našoj zemlji danas je manji nego pre desetak godina, ali je statistika, ipak, poražavajuća – u Srbiji usled direktnih posledica pušenja godišnje umre više od 16.000 ljudi, odnosno čak 44 dnevno!

Od 100 ljudi koji u našoj zemlji obole od bilo koje vrste raka, kod 35 odsto je bolest izazvala cigareta, kod 30 odsto je tome uzrok nepravilna ishrana, kod osam procenata alkohol, a kod tri do četiri odsto prekomerno pijenje kafe.
Istraživanja su pokazala da sedam od 10 građana u Srbiji ne puši, ali je šest od 10 izloženo duvanskom dimu u svojoj kući, dok je takvom „tretmanu“ na poslu izloženo pet od 10 zaposlenih. Činjenice pokazuju da je stanovništvo Srbije izloženo duvanskom dimu na radnom mestu tri do četiri puta više nego stanovništvo u Finskoj, Francuskoj ili Velikoj Britaniji. U svetu trenutno puši 1,25 milijardi ljudi – oko 35 odsto odraslih muškaraca i 22 odsto žena u razvijenim zemljama i 50 odsto muškaraca i devet odsto žena u nerazvijenim zemljama.
– Kod dece su ovi podaci veoma alarmantni, jer skoro osam od 10 mladih, uzrasta od 13 do 15 godina, navodi da živi s nekim ko u njihovom prisustvu puši. Podaci takođe pokazuju da u nekom periodu trudnoće puši neverovatnih 37 odsto žena, odnosno od deset beba skoro četiri su izložene duvanskom dimu – kaže specijalista socijalne medicine dr Anđelka Dželetović, šef Kancelarije za kontrolu duvana u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”.

Posledice pušenja

Mnogobrojna istraživanja kod nas i svetu pokazala su da je hronična izloženost duvanskom dimu uzrok mnogih bolesti, pa i smrtnih slučajeva. Podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da nepušači koji žive s pušačima rizikuju od 20 do 30 odsto više od drugih da dobiju rak pluća.
– Život s pušačem dokazano povećava rizik od srčanih oboljenja među nepušačima za 25 do 30 odsto, a nedavno urađena studija pokazuje da su ove brojke zapravo i veće. Takođe, sve je više dokaza da je izloženost duvanskom dimu iz okruženja uzročno povezano sa moždanim udarom kod nepušača – objašnjava doktorka Dželetović.
Ona kaže da je izloženost duvanskom dimu iz okruženja povezana i sa respiratornim bolestima i glavni uzrok pogoršanja bolesti kod ljudi sa astmom, alergijama i hroničnim opstruktivnim bolestima pluća. Izloženost duvanskom dimu je posebno opasna za decu i bebe i može u nekim slučajevima da prouzrokuje iznenadnu smrt, zapaljenje pluća, bronhitis, astmu, respiratorne simptome i bolesti srednjeg uva.
Doktorka Dželetović upozorava da duvanski dim može kod trudnica da izazove manju težinu kod beba na rođenju, smrt fetusa i prevremeni porođaj. Ukoliko majka puši u trudnoći, svaka četvrta rađa bebu s povišenim pritiskom, tri puta češće rađaju dete s rascepom gornje usne i nepca (zečija usna), njihova deca četiri puta češće imaju urođenu srčanu manu…
– Od 100 ljudi koji dobiju rak pluća, oko 95 su pušači, a ostalo su pasivni pušači. Osim raka pluća, pušači u velikom procentu obolevaju od raka usne, raka glasnih žica, jednjaka, želuca, pankreasa, bubrega. Pušenje oštećuje srce. Povećava nivo masnoća tako što usporava njihov metabolizam, dovodi do stvaranja naslaga na zidovima krvnih sudova, povišenog pritiska, što može da izazove moždani i srčani udar – kaže specijalista opšte medicine dr Petar Borović iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”.

Štetne materije 
Ovaj podatak ne čudi, ako se zna da u duvanskom dimu ima 4.300 štetnih hemijskih materija, od kojih najmanje 50 ima kancerogeno dejstvo, odnosno mogu da izazovu rak. Potvrđeno je da je duvan kod 28 bolesti glavni faktor rizika, a kod svih ostalih oboljenja dovodi do pogoršanja stanja. U cigaretama je potvrđeno prisustvo i oko 600 hemijskih dodataka koje industrija duvana dodaje da bi poboljšala ukus.
– Da bi dobio zlatnožutu boju, duvanu se u toku fermentacije dodaju preparati na bazi sumpora. Tu nije kraj. Da bi mu dali snagu, dodaju se preparati na bazi olova. To čak pušači mogu da osete kada uveče prepuše, a ujutro imaju metalni ukus u ustima. Da bi cigareta održala vlagu, u duvan se dodaje monoetilen-gliken, odnosno antifriz, a poznato je da antifriz izaziva rak bubrega, bešike, vagine… – nastavlja dr Borović.
On kaže da ni tu nije kraj. Da bi pepeo cigareta bio beo, duvanu se dodaje titan-dioksid, tako da sagorela cigareta stvara beli pepeo, ali i nove otrove. Pepeo skupih cigareta se i ne kruni, a to se postiže dodavanjem azbestnih vlakana, tako da se u krvi pušača može naći azbest koji je kancerogen. Da bi se proizvele najkvalitetnije sorte duvana, kao što su berlej i virdžinija, zemlja mora da bude radioaktivna. Zbog toga se u zemlju dodaju radionuklidi, i to polonijum 210 i radioaktivno olovo koji su emiteri alfa zračenja.
– Zato je svaki pušač koji upali cigaretu i povuče dim u pluća uneo i radioaktivni oblak, pa zbog toga ne postoji deo organizma kod pušača koji ne može da oboli. Najviše su, naravno, pogođena deca, bilo da su majke u trudnoći pušile, ili su pasivni pušači. Od 100 mališana koji dobiju leukemiju, kod 50 odsto je bolest izazvala mamina cigareta u trudnoći. Od 100 dece koji do 15 godina dobiju rak vilice, tumor mozga ili Hočkinov limfom, kod 52 odsto slučajeva bolest je izazvana maminom i tatinom cigaretom u trudnoći – upozorava dr Borović.

Odvikavanje
Naravno, sve se može sprečiti ukoliko se na vreme prestane s pušenjem. Pomaci su odmah vidljivi, masnoće se regulišu, pritisak se normalizuje, opšte zdravlje se poboljšava. Vidljive su i promene na licu. Koža kod bivših pušača se zategne, bore postaju manje vidljive, lice se očisti, tako da osobe izgledaju mnogo mlađe. Bude se ranije, ispavani, odmorni, kosa postaje sjajnija, više nema neprijatnog mirisa na duvan, a kod muškaraca se poboljšava seksualna funkcija, pojačava kondicija i snaga.
Postoji još jedan ozbiljan problem – kako prebroditi nikotinsku krizu. Pogrešan je savet “kad ti se puši, a ti nešto pojedi”. Pušačima koji pokušavaju da se odviknu od cigareta puši se 24 sata, tako da pojedini počinju neprekidno nešto da grickaju. Tako ulaze u nov problem – gojaznost. U našoj zemlji danas postoje brojna savetovališta za odvikavanje od pušenja. Tu su i brojni preparati koji se mogu naći na našem tržištu. Dr Borović kaže da nikotinski preparati, poput flastera i žvaka, nisu dali željene rezultate. Najveći uspeh postignut je s nenikotinskim preparatom “zibanom”. Uz nenikotionski preparat trebalo bi uključiti i poseban režim ishrane, a odlični rezultati se postižu i ako se izbaci kafa.

