Spomen-park Vraca svakodnevno skrnave lopovi i vandali

http://www.sa-c.net/index.php/news-archive/item/956-spomen-park-vraca-svakodnevno-skrnave-lopovi-i-vandali.html

spomen-park-vraca-sarajevo

Spomen-park Vraca, koji je podignut žrtvama Drugog svjetskog rata, a 2005. proglašen nacionalnim spomenikom BiH, svakim danom sve više propada. Građanima koji šetaju ovim parkom napravljenim na staroj austrougarskoj tvrđavi izgrađenoj u 19. stoljeću pažnju, nažalost, najviše privlače smeće, zapušteno zelenilo, polomljene flaše, uništene klupe… Kako su rekli u Opštini Novo Sarajevo, nedavno je u dva navrata počinjena krađa elemenata spomenika Radojke Lakić, a nekoliko dana kasnije jarbola i nekoliko poklopaca vrata, o čemu je obaviještena Druga PU.  
Često sam ovdje i vidim da o parku niko ne vodi računa. Gotovo svakodnevno nešto nestane, ošteti se neki spomenik ili ukradu rešetke za odvodnju vode. Pogled na grad odavde je prelijep i trebalo bi to iskoristiti i napraviti turističku atrakciju – navodi jedan od posjetilaca parka.  
U Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, prošle godine su uložili 60.000 KM za obnovu jednog dijela ploča na parteru. Navode da novca imaju samo za privremeno saniranje i tekuće održavanje.
Riječ je o pravom remek-djelu, gledano s arhitektonskog i urbanističkog aspekta, najznačajnijem na području bivše Jugoslavije, pa i šire. Kompleks ima veliku dokumentarnu i historijsku vrijednost, a u izgradnji su učestvovali arhitekti, urbanisti, skulptori i stručnjaci iz oblasti hortikulture… Potrebno je napraviti ozbiljan program kao osnovu za izradu projekta rehabilitacije cijelog kompleksa. Gradska uprava je formirala stručnu komisiju koja će uraditi taj program – kaže Munib Buljina, direktor Zavoda.
On dodaje da je bilo govora da se spomen-park pokrije videonadzorom te da su nadležnima sugerirali i da se osigura neka vrsta fizičke zaštite. To jeste skupo, ali, ako hoćemo da sačuvamo ovakve vrijednosti, rješenje se mora naći – ističe Buljina.   

U Gradskoj upravi kažu da budžet još nije usvojen, ali su predvidjeli sredstva za spomen-park Vraca. Iz Opštine Novo Sarajevo navode da su, iako nije u njihovoj nadležnosti, posljednjih godina izdvajali oko 100.000 KM za očuvanje ovog prostora, a isti iznos predviđen je i za ovu godinu. Prije dvije godine urađen je lijevi dio kompleksa tvrđave, odnosno obilježje narodnim herojima, palim borcima i ceremonijalni plato. Sanirane su oštećene kamene ploče i postavljene nove granitne unutar obilježja, a postavljene su i klupe oko obilježja narodnim herojima, dok su ranije obnovljeni stepenište i javna rasvjeta – navode u Općini. 

Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice KS kaže da je spomen-park sastavni dio grada i da je zaslužio da izgleda ljepše. To je spomenički kompleks koji bi turisti trebali obići. Od 2004. godine uredbom Vlade FBiH turističke zajednice izdvajaju 25 posto sredstava za očuvanje i obnavljanje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i njegovu zaštitu. Od 2004. do 2009. izdvojili smo 288. 495 maraka za sanaciju spomen-parka Vraca. Federalno ministarstvo bira projekte i njima se podnose izvještaji – navodi Hadžiefendić-Mešić.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s