Hajnal Marjan

PIRAMIDA U IZRAELU

16. maj 2013.

PIRAMIDA 3

PIRAMIDA 2

PIRAMIDA 1

Iako minijaturnih dimenzija, piramida je piramida. Ovu, jedinstvenu, ako ne i jedinu u Izraelu, obavija mnoštvo tajni. Prvo logično i najčešće postavljano pitanje odnosi se na njenu starost. Nezahvalno je žuriti sa odgovorom, a ni zvanična literatura u Glavnom arheološkom institutu u Jerusalimu u kom sam radio kao arheolog-supervisor, ne nudi skoro nikakvu informaciju. Sudeći po grubom načinu klesanja kamena moglo bi se raditi o ranom neolitiku.

Misterija je veća nego što sam u početku mislio. Mojih starih kolega arheologa više nema, jedni su pomrli, drugima se trag izgubio, Centralu su preselili.  U vezi sa piramidom ima nevjerovatno malo podataka, što i ne čudi, nema validnih parametara prema kojima bi se pouzdano o njoj više znalo. Poznato je da ni metod C14 nije uvijek pouzdan pokazatelj. Ipak, u što se ne može sumnjati, ova piramida starija je nekoliko milenijuma od egipatskih. U njenoj blizini mnoštvo je pećina-grobnica, veliki impozantni kolumbarijum, i čitav splet podzemnih tunela koji povezuju susjedne pećine u kojima su živjeli i po potrebi se sakrivali matični stanovnici od brojnih napadača i pljačkaša. Bio je to čitav grad pod zemljom.

S obzirom na lociranost u centralnom Izraelu, u pitoresknom ambijentu, dvadesetak kilometara jugozapadno od Jerusalima, moguće je da piramida zapravo predstavlja i geografsku tromeđu Europe, Azije i Afrike. Položaj koji bi mogao biti od presudnog značaja za razumijevanje divergentnog razvitka kultura. Kako piramida nema zvaničnog imena ja sam je nazvao “Piramida CS” (Piramida Centra Svijeta). Nemoguće je znati ko i kada je porušio njena tri gornja nivoa, ali sa njima je bila visoka pet metara, a njena osnovica duga je deset metara. Smještena je na jednom od dominantnih uzvišenja iznad plodnih polja. Da li iz nedostatka interesovanja izraelskih stručnjaka, ili je u pitanju neki drugi nepoznat razlog, na piramidi nisu prepoznatljivi tragovi zaštite ili rekonstrukcije tog zanimljivog spomenika i artefakta prastare civilizacije.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s