Nenikotinski preparati
U Detoksikacionom savetovalištu, uz nenikotinski preparat “ziban”, terapeuti preporučuju poseban režim ishrane, vodu i vežbe, tako da se stvaraju uslovi da se otrovi duvana za kraće vreme izbace iz organizma.
– Od 2005. godine do danas “ziban”, prvi nenikotionski preparat u svetu, koristilo je 25 miliona ljudi. Pušač puši svoju dozu cigareta i prvih pet dana pije po jednu tabletu. Od sedmog dana pije po dve tablete i nastavlja da puši. Kod većine ubrzo duvan počinje da gubi ukus, kod nekih postaje neprijatnog mirisa i ukusa. Treba popiti dve kutije “zibana”, a uspeh je veći ukoliko se izbaci i kafa iz upotrebe – savetuje naš sagovornik, i dodaje da je uz primenu ovog preparata poželjno proći i detoksikaciono savetovalište. “Ziban” ne sme da koristi neko ko ima tumor mozga, epilepsiju, ko je u detinjstvu imao frasove, bulimiju, anoreksiju, teški alkoholičari i osobe koje su imale teške povrede glave.

Ishrana
U fazi odvikavanja od pušenja umnogome će pomoći pravilna ishrana. Svaki dan trebalo bi jesti svežu šargarepu koja je dobra za pluća, zatim crni luk koji je blagotvoran za bronhije i poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu, zatim pet-šest maslinki uz svaki obrok. Trebalo bi povesti računa da se dnevno unese u organizam 600 grama voća i 300 grama svežeg povrća, ali nikako tokom istog obroka. Posebno je zabranjena upotreba sirćeta. Umesto njega salata može da se zakiseli sokom od limuna.

Vodom protiv pušenja
Duvan oštećuje centar za žeđ u mozgu. Da bi se ovaj problem rešio lekari kažu da bi trebalo uraditi dve stvari. Jedna je da se redovno voda uzima ujutro, po podne i uveče pre jela. Drugo, svaki pušač bi, kada poželi da zapali cigaretu, trebalo da uzme gutljaj tople vode i zadrži ga u ustima tri minuta, a zatim proguta. Posle vode neko će zapaliti cigaretu, a neko neće. Ako bude uporan, za 10 do 15 dana smanjiće broj popušenih cigareta, a lako može da postane i nepušač.
Čajevi koji mogu da pomognu u odvikavanju su lipa, nana, kamilica, šipak, hibiskus. Čajevi koji se nikako ne preporučuju su crni i zeleni čaj. Uspeh u odvikavanju od cigareta je mnogo veći ukoliko se izbaci kafa iz upotrebe.

***

26.05.2010.

Autor: Andrea Belin

Puši dvije kutije dnevno: Dvogodišnji dječak ovisan o cigaretama

Ardi Rizal, dvogodišnji dječak iz Indonezije već sada ne može odoljeti cigaretama. Prvu cigaretu navodno mu je dao otac dok je imao samo osamnaest mjeseci, a samo pola godine kasnije na dan mu nisu dovoljne ni dvije kutije. Na žalost, on je samo jedan od 25 posto indonezijske djece koji su do 15 godina probali cigarete

***

Ovisnička kriza: Dvogodišnji pušač udara glavom od zid kada mu ne daju da puši

/ Ovisnička kriza: Dvogodišnji pušač udara glavom od zid kada mu ne daju da puši

 Dječak sa Sumatre uključen je u nacionalni program odvikavanja od pušenja, ali rijetki su dani kada popuši samo jednu kutiju

Dvogodišnji Ardija Rizala počeo je pušiti sa samo 11 mjeseci

Kako kažu njegovi roditelji, dječak se sam navukao na cigarete.

Nakon što su snimke malog ovisnika o nikotinu obišle svijet, dječak je uključen u program odvikavanja od pušenja, ali suzdržavanje od cigareta loše podnosi.

Njegova majka kaže da prolazi kroz teške ovisničke krize, udara glavom u zid i povraća kada mu ne daju da puši.

Dječak danas puši jednu do dvije kutije cigareta.

“Nadamo se da će prestati pušiti, da će biti kao druga djeca, ali ne mogu gledati kako se samopovrijeđuje. Moramo ga prihvatiti takvog kakav je”, kaže njegova majka.

(24sata.info)

***

Trogodišnja devojčica zavisnik od cigareta i alkohola

I.Kešanski/Bliconline, 09. 06. 2010.

Jedna trogodišnja Kineskinja iz grada Hinžou u provinciji Fudžijan, postala je zavisnik od alkohola i cigareta nakon što je doživela saobraćajnu nesreću, prenosi sajt “Ananova”.

Ja Ven živi u skloništu sa roditeljima, koji skupljaju i prodaju ono što nađu na ulici

Gao, devojčicina majka, bila je zaprepašćena kada je prvi put videla Ja Ven sa cigaretom. “Prvi put sam je zatekla kako puši u toaletu. Pre toga sam često pronalazila opuške, ali sam mislila da ih je tu ostavio moj suprug, sve dok tu nisam videla ćerku kako puši, izjavila je Gao Ven.
Ona je dodala da je devojčica postala pravi zavisnik ne samo od duvana, već i da ispija pivo kad god može.

“Ona takođe voli da pije. Tri čaše piva ne predstavljaju nikakav problem za nju”, rekla je Gao.
Gao je ispričala za list “Jangčeng Ivning post” da se devojčici izmenila ličnost nakon što ju je prošle godine oborilo jedno vozilo.
Porodica je pokušavala na sve načine da je natera da prestane sa pušenjem, ali je devojčica nastavila da krade cigarete od svog oca i da ih kupuje u lokalnoj prodavnici.
Vlasnik te radnje je potvrdio da je mala Ja Ven često dolazila kod njega i kupovala jednu ili dve paklice cigareta.
“Ništa nismo pitali, mislili smo da ih ona kupuje za svog oca”, rekao je prodavac.
Otac Ja Ven je sada prestao da puši, kako bi bio bolji uzor ćerki.
Gao je rekla da devojčica i dalje traži cigarete i plače kada ih vidi.

Doktori gradske bolnice veruju da su povrede koje je Ja Ven pretrpela prilikom udesa uzrokovale promenu u njenom ponašanju.
“Druga mogućnost je to da ona samo imitira odrasle”, rekao je jedan od doktora.

***

Najstroža zabrana pušenja u Njemačkoj

Ekonomija i nauka | 02.08.2010

U Bavarskoj je u nedjelju (2.8.) stupila na snagu najstroža zabrana pušenja u Njemačkoj. Gotovo dvije trećine građana izjasnilo se na referendumu za zabranu pušenja u kafićima i restoranima.

Bavarska se suočava sa najstrožim zakonom o zabrani pušenja u cijeloj Njemačkoj. Žestoki protivnici pušenja su pobijedili. Dvije trećine građana se na referendumu početkom jula ove godine izjasnilo „za“ zabranu pušenja. 61 odsto građana glasalo je “za” zabranu pušenja u kafićima, pabovima ali i šatorima gdje se toči pivo – i to bez izuzetka. Zakon je stupio na snagu 1. avgusta.

  Od sljedeće godine i Oktobar fest bez cigareta!

U nedjelju (4.7.) je u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj tačno 9,4 miliona glasača bilo je pozvano da da svoj glas na referendumu. Izašlo je svega 37,7 procenata, značajno manja izlaznost nego na pokrajinskim ili parlametnarnim izborima. Ali, u ovom slučaju nije bilo potrebno da se postigne kvorum, odnosno da na birališta izađe minimalni potrebni broj birača.

Većina protivnika pušenja bi voljela da se ostane pri ranije ustanovljenim pravilima. U tom slučaju bi bilo zabranjeno pušenje u školama, na željezničkim stanicama, u javnim objektima i restoranima. Izuzeci bi bili šatori, pomoćne prostorije velikih restorana i lokalne kafane – ako su manje od 75 kvadratnih metara i ako je u njih mlađima od 18 godina zabranjen ulaz. U ovom slučaju vlasnik može sam da donese odluku, da li će ili ne zabraniti pušenje?

Ali, u budućnosti će biti sve manje izuzetaka. Na primjer psihički bolesnici će moći da puše i dalje u za to određenim prostorijama u bolnicama.

