Marjan Hajnal

U MOJOJ DRŽAVI

 

Može se živjeti srećno. Rođen sam u čudnom, loše planiranom i stoga loše okončalom miljeu. Zato ću vam govoriti o mojoj idealnoj državi. U njoj su njegovani ljubav, mir, priroda, zdravlje, red, poštenje, poštovanje i umjetnost. Svi čuvaju to svoje blago. Sukladno vlastitim sposobnostima i primjereno životnom dobu, svi rade. Ukoliko to mogu i žele, u skladu s afinitetom i dobom, rade i djeca, uporedo s učenjem, kroz igru, neuskraćeni u slobodi. Osobe nepotpunog zdravlja, od rođenja ili sekundarno narušenog, također su obuhvaćene vidovima proizvodnje, što im pomaže da iskažu svoju kreativnost i pripadnost društvenoj zajednici. Nema besposlenih, prezrenih, odbačenih, zanemarenih, iskorištavanih. Svi su upoznali poljske poslove. Policajci, naučnici, sveštenici, ljekari, vozači, muzičari, slikari, balerine, šamani i brahmani… nema povlaštenih.

Neće nas Tvorac tako lako primiti u svoje carstvo ako budemo ćutali na pitanja:

“Koliko si slabih stvorenja od sebe poštedio i od drugih zaštitio? Koliko si u životu drveća posadio? Koliko biljaka si odnjegovao? Ko jede kruh mora ga i proizvesti.”

Zato svi, bez obzira na socijalni status, u agrarnoj sezoni daju svoj fizički doprinos kultivisanju zemlje i tako upoznaju šta ona zahtjeva i pruža. U drugim zemljama mnogi njeni žitelji ne znaju šta znači ustajanje u cik zore i tegoban rad do zalaska Sunca, kako pokupiti i spasiti ljetinu prije nepogode, kako brinuti za stoku.

Iako odrastao u gradu, često sam gostovao kod prijatelja na selu pomažući im i tvrdim da ko nije upoznao rad na zemlji ne može razumjeti život. I kardiolozi se slažu da nijedan sport ne utiče toliko povoljno na rad srca kao agrokultura. Nije sporna ta veza između zemlje i srca. Trebalo mi je vremena da se naviknem da hodam bos, da svoje razmažene i otupjele nervne završetke u stopalima spojim sa hemizmom tvari koje nas tvore. Moje srce pjeva posebnom pjesmom svaki put kad bosonog dodirnem toplu oranicu. Ona hrani sve moje čakre, a posebno zelenu, čakru srca i pluća, čakru života, ljubavi, odanosti, vjere i samilosti. Bez hlorofila ne bismo mogli opstati. Mi ne ubijamo životinje, suegzistiramo, i njima i nama priroda daje obilje svega što je potrebno našim tijelima, i, tako, njihovi hormoni ne utiču na naše misli i emocije. Kod nas nema nasilne smrti, ne rađaju se neželjena djeca, ne zaustavljamo ih u kozmičkom ciklusu duša, ne vodimo rat protiv njihovog rođenja. Odanost Tvorcu svjetova se podrazumijeva, nema bogohulnika. Svi, ali tiho, svako za sebe, u posvećenom miru, bez smetanja, uznemiravanja i sablažnjavanja susjeda, bez prinude i bajki, bez varljivih obećanja i koristi, slavimo svog zajedničkog Stvoritelja. Okupio nas je na Planeti kao muzejsku zbirku svih oblika. Naši hramovi su naše porodice i prijatelji. Od neprijatelja se branimo nenasiljem. Ne osvećujemo se za počinjenu nam nepravdu, jer znamo, i ako nas jednom ne bude, ako sve nas raznesu vihori, niknućemo opet u nekom boljem svijetu, iz neuništivog cvjetnog praha, etera naših duša.

Naš Tvorac je raspjevani kozmički vrtlar.

 

* * *

 

Neovisno od utopista, moja je utopijska zamisao da ni u jednoj zemlji nema svetaca i nezaposlenih, samim tim ni siromašnih. Bogate bi trebalo prosvjećivati putem vjerodostojnih Veda, sve dok ne bi shvatili suštinu velikog ispita zvanog život čovjeka. Ja sam u svom svjetonazoru odrekao svaki smisao političkom, ali i svakom drugom nasilju. Zamjera mi se, ne baš u šali, da su i mene zaveli. Ako sam zaveden na put nenasilja i vegetarijanstva onda sam veoma sretan i ponosan na tu vrstu zavedenosti. Uistinu, niko me nije zaveo, da bar jeste. Bio bih dosljedniji i principijelniji. Ovako, živeći između, kao amfibija gledajući jednim okom iznad, drugim ispod površine egzistencije, šapućem jednima šta rade oni drugi.

(Iz knjige “Posljednji”. Januar 2000.)

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s