Veseljko KOPRIVICA

PREPISANO IZ ŽIVOTA (VI)

http://www.facebook.com/veseljko.koprivica/posts/688239314595570

Milica, moja unuka i prvačić

Moja unuka Milica, koju zovem drugim imenima – ali da ih ne pominjem, neka to ostane naša mala tajna, od 1. septembra je prvačić. Kao i sva današnja djeca ranije je naučila slova, brojeve, crta, zna podosta pjesmica, položila je test za muzičku školu, da ne govorim o tome kako vješto, neuporedivo bolje od mene – barata tabletom, mobilnim…

Nekad mi postavlja takva pitanja kao da joj je dvadeset godina.

Ko zna šta će odabrati za, kako se to kaže, životni poziv. Ne bih želio da bude novinarka, ali volio bih da bude slikarka. Slobodnim umjetnicima zavidim na stvaralačkoj i svim ostalim slobodama. Kao neko ko je, po mišljenju mojih nekadašnjih profesora i prijatelja slikara, imao smisla za slikanje mogu da ocijenim da i ona ima dara za tu vrstu umjetnosti. No, o tom potom, a sada želim da moj prvačić bude povod za objavljivanje pisma nekadašnjeg američkog predsjednika Abraham Linkolna (1809-1865), koje je povodom prvog dana u školi svog sina uputio njegovom učitelju. Ko ga pročita vidjeće koliko je i danas poučno i aktuelno iako je davno pisano.

Prije citiranja pisma samo da kažem da sam imao sreću da boravim nekoliko dana u gradu koji nosi njegovo ime, inače glavnom gradu Nebraske, čiji sam, da se još jednom pohvalim, počasni građanin.

I još nešto. Moja unuka je ljevoruka. Kada me jednom pitala je li to nešto loše, vjerovatno joj to neko rekao u vrtiću, odgovorio sam joj: “Ne, ne Milice. Naprotiv…” Jedan moj prijatelj iz Budve, koji je takođe ljevoruk, ali to mi nije smetalo da se u svojoj profesiji dokaže kao vrlo sposoban čovjek i uz to postane poznata ličnost, rekao mi je da unici prenesem da su sedmorica bivših američkih predsjednika bili ljevoruki: Garfild, Huver, Truman, Ford, Regan, Džordž Buš stariji i Klinton, a takav je i aktuelni predsjednik Barak Obama!

Rekao sam to mojoj Milici. Ne znam da li me sasvim shvatila, ali bila je zadovoljna …

Evo Linkolnovog pisma:

”Danas moj mali sin kreće u školu i sve će mu tamo neko vrijeme biti strano i novo i zato bih molio da budete nježni prema njemu. On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata u avanturu koju će vjerovatno pratiti ratovi, tragedija i patnja. Takav će život zahtijevati vjeru, ljubav i hrabrost. Stoga, dragi učitelju, molim vas uhvatite ga za ruku i naučite ga onome što mora znati. Naučite ga, ali blago, ako možete.

Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi i jedan prijatelj. Moraće naučiti da svi ljudi nisu pravedni, ni iskreni. Ali naučite ga takođe da na svakog podlaca dolazi jedan heroj, nasvakog pokvarenog političara jedan predani vođa.

Naučite ga da deset zarađenih centi vrijedi mnogo više nego jedan nađeni dolar, da je u školi mnogo časnije griješiti nego varati. Naučite ga kako dostojanstveno gubiti i kako uživati u pobjedi kada dobija. Naučite ga da bude obazriv sa obazrivima, a nepopustiv sa grubima. Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike. Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmijeha. Naučite ga, ako možete, kako se nasmijati kada si tužan; naučite ga da suze nisu sramota; naučite ga da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu. Naučite ga da se ne obazire na cinike.

Naučite ga ako možete čudesnosti knjiga, ali dajte mu takođe vremena da duboko razmišlja o vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cvijeća na zelenom brežuljku. Naučite ga da vjeruje u vlastite ideje, čak i ako mu svi kažu da su one pogrešne. Pokušajte mom sinu dati snagu da ne slijedi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakog sluša, ali naučite ga takođe da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.

Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljim ponuđačima, ali da nikada ne izvjesi cijenu na svoje srce i dušu. Neka ima hrabrosti biti nestrpljiv, neka ima strpljenja biti hrabar. Naučite ga da uvijek ima uzvišenu vjeru u sebe, jer tada će uvijek imati uzvišenu vjeru u čovječanstvo i Boga. Ovo je veliki zahtjev, ali vidite što možete učiniti. On je tako drag mali dječak i on je moj sin”.

Na osnovu sopstvenog iskustva, jedan od najljepših Linkolnovih savjeta je ovaj:

“Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi i jedan prijatelj!”.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s