Bavarski ogranak FDP-a kritikuje koalicionog partnera CSU

Referendum je u Bavarskoj bio moguć jer se Hrišćasnko-socijalna unija (CSU) držala neutralnom i nije se izjašnjavala po tom pitanju. Ova stranka je još 2008. sa obezbijeđenom apsolutnom većinom donijela strog zakon o zabrani pušenja na ulici. Međutim, nakon teškog poraza na pokrajinskim izborima, kurs je malo promijenjen jer sama inicijativa ocijenjena kao prilično nepopularna.

Ministar zdravlja Bavarske Markus Zeder (Soeder) iz CSU pozdravio je ishod ovog referenduma kao „dobru odluku“. On je rekao da ovo nije poraz za Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU), mada politika nije mogla da nađe odgovorajuće rješenje i morao je odlučiti narod.

Zagovornici strogih zabrana slave, a portparol Saveza pušača Franc Bergmiler (Franz Bergmueller) kaže da je za poraz, za protivnike zabrane pušenja, kriva mala izlaznost birača. U ovom slučaju je manjina preglasala većinu. “To neće doprinijeti miru u društvu, već će donijeti nove podjele”, rekao je Bergmiler.

I za kraj da pomenemo da je, što se zakona o zabrani pušenja tiče, još samo ove godine iznimka Okotbar fest, koji baš ove godine slavi svoju 200. godišnjicu postojanja. Od naredne godine zabrana pušenja i u šatorima gdje se toči pivo važit će i za ovu čuvenu bavarsku manifestaciju.

Autor: SpiegelOnline/ Svetozar Savić

Odg. urednik: Z. Arbutina

***

10.09.2010.

Baskija potpuno gasi cigarete

U Baskiji su donijeli novi prijedlog zakona protiv pušenja koji je puno rigorozniji od antiduhanskog stava središnje španjolske vlade. Baskijci su odlučili zabraniti pušenje čak i u automobilima, pogotovo ako se u njima nalaze maloljetne osobe.

Prema prijedlogu baskijskog zakona protiv pušenja, više se neće smjeti pušiti niti u dvorištima, ispred škola i restorana.

***

20.05.2010.

Japanci izumili prvu cigaretu bez dima

Kao odgovor na zabrane pušenja na javnim mjestima tvrtka Japan Tobbaco je počela prodavati prvu cigaretu bez dima – Zerostyle Mint – koja je namijenjena pušačima koji ne žele svoju okolinu ugrožavati oblacima dima.

Slična je običnoj cigareti, a zamjenjiva zašiljena muštikla drži listove duhana te kroz nju pušač udiše okus duhana i mentola, pri čemu se ne stvara dim.

Zdravstveno osviještene države uvode niz ograničenja koja zabranjuju pušenje na javnim mjestima, pa duhanska industrija traži nove tržišne mogućnosti, a “bezdimna cigareta” jedan je od takvih pokušaja.

J.L.

***

SASTOJCI U CIGARETAMA

Cigarete pored duvana sadrže i konzervansovlaživač, lepljive supstance, aromu i druge aditive koji pomažu boljoj prodaji.

Potpuna lista tih materijala zavisi od proizvođača, ali su neki pristali da dobrotvorno sastave liste sa supstancama koje mešaju sa duvanom.

Neki američki proizvođači su 1994. godine uneli na spisak čak 599 supstanci, među kojima su nama poznate i neškodljive materije kao što je čokolada i kofein, ali i one druge, kao što je levulinska kiselina (koja podstiče upijanje nikotina). Tu je i izobutil acetat (organski rastvarač), kao i urea (sastojak koji postoji u mokraći i krvi, a ponajviše se koristi za veštačka đubriva).

Najveći broj aditiva nalazi se u duvanu, posebno u “rekonu”, to jest ojačanom duvanu, koji potiče od otpadaka ove biljke, s dodatkom amonijaka, šećera i arome da bi mu se poboljšali ukus i sastav.

I hartija koja obavija cigaretu prerađuje se s različitim supstancama, među kojima je titanijum-dioksid koji utiče na gorenje.

Razna proučavanja pokazala su, potom, da među više od četiri hiljade hemijskih jedinjenja koja nastaju sagorevanjem cigarete, postoji čak i jedan opasni radioaktivni element (polonijum 210), verovatno trag iz đubriva koje se koristi u gajenju biljke duvana.

***

599 razloga za prestanak pušenja u 1 cigareti

Pušači u oblaku dima sastavljenog od 4000 kemikalija

Na prvi pogled sadržaj cigareta nadasve je jednostavan: osušeni duhan umotan u papir. Većina ljudi nije ni svjesna da se odavno broj sastojaka cigarete s osnovna dva (duhan i papir) popeo na čak 599!

Duhanska industrija postala je pravi stručnjak u ˝kemijanju˝ s aditivima u cigaretama. Pojedini sastojci

dodani su zbog poboljšavanja okusa, ali ono što zbilja zastrašuje jest znanstveno dokazana činjenica: Glavna uloga korištenja većine aditiva je poticanje ovisnosti o cigaretama. Stanje u Lijepoj našoj: svaki treći Hrvat je pušač. Procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire čak 12000 do 14000 osoba. Osim što se na cigarete nerijetko troši više nego na kruh i mlijeko, zabrinjavajući je podatak da, iako je prodaja duhanskih proizvoda maloljetnicima zabranjena, donja dobna granica pušača u Hrvatskoj pomaknuta je s 13 na 11 godina.

Popis svih sastojaka koji se nalaze u cigaretama, duhanske kompanije bile su primorane objaviti još 90-ih godina prošlog stoljeća. Premda hrpa nerazumljivih imena kemijskih spojeva laicima ne daje previše informacija, njihove posljedice na zdravlje pušača zapanjujuće su štetne i alarmantne.  Brojni se sastojci cigareta dozvoljeno koriste i u prehrambenoj industriji, iz čega bi se moglo zaključiti kako ne mogu biti toliko štetni za naše zdravlje kada ih doslovno jedemo.

Međutim, jesu li provedena istraživanja koliko se njihova štetnost povećava izgaranjem? Svakom zapaljenom cigaretom oslobađa se 4000 kemikalija, od kojih je barem 40 karcinogenih i preko 400 toksičnih. Samo neke od njih su:nikotin, katran, ugljikov monoksid, formaldehid, amonijak, vodikov cijanid, arsen i DDT.

Koliko god bilo iznenađujuće, čak su i na službenim internet stranicama svjetski poznate duhanske kompanije Phillip Morris objavljeni sljedeći podatci: Do danas je u duhanskom dimu otkriveno oko 5000 različitih kemikalija. Institucije javnog zdravstva svrstale su 45 do 70 tih kemikalija, uključujući kancerogene, nadraživala i ostale toksikante, kao potencijalne uzroke štetnosti korištenja duhana. Oblici cigareta i njihovi okusi uvelike su se mijenjali od svojih začetaka do danas.

Prve cigarete nisu imale filtere te su s većim prolaskom katrana imale jači i puniji okus. Kako je jačala svijest javnosti o štetnim utjecajima pušenja, dodani su filteri kako bi se ublažila štetnost. Filteri su možda smanjili strahove javnosti, ali su dodatkom gorčine pokvarili okus cigarete. Osim toga, filteri ne uklanjaju katran u dovoljnoj mjeri da cigarete učine manje štetnima. Zapravo se radi samo o marketinškom triku; kako bi se olakšala savjest pušačima i stvorio privid da si ne uništavaju zdravlje u tolikoj mjeri.

U ovom dijelu priče u duhansku industriju ulaze kemičari s aditivima kao rješenjem za previše gorke i jetke cigarete. Kad su shvatili da na taj način mogu povećati i ovisnost o cigaretama, miješanju kemikalija nije bilo kraja. Tako se došlo i do saznanja da kemikalija slična raketnomgorivu potpomaže vrhu cigarete da gori na ekstremno visokoj temperaturi, a sve kako bi nikotin lakše prešao u plinovito stanje te se tako plućima apsorbirao u krvotok. A što je s amonijakom? Svrha amonijaka u cigaretama je da se nikotin u plinovitom stanju brže apsorbira u plućima. Što bi zapravo značilo da mozak prima sve veću dozu nikotina sa svakim uvlačenjem dima.

