Igor Galo

Komentar o razminiranju HR

Pula, 14.04.2010.

 

Slušam na radiju izvješće o razminiranju Hrvatske – dokle smo stigli, koliko teritorija i četvornih km je očišćeno od  mina zaostalih od rata…koliko je žrtava među pirotehničarima bilo u tom hrabrom poduhvatu, koliko novaca je za to vrijedno djelo izdvojeno itd… Izvješće je prezentirano pred Hrvatskim Saborom… sve se čini OK,  ali procjena je tih  istih uvaženih komisija, da će do 2019. Hrvatska biti i dalje pod prijetnjom mina!

Što to znači… Treba još love i love namaknuti… pa će, kao, biti brže i kvalitenije razminiranje – mož’ mislit… Pravi poduzetnički duh. Cijena od 8,18 kuna  po razminiranom metru kvadratnom u HR niža je nego cijena košnje trave uz prometnice (vele oni koji se bave razminiranjem i agencije koje ih zastupaju), a u inozemstvu je cijena oko 10 $ po kvadratu za razminiranje – vele oni koji prodaju mine, (moj komentar!) Slažem se, riskantan posao za one koji to moraju očistiti ali i unosan za vlasnike firmi koji se tim delikatnim poslom bave iz svog ureda – dok su ražalovani ratni veterani, priučeni pirotehničari i drugi NN-ovi nalaze u ruletu života i smrti. Pitam se tko su oni koji to čiste, koja su to poduzeća, koji su to vlasnici, tko su oni koji su te mine „posadili“ po „Lijepoj našoj“, naravno, u naše ime, kao i oni „drugi“ koji su sadili mine u njihovo ime, a sve u svrhu – profitabilnu naravno! Neki „oni“ su onda mine sadili, a neki to sada trebaju povaditi… da li su to, pitam se, isti ljudi? Kakva je to vojska i kakva država  (bivša i sadašnja), koja postavlja mine na svom teritoriju, za svoje vlastite građane ili u ime njih da ih „štite od neprijateljske sile“, a zatim se kampanjama, koncertima, humanitarnim akcijama, traži medjunarodnu pomoć da se tih mina rješi?!!

Rodno mjesto Nikole Tesle, Smiljan u Lici, pravi je primjer manipulacije i kriminala u pljački hrvatskih građana – barem u jednom malom dijelu dokaziv na primjeru razminiranja Smiljana.. Mogu reći da je to udružena, organizirana sprega vlasti na državnom i lokalnom nivou da se zbog povoda obilježavanje 150. godišnjice rodjenja Nikole Tesle dodatno opljačka narod ove zemlje – naravno kroz blagoslov ondašnje vlasti. Mjesto Smiljan je nedaleko grada Gospića i bilo je u zoni kontrole hrvatske vlasti tijekom devedesetih godina. Crkva i memorijalna kuća Nikole Tesle bile su opustošene još 1991., inventar iz muzeja sklonjen. Prvi dolazak u Smiljan, mjesto Teslinog rodjenja, dogodio mi se 1996. godine. Cijelo područje oko crkve, rodne kuće i groblja bio je napušten,  crkva ispražnjena, bez vrata i inventara. Tuga i jad ali nigdje znaka opasnosti od mina… Obišao sam sve objekte sa svih strana, obišao zapušteno groblje, proplanak…

Tko su i kakvi su to ljudi u kampanjama za razminiranje, kakvi su to animatori javnosti, skupljači love za ovu jadnu bananu od zemlje? Da li je to možda Lynn Montgomery, žena bivšeg američkog ambasadora u Hrvatskoj, Srbiji i Cavtatu – osoba koja nam je pomogla da se rješimo opasnosti od mina – svojedobno! Naravno da nije, ona je estradni proizvod kao i njen muž marinac na službi u minskim poljima Zapadnog Balkana. Uredjene, dobro organizirane države, pa onda i vojske u takvim državama,  imaju zapise o svim svojim odlukama, naredbama… pa i o mapi postavljenih mina na teritoriju kojeg misle zaštititi od napada neprijatelja… Ako je to tako, pa onda nek oni koji su sadili mine po zemlji koju naviše vole – Hrvatskoj – nek se prisjete gdje su sve to posadili i kao hrvatski branitelji dovrše časnu dužnost oslobođenja Hrvatske – za sad barem od mina.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s