Marjan Hajnal

Dragi članovi Grupe za povrat Ustava Republike Bosne i Hercegovine!

Vidim prema reakcijama nekih članova naše Grupe da ih se dojmila nebulozna namjera kvislinga Kusturice da na Trebeviću gradi Rusko selo. Zato upućujem

NOVI APEL BOSANCIMA/BOŠNJACIMA I SVIM DRUGIM PATRIOTIMA RBiH

Mene se posebno dojmio izdajnički naum kvislinga Kusturice da na Trebeviću gradi Rusko selo.

Ni do današnjeg dana ne mogu da shvatim i da oprostim četničkim paravojnim i odmetnutim početničenim dijelovima JNA koji su sa Trebevića, tog simbola olimpijskog Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, granatirali i snajperisali nedužne stanovnike opkoljenog Sarajeva. Da cijeli taj mehanizam ubijanja jedne međunarodno priznate države bude još crnji, antibosanskim petokolonašima su se pridružili “psi rata”, ruski, bjeloruski i ukrajinski veterani, ozloglašeni zločinci koji su zlostavljali i ubijali pripadnike naroda Afganistana i Čečenije.

Te strane sadističke dobrovoljce i plaćenike doveli su i naoružali domaći, srbijanski i crnogorski antibosanski orjentirani zlikovci. Dijelu njih je već suđeno u Den Haagu, glavnima se trenutno sudi, ostale tek treba pohapsiti.

Svom mišljenju dao sam slobodu izbora da donesem krucijalno važan zaključak, koji će zvučati možda i morbidno:

Neophodno je pohapsiti i sankcionirati zlikovce, ali ima nešto što je još neophodnije:

POTREBNO JE UHAPSITI I UNIŠTITI – IDEOLOGIJU!

O tome kako i šta podrazumijevam pod tim, pisao sam također na stranicama “Orbusa” u tematskom serijalu “Korijeni povijesnih lutanja i zabluda” (http://www.orbus.be/zbornik/index.htm).

Ovom prilikom želio bih da se prisjetimo Boška i Admire, sarajevskih Romea i Julije, poginulih 18. maja 1992. na Vrbanja-mostu u Sarajevu, čija su tijela sedam dana ležala na sredini mosta.  Na istom mostu su ranije, 5. aprila. 1992. poginule Suada Dilberović i Olga Sučić. Oni su prvi dali primjer kako je taj grad nedjeljiv i kako je apsurdna zlikovačka namjera da se terorom i zločinom građani Sarajeva stjeraju u torove kojima nisu željeli da pripadnu.

Njih se moramo sjetiti i sada kada kvisling Kusturica namjerava na Trebeviću instalirati ruski prljavi staljinski kazačok-nemoral, da duhovnim terorom dovrši urbicid i ozvaniči genocid. Sarkazmu pokondirenog četnika Kusturice nema kraja, ali ovom idejom je definitivno počinio suicid nad sobom kao Bosancem. On je bivši čovjek i bivši Bosanac. Pao je na samo dno ambisa. Ne stidi se reći da ništa ne duguje Sarajevu, a da Sarajevo duguje njemu!

Ničeg goreg nema od izdaje, osim veleizdaje. Ako Sarajevo duguje nešto bilo kome, duguje da se osveti veleizdajnicima. Dokle će ta kazna čekati?

Ako probosanski Bosanci/Bošnjaci nisu do sada reagirali na gradnju Kamen-grada, sada bi morali poput Suade i Olge prsima stati pred nikogoviće i reći im: „No pasaran!“

Pozivam sve moje prijatelje planinare i ostale sugrađane, moje bivše učenice-revolucionarke i nekadašnje studente-akademce koji su prihvatili i slijede principe humanosti i patriotizma, da organiziramo protest i suprotstavimo se svim raspoloživim sredstvima daljem divljanju i samovolji neprijatelja Bosne i Hercegovine. Ne živim toliko daleko da ne bih mogao ostaviti sve i u toku par sati doći i pridružiti se odbrani Trebevića od antikulturnog i anticivilizacijskog svetogrđa.

Ujedno, ovo će staviti na posljednji ispit strpljenje naroda u odnosu na neke Komšiće i njima slične. Do sada su takvi BH političari išli na noge kvislinzima u Banja Luku. Ako ovo što sebi dopuštaju kojekakve Kusturice kao plan prođe kroz Parlament RBiH, biće to čin ozvaničenja kapitulacije. Bosna u ratu nije šaptom pala, a sada joj pripremaju omču koja bi je trebalo definitivno ugušiti. Taj katul-ferman mora se  dosuditi onima koji su ga iznijeli na vidjelo dana.

Smije li se dopustiti da su Suada i Olga, Admira i Boško, kao i 1500 djece Sarajeva i 8300 Srebreničana – poginuli uzalud!? Na svu sreću, već ima hrabrih Bosanaca koji će stati i zaštititi njihova imena od zaborava.

Ibrahim Halilović, nekadašnji novinar TV Sarajevo (Windsor, ON, Canada), pokretač i glavni organizator Grupe za povrat Ustava RBiH piše:

Ako imamo imalo dostojanstva i svijesti kao građani i patrioti naše Domovine, nećemo dozvoliti ovo iživljavanje i pljuvanje po nama koje nam uz pomoć Dodika i Rusa želi prirediti Nemanja. Gdje su Ti hrabri, kršni i neustrašivi momci Bosanci? Evo me, prvi ću se sutra istrsiti pred Nemanjom na mjestu gdje namjerava čorlučiti zdravom razumu, finom ukusu i domoljublju, ali sam ne mogu ništa! Gdje ste Bosanci, jeste li u zemlju propali, ili ste pristali biti roblje koje može svako ponižavati kako mu naumpadne? Da imamo imalo svijesti i savjesti, ljudskog dostojanstva, Nemanja ne bi smio nos promoliti u Višegrad, a kamo li na Trebević. Šta se to s nama događa pa pristajemo na svaku vrstu poniženja, bilo da je u pitanju izgladnjivanje naroda, tlačenje, deranje kože, rušenje države…, ili pak poniženje i uvrede kakve nam priređuje Nemanja Kusturica. Mene je stid zbog ovoga, a vas?

Besima Mašinović, (prosvjetni radnk, Göteborg, Švedska) prva se odazvala:

I mene je Ibrahime, i zato sam ja druga koja će stati kao živi zid pored tebe, gdje i kad god treba.

—————————————

Da bismo bili dosljedni djelima, u ime svojih riječi, mi koji smo zakotrljali ovaj kamen, sada trebamo stati pred lavinu. Život je kratak, i čemu vrijedi, ako je proveden u strahu i kukavičluku, bez časti, dostojanstva i ponosa? Walterovski duh bosanskog naroda se već odupirao i Njemcima i Rusima, oduprijeće se i ovaj put.

Marjan Hajnal

(Predratni građanin Sarajeva, bio profesor na VA RV i PVO Rajlovac, već 1987. identificirao inicijatore budućeg, nametnutog, unaprijed isplaniranog i pripremanog rata, i aktivno im se suprotstavio, po cijenu degradacije i gubitka katedre. Sada pedagoški instruktor u Bat-Yamu, Izrael)

Komentari su isključeni.