Ovdje možete pronaći popis najštetnijih sastojaka koji se koriste kako bi cigaretama popravili okus i poticali na ovisnost o pušenju:

• Amonijak (koristi se u sredstvima za čišćenje) • Arsen (nalazi se u otrovu za štakore) • Benzen (koristi se u proizvodnji boja te sintetičke gume) • Butan (plin kojeg nalazimo u punjenu upaljača) • Ugljikov monoksid (otrovni plin) • Kadmij (koristi se u baterijama) • Cijanid (ubojiti otrov) • DDT (zabranjeni insekticid) • Etil furoat (uzrokuje oštećenje jetre kod životinja) • Olovo (otrovno u većim dozama) • Formaldehid (koristi se u konzerviranju preparata) • Metopren (insekticid) • Maltiol (diabetski zaslađivač) • Naftalen (koristi se za tjeranje moljaca) • Metilni izocijanat (curenje ovog plina iz jedne indijske tvornice ubilo je više od 2000 ljudi u Bopalu 1984) • Polonij (radioaktivni kancerogeni element)

Potpuni popis od 599 duhanskih aditiva možete pronaći na stranicama BBC-a.

Cigarete i uzdisanje

Jelena Tušup | 12. 11. 2010.

Odavno nas ništa nije podelilo kao zakon o zabrani pušenja. Mnogi se raduju što će konačno udisati čist vazduh na radnom mestu i u kafiću, ili zato što će im biti lakše da prestanu, dok drugi grickaju nokte što više neće moći da uživaju u svom omiljenom poroku kad i gde god žele.

Juče su se beogradski parkovi “zažuteli” od opušaka, a ne treba da se iznenadimo ni ako uskoro budemo viđali glumce, kompletno našminkane i u kostimima kako nervozno puše ispred svojih pozorišta.

I sama sam pušač. Spadam u “najgoru vestu”, jer sam pokušavala da prestanem mnogo puta, bezuspešno. Osetila sam lepotu nepušenja, tihi osećaj pobede kada posle petnaestak dana utvrdite da lepše spavate, da ste mirniji, ili posle nekoliko meseci, kada u ogledalu vidite drugačiju, zdraviju osobu. Posle toga, prva cigareta je nešto najotužnije i najtužnije na svetu. Ali dvadeseta, nažalost, prija. Ipak, moguće je prestati. Cigareta je definitivno nešto čega možemo da se odreknemo, uz izvestan period blagog očajanja.

A oni među nama koje ni zakon, ni Bog ne mogu da natertaju da prestanu, uvek mogu da se teše onom Andrićevom, da čovek “puši da bi mogao nesmetano da uzdiše”. Za to uvek ima dovoljno razloga.

***

http://www.vecernji.hr/vijesti/nema-sanse-da-prestanete-pusiti-razmislite-jos-jednom-galerija-214299

***

Upozorenje WHO-a: Pasivno pušenje ubija 600.000 ljudi godišnje

U prvoj studiji o globalnom utjecaju pasivnog pušenja, stručnjaci WHO-a ustanovili su da su djeca osobito pogođena dobna skupina i da ih godišnje od posljedica pasivnog pušenja umire oko 165.000

Svaka stota umrla osoba na svijetu umire od pasivnog pušenja koje godišnje ubija 600.000 ljudi, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U prvoj studiji o globalnom utjecaju pasivnog pušenja, stručnjaci WHO-a ustanovili su da su djeca osobito pogođena dobna skupina i da ih godišnje od posljedica pasivnog pušenja umire oko 165.000.

“Dvije trećine smrtnih slučajeva događa se u Africi i južnoj Aziji,” kažu znanstvenici predvođeni Annettom Pruss-Ustun iz ureda WHO-a u Ženevi.

Djeca su pasivnom pušenju najizloženija kod kuće, a zarazne bolesti i duhan, kako se čini, smrtonosna su kombinacija za djecu u tim područjima, navodi se u studiji.

Komentirajući te nalaze u časopisu Lancet, Heather Wipfli i Jonathan Samet sa Sveučilišta Južna Kalifornija kažu da bi obitelji trebalo poticati da ne puše u kući.

“U nekim državama nepušenje u domovima je postalo pravilo, no to je još daleko od općeprihvaćenog ponašanja”, upozoravaju oni.

***

Objavljeno 16.01.2011.

Nekoliko minuta nakon ispušene cigarete nastaje šteta u organizmu

Pušenje oštećuje ljudsko tijelo samo nekoliko minuta nakon konzumiranja cigarete, tvrde američki naučnici.

Foto: AFP

Nedavno objavljena studija pokazuje da bi pušači zaista trebali početi razmišljati o tome da se odreknu ružne navike. Naime, istraživanje je pokazalo da se hemikalija koja uzrokuje rak formira jako brzo nakon konzumiranja cigarete.

Studija je objavljena u žurnalu Chemical Research in Toxicology, a naučnici tvrde da njihova studija još jednom dokazuje da nikada nije kasno prestati pušiti.

Već dugo je poznato da pušenje izaziva bolesti srca, rak, te plućne bolesti. Novim istraživanjem je dokazano da šteta u ljudskom organizmu nastaje samo nekoliko trenutaka nakon što ispušite prvu cigaretu.

U studiji je učestvovalo 12 volontera kod kojih je praćen nivo policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAU) nakon što konzumiraju cigaretu.

Istraživanje je pokazalo da je potrebno svega 15 do 30 minuta nakon konzumiranja cigarete da hemikalija počne utjecati na tijelo i uništavati DNK.

Naučnici su istakli da bi studija trebala biti upozorenje svim pušačima, ali i onima koji bi to mogli postati.

“Svi znaju da pušenje uzrokuje rak pluća, ali ova studija pokazuje da taj proces ne počinje za 30 godina već za samo 30 minuta”, kazao je Martin Dockrell, direktor istraživačkog centra Ash, prenio je BBC.

Dockrell je dodao da nikada nije kasno prestati pušti, ali što prije to je bolje.

***

Odbornici opštinskih vlasti u Njujorku su usvojili mere protiv pušenja, do sada među najrestriktivnijim u nekom od svetskih gradova

Na osnovu tih mera, pušenje će od juna biti zabranjeno u javnim parkovima, na plažama i u važnim pešačkim zonama u gradu.

Krtiičari ovakve odluke gradskih vlasti kažu da su novim merama prekršena građanska prava pušača.

BBC-jev dopisnik u Njujorku kaže da će od juna, svako ko bude uhvaćen da puši u nekom od hiljadu sedamsto njujorških parkova ili negde duž 23 kilometara plaža u području grada – biti novčano kažnjen sa oko pedeset dolara (oko 35 evra).

Nova zabrana pušenja se odnosi i na druge pešačke gradske zone, u koje spada i čuveni Tajms skver.

Deset godina posle zabrane u restoranima

Pre skoro deset godina, pušenje je zabranjeno u kafićima i restoranima najnaseljenijih američkih gradova, a gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg kaže da je to imalo za posledicu smanjenje broja pušača za 350 hiljada.

On dodaje da danas Njujorčani žive u proseku 19 meseci duže nego u 2002-goj.

“Suprotno pravu na slobodu”

Međutim, za neke stanovnike tog grada nova zabrana je “otišla predaleko”.

Jedan gradski odbornik, koji je bio protiv novog zakona, rekao je da je takav propis ograničava slobodu stanovnika Njujorka.

Njujork je već opevan kao “grad koji nikad ne spava” ali još nije postao grad “koji nikad ne puši” – ali čini se da nije daleko od toga jer stupa na snagu jedno od najvećih ograničenja ponašanja stanovnika u velikim urbanim centrima u SAD.

