Michigan proglasio 11. juli Danom sjećanja na Srebrenicu

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/153208-Michigan-proglasio-juli-Danom-sjecanja-Srebrenicu.html

 24/06/2013

image

SARAJEVO – Senat Sjedinjenih Američkih Država i Zastupnički dom SAD-a su usvojili rezolucije kojima se priznaje da su genocid počinile srpske snage u Srebrenici i u BiH između 1992. i 1995. godine. Tako su Senat i Zastupnički dom države Michigan usvojili rezolucije …

… kojima se 11. juli 2013. proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu a sedmica 11. jula 2013. kao Sedmica počasti Bosni i Hercegovini u državi Michigan.
Ova godišnjica, zajedno sa 21. godišnjicom početka rata u BiH, povećava spoznaju o tragičnom stradanju Bošnjaka i počasno se podsjeća da je više od 100.000 civila ubijeno kao rezultat politike etničkog čišćenja i agresije na cijelom teritoriju BiH.
Usvajanje ove rezolucije tražio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji je krovna organizacija koja predstavlja Bošnjake u SAD-u i Kanadi.
Ova rezolucija znači da Michigan priznaje važnost ovog događaja da bi se došlo do pravednog okončanja za sve građane BiH kroz istinu i pravdu.
U ime Bošnjaka u SAD-u i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Hamdija Čustović, predsjednik UO KBSA,  poslao  je pismo zahvalnice senatorima i predstavnicima u Domu predstavnika države Michigan.
Naglasio je da se ovim rezolucijama na “dostojan način sjećamo žrtava genocida u BiH ali i širom svijeta, te time pokušavamo skrenuti pažnju na slične tragedije i u drugim mjestima.”
– Odavanjem počasti žrtvama genocida u BiH podsjećamo na rat i agresiju na BiH i na najgora zvjerstva počinjena na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Ovakvim rezolucijama se u civiliziranom društvu poništavaju pokušaji negiranja genocida počinjenog nad Bošnjacima – rekao je Haris Alibašić, predstavnik KBSA u državi Michigan i član Kluba prijatelja KBSA koji je inicijator rezolucije u Michiganu.
Ovim povodom Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva građane da rade skupa da bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve i sjećaju se žrtava genocida.
Senatori i predstavnici u Domu predstavnika iz obiju stranaka zastupljeni u Senatu i Zastupničkom domu su sponzorirali i jednoglasno usvojili ovogodišnje rezolucije 19. juna.
Jedanaestog jula se komemorativno obilježava 18. godišnjica  genocida  u Srebrenici u kojem je najmanje 8.372 nevinih bošnjačkih civila ubijeno i 30.000 ih je protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu protiv civila u Evropi otkako se desio holokaust, saopćio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.
(Vijesti.ba/Fena)

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s