Igor Galo

Dan ustanka naroda Hrvatske, 27.07.2017. Srb.

Danas se dogodila antifašistička proslava diljem lijepe naše. Dan ustanka naroda Hrvatske protiv fašizma, 27.07.1941.,u Srbu obilježavao se uzduž i poprijeko „Lijepe naše“. Odjeci slavlja i partizanskih pjesama stizali su čak iz BiH odakle su na isti način obilježavali zajednički Dan ustanka protiv fašizma. Pjesma se širila čak preko Plješivice i Dinare na našu stranu, orilo se uokolo. Neopisivo je koliko mi Hrvati iz BiH volimo antifašizam, pa čak i mi u Hrvatskoj – nije za povjerovati!

Ups, čini se da sam se malo zanio ili sanjam. Naravno ništa od toga. Što je „babi/djedi milo to mu se i snilo“. Istina je nešto sasvim drugo i vraća me u HR stvarnost.

Zamislite nas „U“ Hrvatskoj. Nije teško zamisliti …Ustali smo protiv fašizma, prvi u porobljenoj Europi – mi Hrvati! Međutim, nije se to zbilo 27.07. 1941. u zločinačkoj NDH kako bi neki mogli pomisliti, to se zbilo 22.06.1941. – u zločinačkoj NDH, koja je bila u svojoj punoj snazi i uzletu – koljačkom! Ustali smo kad je bilo najteže!

Osnovali smo prvi partizanski ustanički odred u šumi Brezovica pored Siska. Doduše, čim smo ga osnovali razišli smo se u tišini kućama ženi i djeci, bez ispaljenog metka. Čak ni ljuti neprijatelj nije znao da smo krenuli protiv njega, toliko je to bilo tajnovito. Samo najuža familija Bobetko je to znala i možda još netko, naravno nevažan ali je važno da se to zabilježilo, pa puno godina kasnije, zrelih i naročito demokratskih  devedesetih, „otkrilo“ hrvatskom narodu!

Kakva je to konsternacija bila, mislim u hrvatskom narodu – povodom tog otkrića! Do te spektakularne i povijesne objave mi smo živjeli u zabludi da se ustanak hrvatskog naroda protiv fašizma dogodio u Srbu 27.07.1941.!?Zamislite u kakvom sam neznanju proveo život, dođe mi da ga se odreknem – neznanja, naravno. Život mi je nešto draži od neznanja, da budem iskren. Živ možeš nešto naučiti, a mrtav baš teško.

U kakvom smo mi to „mraku“ živjeli 45 godina? Zamišljam taj isti mrak u Bosni i Hercegovini koja je 45 godina živjela u sličnoj zabludi, misleći, jadna da je i kod njih započeo ustanak 27.07.1941. Šta njih tek čeka?  Koji datum će njima nametnuti i proglasiti ga onim „pravim ustankom“.

Da se vratim u Hrvatsku, da mi ne bi predbacili da se miješam u unutrašnje stvari druge države. Uglavnom, mi građani Hrvatske od nedavno imamo dva datuma  posvećena ustanku protiv fašizma, jedan je 22.06.1941., a drugi je 27.07.1941. Već samo po toj bizarnoj činjenici smo jedinstveni u EU, svijetu i šire. „Što ima kod nas – niđe drugdje neima“.

Mi smo navikli živjeti u raznim apsurdnim i suprotstavljenim situacijama ali da imamo dva datuma ustanka protiv istog neprijatelja – fašizma, to imamo samo mi, Hrvati.

Kad pravo pogledam, mislim na datume, mi zapravo imamo katolički i pravoslavni dan ustanka protiv fašizma?!Pa što onda, vele pragmatičari, kad ne ide drugačije, može i ovako!

Naravno, kad nam Božić ne može biti istog datuma, pa ne mora ni ustanak protiv fašizma! Radujte se narodi, biti će još veselja i slavlja.

Nažalost niti za „katolički“ kao ni za „pravoslavni“ dan ustanka nećete naći niti jednog svećenika niti popa na svečanosti, a kamo li onih koji predstavljaju antifašističku Republiku Hrvatsku po našem Ustavu,  u Europi. Nemaju oni ništa s tim bogohulnim, bogu-nemilim datumima. Nisu to njihovi datumi, oni tada ne izlaze na svjetlo dana iz svojih Kaptola, Banskih dvora i Pantovčaka. Njima je mrak najbolje okruženje.

Igor Galo

________________________________________

Dodajem dvije fotografije uz ovaj tekst.

  1. Obnovljen spomenik ustanku u Srbu 27.07.194,

Spomenik Danu ustanka-Srb.jpg

2. Ostaci poprsja narodnom heroju Stojanu Matiću u mjestu Nebljusi, pored Donjeg Lapca, i svoj komentar bez kojeg fotografija ne bi bila dovoljno jasna: Stojan Matić, jedan je od brojnih seljaka, radnika koji su ustali protiv hrvatskog fašizma, ustaškog, 27.07.1941. Poginuo je u narodnooslobodilačkoj borbi i proglašen narodnim herojem. Podignuti spomenici njemu u spomen krasili su javne prostore u Donjem Lapcu, Nebljusima i drugdje u Lici. Vrli hrvatski vitezovi pokazali su u „Oluji“ svoje junaštvo u obračunu sa njim mrtvim u kamenu i bronci i time se upisali u vječnost, ubivši ga drugi put.

Spomenik-Stojan Matic-Nebljusi-mail

Ubili SPOMENIK, jadna im majka.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s