***

BiH – Raj za pušače

Kultura i lifestyle | 31.05.2011

U BiH se godišnje “popuši” milion i po eura

Danas (31.5) se obilježava svjetski dan borbe protiv pušenja. U mnogim evropskim zemljama je zabrana pušenja na javnim mjestima već odavno na snazi. U Bosni i Hercegovini to nije tako.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, samo ove godine će u svijetu umrijeti više od pet miliona ljudi od duhanom izazvanog srčanog napada, moždanog udara ili bolesti pluća. Bosance i Hercegovce to, čini se, ne brine. Šetajući ulicama Sarajeva i Zenice primijetila sam da je otrovni dim prisutan na svakom koraku. Konzumiranje duhana je za mnoge duboko ustaljeni ritual uz jutarnju kafu.

Prema istraživanjima koja su provedena u BiH, svaki stanovnik BiH godišnje u prosjeku popuši više od 2.000 cigareta.Sasvim slučajno posmatram kako jedan srednjovječni muškarac polako otpuhuje dim cigarete izlazeći iz automobila u kome sjede njegovo dvoje djece. Pozdravlja nekog poznanika, zajedno će na jutarnju kafu u obližnji kafić. Za njegovog poznanika, ali i za ostale prolaznike koji su se tu našli, to nije ništa čudno. Nije nekada bilo ni za mene, ali strogi zakon protiv zabrane pušenja u Njemačkoj i prijekorni pogledi nepušača u pravcu ovisnika od nikotina, usadili su i u mene drugi stav. Pušenje nije cool. Pušenje je pokazatelj slabosti, pomislim, ali se u tom trenutku ne usudim izgovoriti riječi kritike.

 U „pušionicu“ po novi rodni list i recept

Nekoliko minuta kasnije ulazim u zgradu opštine. Došla sam po novi rodni list. Portir me ljubazno upućuje u sobu broj 104. „Slobodno uđite, neko bi morao biti tu.“ Kucam, i odlučno ulazim u sobu u kojoj me „zapljuskuje“ gusti duhanski dim. Tri službenice u sobi vode opušten razgovor uz kafu i naravano cigaretu. Osjećam nelagodu jer u tom trenutku pomislih da ih ometam u nekom važnom razgovoru. I ovaj put se čudim. „Na ulici pušenje nije zabranjeno, ali kako da to nije slučaj na javnim mjestima“, pitam se. Imam potrebu da to kažem, da ukažem da je za stranke neugodno ući u jednu službenu prostoriju punu dima, ali onda pomislim na rodni list koji, ako to kažem, možda neću dobiti.

Kafa i cigareta – jedno bez drugog ne ide?

Sljedeći šok me čeka u Domu zdravlja gdje sam došla po ljekarski recept. Slična scena kao i u opštini, samo što su sada u pitanju zdravstveni radnici! Iako je pušenje zabranjeno u zdravstvenim ustanovama, niko se izgleda ne usuđuje kritikovati ili kazniti medicinsko osoblje. U zemlji stravstvenih pušača kritika na njihov račun zvuči nadmeno i smiješno. Pomislim ipak da ovaj put nešto kažem, neka razmisle, to mi je za početak dovoljno. Reći ću dobronamjerno, pa niko to ne može shvatiti kao uvredu. „Baš vam je ovdje zapušeno,“ kažem. «Evo vam recept», čujem odgovor jedne medicinske sestre koja u istom dahu nastavlja: „Da, zapušeno je, ali nikome ne smeta, zapalimo na pauzi. Znate da ne postoje jasni propisi i prekršajne mjere koje bi ograničile pušenje. Pored toga, ovdje smo u Zenici. Kad nas do sada nije ubio sumpor dioksid iz željezare, neće ni cigarete!»

Druga zemlja, drugi stav. Pušenje je štetno po zdravlje. Pušenje nije cool. Do te spoznaje treba međutim doći svako za sebe, bez obzira u kojoj to zemlji bilo – u BiH, Njemačkoj ili sasvim negdje drugo.

Autor: Belma Fazlagić-Šestić

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

***

65 razloga za prestanak pušenja

1. Nećete morati trošiti svake godine sve više i više

2. Manje bakterija

3. Pušenje negativno utječe na vaše seksualno uzbuđenje

4. Odvojićete se kao objekti od znanstvenog istraživanja

5. Bolje ćete spavati

6. Bonusi i poticaji prema vašim poslodavcima

7. Vrijeme računalne i video igre. Online igre pomožu odvraćanju ljude od pušenja

8. Nepušači imaju jače kosti nego ljudi koji puše

9. Nećete morati gledati strašne slike protiv pušenja

10. Nećete patiti od gubitka sluha. Pušači imaju 70% veću vjerojatnost razvoja gubitak sluha od nepušača

11. Možete uživati ​​puno više u plesnim restoranima u inozemstvu

12. Smanjiće se šanse da obolite od psorijaze

13. Mogućnost da imate hladne ruke ili stopala će se smanjiti

14. Vaša konzumacija kave će se smanjiti, a to će vam uštedjeti novac

15. Pilula protiv neželjene trudnoće će postati sigurnija za korištenje

16. Usporavanje progresije HIV-a

17. Možete smanjiti dozu određenih lijekova

18. Smanjiće se šanse da zapalite kuću. U 55% požara, uzrok je povezan s pušenjem.

19. Smanjiće se rizik od Crohnove bolesti

20. Razmislite o tome koliko ćete uštedjeti i kanalizirati drugu potrošnju

21. Smanjenje rizika od srčanih bolesti i raka pluća i mozga

22. Vaši zubi će biti bijeli

23. Lice će vam  biti manje naborano

24. Smanjićete rizik od refluksa kiseline

25. Nećete više  nositi sa sobom posvuda čak i cigarete, imaćete lakši i dah i bez žvakaćih guma

26. Više ćete uživati u hrani. Pušenje smanjuje okus hrane i užitak  jedenja

27. Imaćete za duplo bolji osjet mirisa

28. manje ćete se prejedati. Pušenje uzrokuje visoku potrošnju kalorija, zasićenih masnoća i kolesterola

29. Prsti vam više neće biti žuti

30. Dim stvara mrlje na zidovima koje je teško ukloniti

31. Pušenje uzrokuje su dva puta intenzivnije opadanje kose

32. Pušenje može povećati rizik od depresije

33. Studije pokazuju da pasivno pušenje uzrokuje raka usne u mačaka, bolesti pluća i rak nosa kod pasa i raka pluća u ptica

34. Studija provedena u Nizozemskoj pokazala je da pušači u prosjeku uzimaju od 11 dana više bolovanja od nepušača

35. Izbjećete slučajeve vandalizma na odjeći i namještaju

36. Smanjićete napor da se riješite mirisa cigareta u odjeći, a time ćete uštedjeti više vode i električne energije

37. Sačuvaćete šume. Radi pravljenja prostora za uzgoj duhana, spaljuju se milijuni stabla

38. Manje vremena kod zubara

39. Sačuvaćete novac namijenjen za osvježivače daha

40. Zaustavićete kašalj i bronhitis ljudi koji žive s pušačima

41. Izbjećete ugljični monoksid i ostale otrovne sastojke u cigaretama. Ugljični monoksid kada se udahne, prianja na molekule kisika u tijelu i ograničava protok kisika u srce, pluća i mišiće

42. Troškovi za vaše životno osiguranje dramatično

43. Post-operativni tretmani su uspješniji,  rane zacijeljuju bolje i brže

44. Vaše dijete će biti sigurnije. Djeca izložena pasivnom pušenju cigareta izložena su većem riziku od razvoja SIDS

45. Vaša djeca imaće čista pluća. Pasivno pušenje je značajan čimbenik u razvoju astme kod djece i doprinosi respiratornim infekcijama. Ono također povećava sklonost infekcijama uha, smanjuje funkciju pluća i šteti kognitivne i bihevioralne sposobnosti

