INOVACIJE PLATILI ŽIVOTOM

http://www.blic.rs/riznica/istorije/inovacije-platili-zivotom-ove-pronalazace-ubili-su-sopstveni-izumi/py6nsk8

Ove pronalazače ubili su sopstveni izumi

Većini ljudi sopstveni izumi su doneli samo dobro, dok neki nisu uspeli da uživaju u plodovima svog rada. Neki su dali svoj život radi inovacije, svesno stavljajući sebe u opasnost, dok su drugi nesrećnim sticajem okolnosti postali žrtve svog rada. Ovim pronalazačima glave su došli njihovi pronalasci.

 

Fransis Edgar Stenli

 

Foto: Wikipedia

Fransis Edgar Stenli (1849 – 1918) je bio suosnivač kompanije “Stanley Motor Carriage” koji je 1896. izumeo Stenli parni automobil. Nažalost, ubila ga je vožnja u njemu – 1918. godine on je prilikom oštrog skretanja kako bi izbegao prepreku doživeo udes u kom je auto uništen i u kom je on izgubio život.

Vilijam Bulok

Foto: Wikipedia

Bulok (1813 – 1867) je 1863. godine unapredio rotacionu štamparksu presu, što je doprinelo revoluciji štamparske industrije. Presa je 1867. pala na njegovu nogu, nakon čega je usledila gangrena, pa amputacija noge, koju nije preživeo.

Tomas Endrjuz

Foto: Wikipedia

Tomas Endrjuz (1873 – 1912) je bio arhitekta koji je konstruisao Titanik i koji je bio na brodu kada je potonuo 1912. Nakon što je pomogao ljudima da uđu u čamce za spasavanje i obuku sigurnosne prsluke, seo je u sobu za pušače u prvoj klasi i gledao sliku na zidu dok je brod tonuo.

Henri Smolinski i Hal Blejk

Foto: Wikipedia

Henri Smolinski je sa Halom Blejkom dizajnirao “AVE Mizar”, leteći automobil sa krilima koja se mogu skinuti i ponovo staviti na auto. Tokom probne vožnje krila su se otkačila u vazduhu i obojicu ih ubila.

Oto Lilijental

Foto: Wikipedia

Oto Lilijental (1848 – 1896) je bio prva osoba koja je letela jedirlicom-planerom, koju danas nazivamo zmajem. Sa svojim jedrilicama napravio je preko 2.000 uspešnih letova, ali je tokom poslednjeg, u avgustu 1896, izgubio kontrolu nad jedrilicom i prilikom pada polomio kičmu. Njegove poslednje reči su bile “Žrtve se moraju podneti”.

Marija Kiri

Foto: Wikipedia

Marija Kiri (1867 – 1934) je otkrila radijum, polonijum, skovala termin radiokativnost i dobila dve Nobelove nagrade, iz oblasti hemije i iz oblasti fizike. Nažalost, zbog svojih istraživanja previše se izlagala radijaciji, što je dovelo do aplastične anemije, koja je bila uzrok njene smrti 1934. godine.

Franc Rajhelt

Foto: Wikipedia

Franc Rajhelt (1879 – 1912) je bio francuski krojač i izumitelj “padobran odela” koje je želeo da isproba. Policija je ovo odobrila misleći da će da upotrebi lutku prilikom probe. Skočivši sa Ajfelovog tornja sa svojim padobranom, skočio je u svoju smrt.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s