46. Nažalost, samo 30% žena prestaju pušiti kad su saznaju da su trudne

47. Prestanak pušenja usporava menopauzu

48. Muškarci koji puše imaju nizak broj spermija i poremećaj njihove pokretljivosti

49. Smanjena izloženost otrovnim tvarima

50. Veće šanse za pronalaženje životnog  suputnika. Istraživanje provedeno u Kanadi utvrdilo je da 56% ne žele stupiti u brak sa pušačem

51. Utvrđeno je da osobe  koje puše imaju manje potrebe za slatkišima

52. Više uživanja u životu niže razine prosječnog životnog zadovoljstva

53. Privlačniji ste i prihvatljiviji za okolinu

54. Djeca pušača imaju veću vjerojatnost da počnu pušiti

55. Pušenje smanjuje stvaranje pljuvačke u ustima, što izaziva ubrzano propadanje zuba i sluznice

56. Izloženost dimu cigareta udvostručuje rizik od razvoja makularne degeneracije što je vodeći uzrok sljepoće

57. Ako prestanete pušiti, to će biti lakše zadržati vašeg partnera

58. Ne trebate više bacati  novac za hemijsko čišćenje

59. Pušenje povećava rizik od demencije i ozbiljna je prijetnja po mozak uopće

60. Liječenje genitalnih bradavica kod pušača traje šest mjeseci duže u usporedbi s nepušačima

61. Poboljšanje šanse za trudnoću

62. Kemikalije u duhanskom dimu uzrokuju genetske abnormalnosti

63. Žene koje puše imaju povećan rizik od pobačaja ili prijevremenog poroda

64. Prestanak pušenje nije jednostavna stvar, ali će se moći registrirati kao značajno dostignuće volje i odlučnosti

65. Prestanak pušenja produžava život. Svaka cigareta smanjuje životni vijek za 11 minuta

***

Hrvati popuše osam milijardi kuna, pet i pol uzme država

Prosječna je hrvatska obitelj na cigarete 2011. potrošila 1700 kuna, dvostruko više nego za ribu, na primjer, ili 50 posto više nego za voće.

 Linić zaprijetio proizvođačima: Poskupite li cigarete više od 1,62
kune, razliku će vam uzeti država

Ministarstvo financija izračunalo je da zbog poskupljenja trošarina cigarete od idućeg mjeseca ne bi trebale poskupjeti više od 0,54 do 1,62 kune po pakiranju. Jeftinije cigarete do 18 kuna poskupjet će više – 1,62 kune, a blaži će udar biti na cigarete iz viših cjenovnih razreda. Iduća korekcija bit će 1. siječnja 2014.

Udar na TDR

Izračun Ministarstva financija uslijedio je nakon najava, za koje pretpostavljaju da su došle od duhanske industrije, da će cigarete poskupjeti dvije do pet kuna, što ocjenjuju “prekomjernim i nepotrebnim”. Poskupe li cigarete više od njegova izračuna, ministar financija Slavko Linić zaprijetio je da će razliku uzeti državi. Prilagodba hrvatskih trošarina europskima najočitija je upravo na duhanu i cigaretama koje će se do 2018. postupno povećavati nekoliko puta. Procjenjuje se da će do 2018. sadašnja kutija cigareta od 20 kuna skočiti na 28 kuna! Hrvati godišnje na cigarete s markicom potroše oko 8 milijardi kuna, a još milijardu kuna ostave u susjednim državama ili na crno! Velik je to zalogaj u kojemu najveći dio uzme država, približno dvije trećine maloprodajne cijene cigarete odnosi se na poreze i trošarine! Ove će godine hrvatski proračun samo na trošarinama dobiti četiri milijarde kuna!

Prijetnja ministra Linića duhanskoj industriji nastavak je odmjeravanja snaga između države i moćnog duhanskog lobija. Uoči posljednjeg povećanja trošarina tvrtke su kupile veliku zalihu markica po starim cijenama, pa im je Ministarstvo uoči ovog kruga poskupljenja uskratilo markice. Domaća Tvornica duhana Rovinj sačuvala je dominaciju na hrvatskom tržištu iako se i njima, nakon liberalizacije i ujednačenja trošarina, tržišni udio neznatno spustio na 75 posto! Hrvatska je jedna od rijetkih novih članica EU bez duljeg prijelaznog razdoblja za usklađivanje trošarina, za što su se još tijekom pretpristupnih pregovora pobrinuli lobiji konkurentskih duhanskih industrija. Ostali su imali tri do šest godina da svoje trošarine usklade s EU nakon što uđu u EU, a Hrvatska je taj proces morala početi tri godine ranije, zbog čega su kod nas cigarete skuplje nego u Mađarskoj ili Češkoj.

Visoka cijena strasti

Kada se cijene cigareta stave u odnos s plaćama prema paritetu kupovne moći, tada je pušački porok ili strast u Hrvatskoj skuplji nego u Njemačkoj ili Francuskoj. Hrvatska bi država financijski bila na još većem gubitku da i susjedna BiH nije prisiljena na proces usklađivanja trošarina pa će i tamo vrlo brzo najniža cijena biti pet konvertibilnih maraka, odnosno 20 kuna. Inače, prosječna je hrvatska obitelj na cigarete 2011. potrošila 1700 kuna, dvostruko više nego za ribu, na primjer, ili 50 posto više nego za voće.

>>Ministarstvo demantira: Cigarete poskupljuju do 1,62 kuna

ŠTETE ZDRAVLJU

Lobiraju protiv slika upozorenja

Nizozemski zastupnik Gerben-Jan Berbrany ostao je šokiran kada je na stolu pronašao veliku hrpu razglednica i pisama iz Rotterdama. U njima radnici duhanskog diva Philip Morris upozoravaju da će ostati bez posla ako ne pomogne. Mole ga da se u parlamentu usprotivi namjeri Europske komisije da kutija cigareta bude 75 posto prekrivena slikovnim upozorenjima o štetnosti za zdravlje. – Philip Morris i duhanska industrija izrazito agresivno lobiraju – kazao je Gerbrandy. Iza potpisa radnika vjerojatno stoji menadžment. Misle da bih mogao sentimentalno reagirati na zatvaranje pogona u rodnoj zemlji, kaže Nizozemac, član parlamentarnog Odbora za okoliš, javno zdravstvo i ispravnost hrane. (Miho Dobrašin)

***

NOVA ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Pušenje izaziva truljenje mozga!

Zdravlje | 26.11.2012.

Najnovija studija o štetnosti pušenja provedena na Kraljevskom koledžu u Londonu pokazala je kako konzumiranje duhana izaziva truljenje mozga!

To znači kako pušenje oštećuje pamćenje, sposobnost učenja i rasuđivanja, što znači da oštećuje ne samo tijelo već i um.

Naime, dosad se smatralo kao najveći problem činjenicu da pušenje izaziva rak grla, probleme s disanjem i različite dentalne tegobe, što zdravstvene što estetske.

Istraživanje je provedeno na 8800 ljudi starijih od 50 godina. Ispitivale su se njihove životne navike tijekom osam godina.

Od njih se tražilo da nauče nove riječi ili da imenuju što veći broj životinja tijekom jedne minute.

Utvrđena je povezanost rizika od srčanog i moždanog udara s padom mogućnosti rasuđivanja.

Zaključak istraživanja je kako postoji čvrsta povezanost između pušenja i slabih rezultata na ispitivanjima.

***

02.05.2011. | 09:16

Kinezi zabranili pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima

Kinezi su od 1. svibnja zabranili pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, premda je upitno koliko će zabrana biti učinkovita bez oštrih kazni.

Planirali su to učiniti još prvog dana ove godine, ali su se njihovu naumu ispriječile birokratske zavrzlame te velika ovisnost nacije o jeftinom duhanu.

Slična se zabrana, lani uvedena u Šangaju uoči Svjetske izložbe, pokazala potpuno neučinkovitom.

Pitanje je koliko će se intervencija zakonodavca i ovaj put pokazati uspješnom, jer kineski uživatelji nikotina rado puše na svakojakim mjestima, a radi cigareta često prekidaju i jelo.

Duhan je u Kini odavno statusni simbol, susret na ulici nerijetko umjesto pozdravom počinje nuđenjem cigarete, a u tamošnjim hotelima i restoranima gosti puše čak i pored upozorenja “Zabranjeno pušenje”, pri čemu ih voditelji ugostiteljskih objekata rijetko opominju.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako je Kina, inače najveći svjetski proizvođač i potrošač duhana, postala tempirana bomba koja bi mogla izazvati strašne posljedice ako se ne provedu rigorozne mjere.

U Kini živi oko 300 milijuna pušača na 1,3 milijarde stanovnika, a do 2030. svake bi godine moglo umrijeti više od 3,5 milijuna Kineza zbog bolesti povezanih s pušenjem.

L. L.

**

http://new.ba-bamail.co.il/View.aspx?emailid=12255&memberid=789766

***

NARGILA – AROMATIČNO I OPASNO ZADOVOLJSTVO: Sarajevski tinejdžeri truju se mirišljavim duhanom koji može biti opasniji od obične cigarete!

http://depo.ba/nedjeljni-magazin/aromaticno-ali-stetno-zadovoljstvo

Nedjelja | 23.09.2012.

Mračni prostori sa prigušenim svjetlima, muzički tonovi sa Orijenta i grupe mladih ljudi koji se naziru u oblacima dima nastalog pušenjem nargile, slika je koja se sve češće može vidjeti i u Sarajevu… A koliko je egzotičan i primamljiv, ovaj užitak je isto toliko i opasan. Provjerite zašto!

Sve više popularan trend u bosanskohercegovačkom društvu, najviše među adolescentima, je pušenje nargile, arapske lule privlačnog izgleda koja je pronašla svoje mjesto u mnogim ugostiteljskim objektima u BiH. Pušenje nargile zapravo podrazumijeva konzumiranje posebne vrste duhana najčešće pomiješane sa medom i različitim voćnim aromama.

Uglavnom se sastoji od dužeg metalnog dijela koji spaja posudu s vodom i gornjeg dijela u koji se stavlja duhan, te crijeva kroz koje se udiše dim. Prolazeći kroz vodu, dim se hladi i djelimično filtrira, zbog čega mnogi nargilu ne smatraju mogućim uzročnikom zdravstvenih problema.

– Štete proizilaze iz toksičnih efekata dima tamnog   duhana i ugljennmonoksida koji je prisutan kod pušenja nargile u znatno većoj   količini od one koja se apsorbira pušenjem obične cigarete. Proširuju se   plućne alveole, smanjuje elastičnost njihovih zidova i funkcionalnost plućnog   tkiva, upozorava dr. Nermana Mehić-Basara.

Međutim, prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije, prostora za sumnju ipak ima. Ljekari ističu kako su u zabludi svi koji vjeruju da se zbog prolaska dima kroz vodu nargila može smatrati sigurnom alternativom za cigarete. Čak i kada prođe kroz vodu, dim koji izlazi iz crijeva sadrži veću količinu toksičnih supstanci, uključujući ugljen monoksid, teške metale i kancerogene hemikalije. Izvori toplote koji se koriste za sagorijevanje duhana, kao što su briketi i ugalj također ispuštaju toksine.

To mišljenje dijeli i dr. Nermana Mehić-Basara, neuropsihijatar u Zavodu za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo, koja također upozorava na štetne efekte nargile po zdravlje.

– Štete proizilaze iz toksičnih efekata dima tamnog duhana i ugljennmonoksida koji je prisutan kod pušenja nargile u znatno većoj količini od one koja se apsorbira pušenjem obične cigarete. Proširuju se plućne alveole, smanjuje elastičnost njihovih zidova i funkcionalnost plućnog tkiva. S obzirom na to da nargila sadrži duhan, trebalo bi je zabraniti maloljetnim osobama, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, stav je dr. Mehić-Basara.

Studija urađena u Velikoj Britaniji je pokazala da   samo jedna „seansa“ pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta, jer pušač   klasične cigarete udahne dim oko 12 puta, te tako unese od 0,5 do 0,6 litara   dima, dok uživaoci nargile tokom samo jednog sata pušenja udahnu dim oko 200   puta, što znači da su njihova pluća “propustila” blizu jednog litra dima.
Istraživanja također potvrđuju i da   aromatizovani duhan sadrži iste toksine koji izazivaju rak pluća i srčana   oboljenja.

No, ima i onih koji upozoravaju da je pušenje nargile čak opasnije od pušenja cigara. Studija urađena u Velikoj Britaniji je pokazala da samo jedna „seansa“ pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta, jer pušač klasične cigarete udahne dim oko 12 puta, te tako unese od 0,5 do 0,6 litara dima, dok uživaoci nargile tokom samo jednog sata pušenja udahnu dim oko 200 puta, što znači da su njihova pluća “propustila” blizu jednog litra dima.

Istraživanja također potvrđuju i da aromatizovani duhan sadrži iste toksine koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja.

– Duhanski dim sadrži veliki broj kancerogenih supstanci koje oštećuju DNK u ćelijama. Samo jedna oštećena ćelija može da se dijeli i umnožava nekontrolisano, što vrlo brzo dovodi do pojave velikog tumora, pojašnjava prof. Robert West koji je vodio studiju o uticaju duhana na Univerzitetu u Londonu.

Ako se tome doda i činjenica da iz nargile puši više osoba, zbog čega postoji rizik od prenošenja tuberkuloze i hepatitisa, njene štetne posljedice su više nego očite.

Ipak, bez obzira na mišljenja zdravstvenih stručnjaka, osobe različite starosne dobi svoje slobodno vrijeme, rado i često, provode u nekom od sarajevskih lokala pušeći nargilu, čija najmanja cijena iznosi 4 KM.

– Ne razmišljam o štetnosti nargile, ali mislim da ne uzrokuje iste probleme kao i cigare, jednostavno uživam kada dođem sa prijateljicama da probamo različite okuse i družimo se, tvrdi šesnaestogodišnja Dženita Š. koju smo zatekli u jednom od sarajevskih kafića koji nudi ovu uslugu.

Ipak, priznaje Dženita, nakon dužeg boravka u prostoru gdje više osoba puši nargilu, ne osjeća se baš ugodno.

– Kada sam u kafiću gdje ima puno ljudi i većina puši nargilu, pri izlasku iz prostorije mi se javi poseban osjećaj, vrti mi se u glavi, ali to brzo prođe, tvrdi ova šesnaestogodišnjakinja.

Osamnaestogodišnji Nermin H. već tri godine konzumira nargilu, a posljednju godinu dana svaki dan u svom omiljenom kafiću uživa u različitim aromama. Tvrdi da to nije ovisnost, već samo trenutni užitak.

– Nargilu sam prvi put probao prije tri godine, a već godinu dana svakodnevno je konzumiram samo zbog arome i najviše volim kivi. Treniram fudbal i nikada nisam osjetio neke zdravstvene smetnje.

Na naše pitanje da li je u školi upozoravan na moguće štetno djelovanje nargile, Nermin je odgovorio kako im profesori uglavnom ukazuju na štetnost droge ili alkohola, ali nargile nikako, što potvrđuje i Meliha Saračević, prof. pedagog u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu.

– Radimo na projektima o prevenciji bolesti i ovisnosti općenito, najviše ukazujući na štetnost cigareta. Pozivamo doktore, stručnjake iz određenih oblasti kako bi djeci ukazali na različite probleme prisutne u društvu, ali na nargilu nismo obraćali pažnju, jer iskreno, ni sami nismo dovoljno informisani, niti educirani o tome. Preko medija doznajemo informacije o štetnosti nargile i svakako da ćemo u budućnosti obratiti pažnju i ukazati na ovaj problem kroz odjeljenjsku zajednicu i rad s djecom.

– Nargilu sam prvi put probao prije tri godine, a   već godinu dana svakodnevno je konzumiram samo zbog arome i najviše volim   kivi. Treniram fudbal i nikada nisam osjetio neke zdravstvene smetnje, tvrdi   osamnaestogidipnji Nermin H.

Štetna ili ne, činjenica je da je sve više lokala u kojima se nudi nargila, broj vjernih konzumenata se konstantno povećava i pokazuje se kao unosan posao. Upravo zbog ovog razloga, kako sam kaže, je Nermin Kruščica prije nepunih godinu dana sa prijateljem otvorio kafić u kojem gosti imaju priliku uživati u različitim aromama duhana.

– Prije jedanaest mjeseci smo otvorili ovaj lokal. Nema alkohola, ali smo se odlučili ponuditi nargilu, jer je popularna i isplativa. Nisam upoznat sa njenim štetnim djelovanjem, a postoje osobe koje svakodnevno dolaze u naš kafić i puše čak do pet nargila dnevno.

Posjećenost je, tvrdi Nermin, na zadovoljavajućem nivou i do sada su ispunjena njegova očekivanja, ističući kako ovaj lokal najčešće posjećuju studenti i srednjoškolci koji uglavnom ne konzumiraju cigarete, ali uživaju u nargili – aromatičnom, ali opasnom zadovoljstvu!?

(DEPO PORTAL/E. Bajrić)

**

oštre kazne

Za bacanje opušaka na ulicu prijeti im godinu dana zatvora

Opušci su najčešće odbačeni komad otpada na svijetu, a 0,7 milijardi tona opušaka završava kao toksični otpad svake godine

Foto: Goran Stanzl

Piše: jek/VLM

Bacite li nakon 1. siječnja iduće godine opušak kroz prozor automobila ili bilo gdje u javnosti, a nalazite se u Illinoisu, bit ćete kažnjeni sa 1500 dolara.

Opušci su najčešće odbačeni komad otpada na svijetu, barem tako tvrdi udruga Amerikanci za promicanje prava nepušača. Procjenjuje se da 0,7 milijardi tona opušaka završava kao toksični otpad svake godine.

– Opušci nisu biorazgradivi. Izrađeni su od celuloznog acetata (plastičnog). Često se zaglave u kanalizaciji za oborinske vode, ptice ih jedu, a ne mogu ih probaviti – rekla je Lori Gummow, direktorica udruge Keep Northern Illinois Beautiful.

Za prvi i drugi prekršaj kazna neće biti viša od 1500 dolara, no ako pušači budu triput uhvaćeni u bacanju opušaka, prijeti im optužba za kazneno djelo, kažnjivo novčanom kaznom od 25.000 dolara, zatvorom najmanje jednu godinu, a ne više od tri godine.

***

Japanski naučnici: Korišćenje elektronskih cigareta može biti 10 puta opasnije od duvanskog dima

http://www.vestinet.rs/svet/japanski-naucnici-koriscenje-elektronskih-cigareta-moze-biti-10-puta-opasnije-od-duvanskog-dima

Šta je istina?

Iz Japana stiže upozorenje da korišćenje elektronskih cigareta može biti 10 puta opasnije od duvanskog dima. Ovo je pravo iznenađenje s obzirom da ljudi uglavnom veruju kako je ova sprava mnogo zdravija od cigareta.

Isparenja elektronskih cigareta sadrže 10 puta više agenasa koji izazivaju rak nego obična cigareta, napravljena od duvana.

Naučnici iz Japana otkrili su u isparenjima različitih tečnosti kojima se pune E-cigarete, veoma visok nivo određenih hemikalija koje sadrže formaldehid i acetaldehid.

Ljubitelji ovih elektronskih sprava će verovatno biti iznenađeni poslednjim otkrićem, jer je E-cigareta najavljivana kao nešto što je mnogo bezbednije za zdravlje od duvanskog dima.

Ove naprave su sve popularnije širom sveta, pogotovo među mladima, a funkcionišu tako što zagrevaju aromatizovanu tečnost, koja uglavnom sadrži i nikotin, i na taj način proizvode isparenje nalik duvanskom dimu.

Naučnici, koje je angažovalo Ministarstvo zdravlja Japana, otkrili su u ovim isparenjima kancerogene supstance poput formaldehida i acetaldehida.

Formaldehid ili, popularno, formalin, koristi se u građevini i, naravno, glavni je sastojak tečnosti za balsamovanje. Prisustvo ove supstance u isparenjima E-cigareta je 10 puta veće od prisustva kancerogenih agensa u duvanskom dimu.

***

PUŠENJE VAS ČINI GLUPIMA Pušači imaju tanju moždanu koru od nepušača

Moždana kora može se oporaviti nakon prestanka pušenja, no postoji jednako velika šansa da se to ne dogodi

Dio mozga ključan za razmišljanje manji je kod pušača, pokazala je nova znanstvena studija.

Istraživanje je pokazalo kako pušenje utječe na rad mozga, isto kao što negativno djeluje na funkcioniranje srca i pluća.

Vanjski sloj mozga iliti moždana kora tanja je u pušača. I dok se spomenuti dio može oporaviti nakon prestanka pušenja, postoji jednako velika šansa da se to ne dogodi.

Znanstvenici sveučilišta u Edinburghu pregledavali su nalaze magnetske rezonance ispitanika pušača čija je prosječna dob bila 73. Snimke, zajedno s preciznom analizom i izradom statističkog modela, pokazuju kako pušači imaju tanju moždanu koru.

Ispitanici koji su se ranije odrekli pušenja imali su moždanu koru deblju od onih koji su tek nedavno prestali. To znanstvenicima daje nadu da bi se kora mogla oporaviti ukoliko osoba odluči prestati s konzumacijom cigareta.

Unatoč objavljenim rezultatima, znanstvenici naglašavaju kako je potrebno provesti dodatna ispitivanja ne bi li se došlo do potpunog razumijevanja o oporavljanju mozga.

***

ŠTO PUŠENJE ČINI VAŠEM TIJELU Pogledajte alarmantnu grafiku i recite ‘ne cigaretama!

http://www.jutarnji.hr/sto-pusenje-cini-vasem-tijelu-pogledajte-alarmantnu-grafiku-i-recite–ne-cigaretama-/1133724/

Svi znamo da pušenje može uzrokovati rak pluća. Ali jeste li znali da isto tako kod žena može izazvati rast sijedih, rast dlaka na licu, a kod muškaraca inertnu spermu?

Kako bi otišli korak dalje od gnjusnih fotografija koje s kutija cigarete “vrište” o razornim posljedicama pušenja, finski liječnici su razvili interaktivnu internetsku stranicu kako bi naglasili opasnosti po zdravlje uzrokovane pušenjem.

Tobacco Body je nastao u suradnji s finskim društvom za borbu protiv raka kako bi prikazali štetu koju uzrokuje pušenje.

Od mrlja na koži zbog slabije cirkulacije, do povećanog rizika od čira na želucu, stranica prikazuje katalog nuspojava i nudi prikaze uznemirujućeg sadržaja.

Kod žena pušenje uzrokuje rast razine muškog hormona testosterona, što pak može dovesti do povećanog rasta dlaka na licu i rukama.

Ističu da koža pušača izgleda nezdravo zbog kemikalija u dimu cigareta zbog kojeg elastična vlakna u koži lakše pucaju, uslijed čega ona gubi svoju elastičnost.

Također, nepušači imaju pet puta manje bora od pušača koji puše kutiju cigareta dnevno zadnjih 25 godina, pušači su podložniji debljanju od nepušača, djevojke pušači u dobi od 16 do 24 godine vrlo vjerojatno su pretile, pušači imaju dvostruko veći rizik za razvijanje krvnih ugrušaka, te broj spermija kod pušača je znatno niži i oni često imaju lošiji seksualni život.

Kako bi sami pregledali opasnosti, na internetskoj stranici Tobacco Body možete odabrati žensko ili muško tijelo, a zatim određene dijelove tijela.

***

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s